SUURUUDENHULLU KUOPIO

Haloo, Haloo päättäjät! Järki käteen! (kuva: leenaraveikko)

Mikä meidän kuopiolaisia päättäjiä vaivaa? Savolainen suuruudenhulluus! Ollaan kyllä mualiman parraita. Ja onhan meillä mualiman napakin, keskellä suuruudenhullua kaupunkiamme. Luulin, että savolainen mahti-itsetunto rajoittuisi pelkkiin puheisiin, nehän meillä ovat mualiman lupsakoimpia. Sen minäkin allekirjoitan.

Mutta kun tuo suuruudenhulluus todellisuudessa levittäytyy kaikkeen uuden suunnitteluun ja toteutukseen. Rakennetaan hengittämättä ja armottomalla vimmalla. Taloa sinne ja tuonne. Pilvenraapijoitakin. Saaristokaupunki on jo rakennettu, lopputulos on slummimaisen ahdas. Ja tyhjiä asuntoja sielläkin. Tyhjää on keskustassakin, uusissa ja remontoiduissa taloissa. Ei riitä meitä kaupunkilaisia kaikkiin taloihin. Mutta silti  suuruudenhulluudessaan kaavoittajat ovat jo piirreelleet uudet asuinalueet Hiltulanlahteen Vanuvuorelle saakka. Neulaniemi ja Laivonsaarikin piirrettiin. Ehkä järkiinnyttiin eikä sitten – onneksi – rakennettu. Ei hyvä ihme! Jos kaupunkimme väkiluku lisääntyy 500:lla vuodessa, ei tarvita uusia asuinalueita. Ei hitossa! Muuttajat mahtuvat hyvin tyhjillään oleviin kolosiin. Koko muu maakuntammehan köyhtyy asukkaista kiihtyvällä vauhdilla.

Suuruudenhullua on myös urheilurakentaminen. Viimeisenä ääriesimerkkinä areena Keskuskentälle. Mihin ihmeeseen tämä pieni savolainen maalaiskylä tarvitsee areenan, jossa on katsomo 20 000:lle katsojalle (ilm. 8000 istumapaikkaa, loput seisovat?) Tietenkin, jos Beatleseiden tai Rollareiden rippeet tai Michael Jackson haudastaan saataisiin tänne esiintymään, ehkä silloin katsomo voisi täyttyä  ainakin osittain. Mutta eivät pääkaupunkiseudun kulttuurin ja urheilun nälkäiset taatusti tänne tule, heillä on katsomot lähempänäkin. Ja katetut sellaiset. Harhoja kuvittelee immeinen joka toisin ajattelee.

Viimeisin suuruudenhullu ylilyönti ovat nuo sähköiset kaupunkipyörät. Pyöräilyn ehdottomana kannattajana puollan ilman muuta kaupunkipyöriä. Mutta pitikö niiden hitto vie olla hintavia sähköisiä? Tavalliset olisivat riittäneet. Olisi käyttö ja huoltokin ollut yksinkertaisempaa. Sinne meni muutama sata tuhatta kaupunkimme verorahoja. Sinnekin!

Kun katsoin maanantai-illan MOT:ia ja A-studiota, masennuin totaalisesti. Vaikka huonon vanhushoidon esimerkit olivat Turusta, olisivat ne voineet aivan hyvin olla tiältä mualiman navaltakin. Ehkä meillä täällä eivät sentään taksikuskit ja vartijat käy vaihtamassa vanhusten vaippoja ja avannepusseja, kuten Turussa, mutta muuten ovat käytännöt samanlaiset. Ei kauhistuttanut yhtään, sillä me, iäkkäiden vanhusten omaiset, elämme juuri tuota palvelupuutteen ja heikkolaatuisen palvelun arkea.

Olisi noita suuruudenhulluisiin kohteisiin uponneita miljoonia tarvittu tuskaisesti enemmän muualla. Että olisi ihmisarvoinen elämä meillä kaikilla.

Kommentit

 • Niinnoeekäkun

  Niimpä. Kaikki on suhteellista, myös tarpeet.
  Se tuo Kuopion jalkapallokin pyörii yksin ja ainoastaan Ari Lahden miljoonilla(lue ylimääräisillä)

  Katsoja ja muilla tuloilla katettuna Kuopiossa ei olisi
  pääsarjatason joukkuetta.
  Mutta olisihan se hulppeaa kun isossa katsomossa saa valita tyhjän penkkirivin missä istuu.

 • Leena Raveikko

  Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! On hienoa, että kaupungissa on näin paljon urheilun ystäviä, jotka pitävät taatusti huolen siitä, että tulevat kuulluiksi. Olisipa yhtä paljon kovaäänisiä kannattajia Minna Canthin talon/kulttuurikeskuksen rakentamiselle, koulujen pienien opetusryhmien ja erityisoppilaiden tarpeiden huomioimiselle ja vanhusten hyvän ehtoon takaamiselle! Suuriäänisimmät keräävät potin pokeripöydältä, muut nuolevat näppejään. Ja suuren maailman rakentajat heräsivät myös. Taitaa se suuri maailma vain olla etelämpänä. Asukasluvun mukainen keskipistekin (Weberin piste) sijaitsee Hauholla, Hämeessä. Että sinne sitä rakennusta lisää! Taisin sohaista muurahaispesää tällä blogilla, mutta se oli tarkoituskin.

 • Asukki

  Savossa taidetaan rakentaa muuallakin. Varkaudessa aloitetaan uimahallin rakentaminen työssä kävijöille, ainakin sijaintinsa puolesta.
  Samaan tilaan oikein auditorio, jolle kuulemma on kysyntää, olemassa olevat auditoriot ammottavat tyhjyyttään kun ei ole kysyntää.

 • Leena Raveikko

  Niin. Tuleehan se Kuopioonkin ihan mahtavan suuri auditorio Kuopionlahden rannalle pilvenraapijaan. Onkohan sillekään laskettu kunnon käyttöastetta? Kun meillä ei täällä Savossa ei kerta kaikkiaan ole mitään magaluokan tapahtumia/messuja, ainakaan edes joka toiselle päivälle/viikolle. Tuskin niitä riittää Varkauteenkaan.

 • seija sanaleikkimökistään

  Hienoa, että kerrankin syntyy keskustelua! Sitä on kovin vähän tällä areenalla.
  Rakentamishankkeita tuntuu olevan sekä toteutumassa että suunnitteilla joka puolella. En ole perehtynyt siihen, miten paljon yksityistä rahaa on liikkeellä, nehän joutaa ottaa pois kuleksimasta. Yksi on varma paikka, joka ei muutu ihmisen toimesta. Nimittäin Puijo.

 • Leena Raveikko

  Pieni pelko on siitäkin, että Puijo tulee pilattua hotelleilla ja kaiken maailman viihdykkeillä. Ihan kuin kaunis luonto ei riittäisi! Luonnonsuojelualueella!

Jätä kommentti

*