VÄLITÄTKÖ?

tunnen perhosen ihollani (kuva: leenaraveikko)

Mökkikyläyhteisössämme ihmiset välittävät toisistaan. Se on nähty näinä 25 kesänä, jotka olen viettänyt täällä kaupungin kupeessa, pikkuruisessa mökissäni. Kylämme muodostuu 150 mökistä, tunnemme toisemme kuka löyhästi kuka lähemmin.

Täällä kukaan ei ole yksin, ellei niin nimenomaan halua. Sairaudet, surut, kuolemat ja vastaiskut jaetaan. Kylämme keskeisin rakennuskin on jostain syystä nimetty Onnelaksi. Kun en jaksa, auttavat muut jaksamaan, tulevat avuksi. Ei ole mikään ihme, että mammat ja papat pitävät mökistään kiinni niin kauan kuin vain suinkin jaksavat. Tulevat Palilla perille, puuhastelevat puutarhassaan, pieksevät leukaperiään aidan yli naapurin kanssa, tulevat saunomaan, osallistuvat juhliin. Ovat elämässä kiinni.

Samanlaista välittämistä toivoisi muuallekin, työpaikalle, naapurustoon, sukulaisten kesken. Itsekeskeisyyttä ja itseriittoisuutta näen kaikkialla. Huomaan, että aito kuuntelemisen taito on katoamassa.

Välittää. Sanalla on toinenkin merkitys. Olla välikätenä, siirtää asia toiselta toiselle. Puhelunvälittäjä siirsi aikoinaan puhelun sille, jolle se oli tarkoitettu. Historiaan haudattuja ammatteja. Kiinteistönvälittäjä siirtää asunnon sitä tarvitsevalle. Siinäpä vaativa ammatti. Osata herättää luottamusta, osata puhua sopivaa kukkaiskieltä, ei kuitenkaan liian hunajaista, osata olla rehellinen ja vastuullinen, ja kuitenkin saada asunto kuin asunto kaupaksi. Siihen hommaan ei jokaisesta olisi.

Tulipas tästä vakavaa pohdintaa ja sanoilla saivartelua. Tarkoitus oli vain sanoa, että välittäkäämme. Välittäkäämme toisistamme, opetelkaamme pysähtymään lähimpiemme äärelle. Ja tarvittaessa myös ventovieraitten. Sillä me ihmiset tarvitsemme toisiamme erilaisissa elämänkäänteissämme. Naapuri naapuria, ystävä ystävää, sukulaiset toisiaan.

Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

    Hieno kuva. Kunpa osaisimme koskettaa toisia ihmisiä kevyesti kuin perhonen, ei koskaan lyöden käsillä eikä sanoilla.
    Korjaus tekstiin: puhelunvälittäjän ammatti ei ole historiaan haudattu paitsi nimike. Tehtävien kuvaa ja työn määrää on laajennettu ja välittäjä on kätketty palvelusihteeri yms. nimikkeiden alle.

Kommentointi on suljettu.