Aika rientää

Niin on toukokuu lopuillaan ja vuosikin melkein puolessa… Luulisi ajan kuluvan hitaasti, kun korona jyllää edelleen joka puolella maailmaa, erilaiset koronatoimenpiteet rajoittavat toimintaa ja suurin osa ajasta kuluu kotona – ainakin täällä meillä. Mutta nopeasti menee aika.

Alkuvuotta rajoitti tiukka ulkonaliikkumiskielto, mutta alkuvaikeuksien jälkeen siihenkin totuttiin. Monet valittavat etätyön hankaluutta, mutta eipä senkään ole tuottanut ongelmia. Saan ullakkohuoneessani paljon enemmän aikaan kuin varsinaisella työpaikalla, jossa käyn kaksi kertaa viikossa. Ehkä tuo rytmi – viikonlopun jälkeen kaksi päivää etätöitä, kaksi toimistolla ja sitten vielä yksi päivä etänä – saakin ajan kulumaan nopeasti. Ennen kuin oikein tajuankaan, on taas viikonloppu.

Keväällä Alankomaissa on paljon erilaisia juhlapäiviä, jotka myös katkaisevat normaalia elämän rytmiä. Tänä vuonna kaikki sujui jo toiseen kertaan toisin kuin “entisessä” elämässä.

Pääsiäispyhät vilahtivat melkein huomaamatta, vaikka olin ottanut ylimääräisen vapaapäivänkin sen yhteyteen. Koska kaikki rajoitteet olivat vielä voimassa, pääsiäinen meni kotona –  syödessä, sateiden välissä samaa vanhaa reittiä kävellessä ja varsinkin laiskotellessa lehtien, kirjojen ja tv:n parissa.

Kuninkaanpäivä 27. huhtikuuta saa yleensä suuret joukot kokoontumaan Amsterdamiin ja varsinkin sille paikkakunnalle, mihin kuningas matkustaa perheineen muutamaksi tunniksi päivää juhlistamaan. Viime vuonna kuningasperhe pysytteli kotona, mutta osallistui verkossa koko maan kattavaan juhlintaan. Tänä vuonna perhe matkusti Eindhoveniin ja koko maa sai suorassa tv-lähetyksessä seurata, mitä kaikkea kivaa perheelle oli sinne järjestetty. Mielenkiintoinen, hyvin kokoonpantu ohjelma. Meidän kadulla lapsiperheet järjestivät lapsille kaikenlaista tekemistä pussijuoksusta nyyttikesteihin. Oli aurinkoinen päivä ja ulkoilmajuhlat jatkuivat pitkälle iltaan.

Kuninkaanpäivän jälkeisenä päivänä ulkonaliikkumiskielto päättyi ja ulkoterassit avattiin, tosin tiukin ehdoin. Eipä siitäkään kovin kauan ehditty nauttia, sillä sään haltijat päättivät, että keväästä tulee viileä ja sateinen. Terassit ovat auki, mutta kuka nyt sateessa ulkona istuu – ja vielä toppatakki päällä…

Vappua täällä juhlivat vain paikalliset suomalaiset piknikillä ja jonkin patsaan lakituksella. Taisi tänäkin vuonna olla jossain pieni ryhmä suomalaisia, jolta tuo lakitus onnistui.

Toukokuun 4. ja 5. päivä ovat sotaan liittyviä muistopäiviä: ensin muistellaan toisen maailman sodan jälkeen sotatilanteissa ja rauhanturvaoperaatioissa kaatuneita sotilaita ja siviilejä ja seuraavana päivänä juhlitaan Saksan miehityksestä vapautumista vuonna 1945. Varsinkin 5. toukokuuta on festivaalien päivä. Kaikkialla juhlitaan ja hollantilaisartistit kulkevat kaupungista toiseen esiintymässä. Pientä oli sekin juhlinta tänä vuonna. Joillekin tapahtumille oli annettu erikoislupa, niin että niihin sai tulla etukäteen koronatestattua yleisöä. Myös Keukenhofin kukkapuisto otti vastaan jonkin verran vierailijoita muutamana päivänä.

Seuraavalla viikolla arkirytmin katkaisi helatorstai – yleensä päivä, jolloin suurin osa alankomaalaisista tekee puutarhatöitä. Niin mekin teimme. Ja sitten tuli helluntai, jota Alankomaissa vietetään sunnuntaina ja maanantaina. Sää ei suosinut, joten ne, jotka matkustivat asuntovaunuineen tai -autoineen perjantaina maaseudun rauhaan, palasivat sateen ja kylmän sään johdosta ennen aikojaan kotiin lämpimään. Rajansa kaikella.

Nyt on juhlat juhlittu ja seuraavat juhlapäivät ovat vasta joulukuussa. Paitsi meillä paikallisilla suomalaisilla, jotka juhlimme myös juhannusta. Ehkä silloin voi jo kokoontua vähän suuremmalla joukolla. Tällä hetkellä ryhmän enimmäiskoko ulkonakin on kaksi henkeä – tämä nousee ensi viikolla neljään henkeen.

Mutta Euroviisut täällä saatiin järjestettyä ja viisupaikalla sai jopa olla koronatestattua alankomaalaisyleisöä. Euroviisut ei näkynyt katukuvassa muualla kuin Rotterdamissa, sillä koko viisuporukka oli eristetyllä alueella omassa kuplassaan ja sai liikkua vain hotellinsa ja Ahoy-hallin väliä. Jos olisi ollut normaaliaika, paikalliset suomalaiset olisivat varmasti olleet vahvasti edustettuna Rotterdamissa viisujen aikaan. Nyt suomalaisartisteja kannustettiin sosiaalisessa mediassa ja taidettiin äänestyksen aikana antaa paljon pisteitä Suomelle.

Kaikesta ruutuun tuijottamisesta huolimatta päivät ovat siis menneet nopeasti. Rokotukset sujuivat alussa hyvin hitaasti, mutta nyt niihin on saatu vauhtia. Kaikki elävät toivossa, että kesälomille päästään ilman ylimääräisiä koronatestejä. Ehkä lomien jälkeen pääsemme jatkamaan töitä normaalisti. Jos, niin on mielenkiintoista nähdä, meneekö aika silloinkin yhtä nopeasti kuin nyt.