SUURUUDENHULLU KUOPIO

Haloo, Haloo päättäjät! Järki käteen! (kuva: leenaraveikko)

Mikä meidän kuopiolaisia päättäjiä vaivaa? Savolainen suuruudenhulluus! Ollaan kyllä mualiman parraita. Ja onhan meillä mualiman napakin, keskellä suuruudenhullua kaupunkiamme. Luulin, että savolainen mahti-itsetunto rajoittuisi pelkkiin puheisiin, nehän meillä ovat mualiman lupsakoimpia. Sen minäkin allekirjoitan.

Mutta kun tuo suuruudenhulluus todellisuudessa levittäytyy kaikkeen uuden suunnitteluun ja toteutukseen. Rakennetaan hengittämättä ja armottomalla vimmalla. Taloa sinne ja tuonne. Pilvenraapijoitakin. Saaristokaupunki on jo rakennettu, lopputulos on slummimaisen ahdas. Ja tyhjiä asuntoja sielläkin. Tyhjää on keskustassakin, uusissa ja remontoiduissa taloissa. Ei riitä meitä kaupunkilaisia kaikkiin taloihin. Mutta silti  suuruudenhulluudessaan kaavoittajat ovat jo piirreelleet uudet asuinalueet Hiltulanlahteen Vanuvuorelle saakka. Neulaniemi ja Laivonsaarikin piirrettiin. Ehkä järkiinnyttiin eikä sitten – onneksi – rakennettu. Ei hyvä ihme! Jos kaupunkimme väkiluku lisääntyy 500:lla vuodessa, ei tarvita uusia asuinalueita. Ei hitossa! Muuttajat mahtuvat hyvin tyhjillään oleviin kolosiin. Koko muu maakuntammehan köyhtyy asukkaista kiihtyvällä vauhdilla.

Suuruudenhullua on myös urheilurakentaminen. Viimeisenä ääriesimerkkinä areena Keskuskentälle. Mihin ihmeeseen tämä pieni savolainen maalaiskylä tarvitsee areenan, jossa on katsomo 20 000:lle katsojalle (ilm. 8000 istumapaikkaa, loput seisovat?) Tietenkin, jos Beatleseiden tai Rollareiden rippeet tai Michael Jackson haudastaan saataisiin tänne esiintymään, ehkä silloin katsomo voisi täyttyä  ainakin osittain. Mutta eivät pääkaupunkiseudun kulttuurin ja urheilun nälkäiset taatusti tänne tule, heillä on katsomot lähempänäkin. Ja katetut sellaiset. Harhoja kuvittelee immeinen joka toisin ajattelee.

Viimeisin suuruudenhullu ylilyönti ovat nuo sähköiset kaupunkipyörät. Pyöräilyn ehdottomana kannattajana puollan ilman muuta kaupunkipyöriä. Mutta pitikö niiden hitto vie olla hintavia sähköisiä? Tavalliset olisivat riittäneet. Olisi käyttö ja huoltokin ollut yksinkertaisempaa. Sinne meni muutama sata tuhatta kaupunkimme verorahoja. Sinnekin!

Kun katsoin maanantai-illan MOT:ia ja A-studiota, masennuin totaalisesti. Vaikka huonon vanhushoidon esimerkit olivat Turusta, olisivat ne voineet aivan hyvin olla tiältä mualiman navaltakin. Ehkä meillä täällä eivät sentään taksikuskit ja vartijat käy vaihtamassa vanhusten vaippoja ja avannepusseja, kuten Turussa, mutta muuten ovat käytännöt samanlaiset. Ei kauhistuttanut yhtään, sillä me, iäkkäiden vanhusten omaiset, elämme juuri tuota palvelupuutteen ja heikkolaatuisen palvelun arkea.

Olisi noita suuruudenhulluisiin kohteisiin uponneita miljoonia tarvittu tuskaisesti enemmän muualla. Että olisi ihmisarvoinen elämä meillä kaikilla.

Kommentit

 • Miksi valehtelet

  En tiennytkään, että Kuopioon on tulossa stadion johon mahtuu 30 000 ihmistä?

  Uusi stadion on kyllä tulossa, mutta se vetää vain 8000 ihmistä.

 • Benny Kultajalka

  Tässä ”kolumnissa” on kyllä kaikki totaalisen pielessä. Silkkaa valehtelua ja masentavaa negatiivisuutta.

 • Leena Raveikko

  Tjaah, lupaan kuulostella tuota todellista lukua katsomon suhteen, korjaan heti, kun pääsen hajulle. Iso se jokatapauksessa oli, se suunnitelma. Mutta joka tapauksessa olen sitä mieltä että urheiluun investoidaan kotikaupungissamme huomattavat summat muiden alojen kustannuksella (esim. sosiaali- ja terveydenhoito, kulttuuri, peruskoulut).

 • Leena Raveikko

  Benny Kultajalka hyvä, joskus on hyvä ja pakkokin ilmaista asiat ojanpieliä myöten koluten, voimakkaasti uhoten. Ja mielipiteensä saa pitää jokainen, myös se ojien koluaja. Saa olla toistakin mieltä. Siitä syntyy keskustelua. Eikä muutoskaan synny ilman että ensin on ollut ristiriita. Yritetään kestää!

 • JK

  ”Pilvenpiirtäjistä” puheenollen, hyvä että vihdoin on ymmärretty rakentaa edes jossain määrin niin korkeita rakennuksia kuin kaupungin koko, imago, ja olemassaoleva rakennuspinta-ala kantakaupungissa edellyttää. Lisäksi mitä korkeampi, sitä ekologisempi. Totta tosiaan, kaupungin asukasluvun kasvu jää vain siihen 500 as./vuosi, jos tänne ei rakenneta mitään vetovoimaa lisääviä asioita. Monipuoliseen käyttöön suunniteltu valtakunnan kärkeen sijoittuva, tuleva tapahtuma-areena on yksi niistä.

  Sote-palvelut ovat tärkeitä toki myös, mutta hyvänen aika, ei täällä todellakaan ole mitään niiden kustannuksella rakennettu, vaan pikemminkin maksetaan erääntynyttä investointivelkaa pois näinä rohkeina ja edistyksellisinä vuosina. Koko valtakunnan sote-keskus kaupunkimme ei voi olla, vaikka jotkut maaninkalaiset tupauunot varmasti sellaista toivovatkin.

 • Arto

  Paljonkos siihen kulttuuriin investoitiin kaupunginteatterin remontissa?

 • Ari Kord

  Noniin olipas melkoista negatiivisuuden kaivamista. On todella surullista, että jotkut kaupunkilaiset ajattevat näin kun kaupunkia aletaan kehittämään.

  Kaupunki on esim. laiminlyönyt keskuskentän rakentamista jo vuosia nyt on korkea aika rakentaa uusi stadion ja tehdä se kerralla laadukkaasti.

 • Kile

  Ihan oikeesti hei!! Itse olen myös eläkeläinen ärsyttää suoraan sanottuna nämä kaikki vanhanaikaiset vastaan hankaajat kaikissa asioisissa kun kaupunkia kehitetään . Investointeja tarvitaan kasvavassa ja kehittyvässä kaupungissa….. hienoa että panostetaan urheiluun!! lapsenlapsieni kanssa aion takuu varmasti mennä katsomaan KUpsin otteluita kesällä ja se jos mikä on hienoa kulttuuria!! vapaa-aikaan pitää panostaa nyky maailman ahdistuksissa ja muissa sillä tämä on lääkettä parhaimmillaan

 • Iso on iso

  Huikeaa ja mahtavaa, kun on huikeaa! Jatkuvaa kasvua kannatta ajaa, niin oma kuolevaisuus pysyy sen ajan pois ajatuksista.

 • Insinööri Pekez

  Tavoitteita pitää olla, koska muuten Kiinalaiset valtaa myös Kuopio !

Jätä kommentti

*