SÄILÖNTÄTEHDAS MAKU JA NAUTINTO

kesän kylmiöön kiikutan (kuva: leenaraveikko)

Maku ja Nautinto käy täydellä teholla. Kattilat kiehuvat ikkunat huuruun, kuivurin jatkuva hyrinä peittää Radiosuomen keskiviikkoillan luontoradion, kompostikuppi täyttyy tuon tuosta, on kipaistava pihan perälle sitä tyhjentämään. Taivaalliset tuoksut täyttävät huushollin. Maku ja Nautinto raastaa, jyystää, kuorii, pilkkoo, kypsentää ja tekee uusia kokeiluja sekoittamalla raaka-aineksia mielin määrin. Kaikki talteen. Kesä talteen. Kelloon ei katsota, leiptyön jälkeen alkaa toinen työpäivä luonnon ja kasvimaan herkkujen parissa. Tehtaan nimi on peräisin Jorge Amadon kirjasta Dona Flor ja hänen kaksi aviomiestään. Herkullisen rehevä kirja, ruokkii kaikkia aisteja!

Mitäkö tehtailen? No, otetaanpa kesäkurpitsa. Siitä teen sosetta ja raastetta pakastimeen. Soseesta saa myöhemmin sämpylöitä ja keittoja, raasteesta lettuja ja kakkuja. Ja iso talvikurpitsa. Siitä teen omenan kanssa hilloa ja kuutioita etikkasäilykkeeksi. Makeaa ja ruokaisaa. Jos kaikki  ei mahdu purkkeihin, teen siitä keittoa. Ihanan täyteläistä ja kullankeltaista. Hieman perunoita suurukseksi ja yrttejä mausteeksi.

Entäpä omenat?  Niistä otan mehumaijalla mehua ja pehmenneet jämät soseutan hilloksi. Omenaa sekoitan myös tyrnin kaveriksi, loistavaa hilloa eikä jää niin liruksi. Raparperinvarsia pilkon minkä tahansa hillon jatkeeksi. Omenalla voin pehmentää myös happaman aronian makua, hilloa syntyy siitäkin. Ja varmasti maistuu. Pihlajanmarjoilla piristetty omenahillo oli myös mukava kokemus.

Mehumaijaan jääneen marjamäskin laitan kuivuriin. Tänä vuonna tein kuivurihaketta mysliin mustaviinimarjasta ja tyrnistä. Ei kaipaa omatekoinen mysli muuta makeutusta.

Juurekset pilkon höyrykattilaan ja ryöppään ne puolipehmeiksi. Pusseihin ja pakastimeen. Talvella on helppo rakentaa niistä wokkia ja keittoja. Ellei muuta keksi. Porkkanaa raastan pakastepusseihin, pieni loraus sitruunamehua mukaan. On mehevää ja maukasta, ja valmista ruokapöytään.

On siinä perikunnalla joskus arvailemista kylmiön purkkien koodien kanssa: arome, tyrome, kuro, kura, arra, mvm, pvm, vivattu…. Siinäpähän miettivät maistellessaan. Bon appetit!

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Linkitin tämän aamulla postaukseeni seuraavasti:

  hyvä juttu
  Onnea talven nautintoihin kotipuutarhan antimin!

 • seija sanaleikkimökistään

  Herkullisin juttu ikinä! Tuoksut tulvahtelevat tekstin kautta ja suu vettyy makunautintoja ajatellessa. Kesän kova ahkerointi on takana ja tilipäivä on paljon runsaampi kuin muussa työssä.
  Eipä tarvitse talvella miettiä, mistä saisi vaihtelua ja terveellisyyttä ruokavalioon. Ei kun menee vaan kylmiöön ja pakastearkulle. Hyviä vinkkejä ja luovuus rehottaa kuin syksyn sato.
  Huvittava ajatus tuo perikunnan äimistely tölkkien nimitysten kanssa. Hyvähyvä!

 • Eino J. (maallikkona)

  kyllä – paljon kunnioitusta!

  (mentäisiinkö Seija Leenalle kylään? kun on saanut säilönnät tehtyä – siis käytännössä syömään? no eipä tietenkään, vaikka herkkujen perusteella tekisi kyllä mieli)

 • Leena Raveikko

  tervetuloa vaan kylään syksymmällä. Nyt pitää niin kiirettä ettei ennätä kurpitsakakkua leipoa, omenapiirakasta puhumattakaan. Alkusnapseiksi saatte sulatetut tyrnijääpalat pakkasesta. Maistoin aamulla – nam.

 • Leena Raveikko

  mietin tuota tilipäiväjuttua. tässä hommassa täytyy vaan paiskia töitä että saisi sen tilin säilöön, ei riitä että kesällä raataa härjän lailla. Että kaksinkertaisesti hommakka. Mutta ehkä se maku ja nautintokin on sitten talvella kaksinkertainen.

Kommentointi on suljettu.