Aikaisen joulun haasteet

Tänä vuonna joulu alkoi aikaisin. Koronaan ja tiukkiin rajoitteisiin kyllästyneinä kaikki kaipasivat piristystä, valoa harmaaseen elämään. Yleensä Alankomaissa odotetaan, että maan oma lahjojen tuoja, Sinterklaas, on 5.12. –iltana kääntänyt selkänsä ja palannut Espanjaan. Heti sen jälkeen voi alkaa kaivella joulukoristeita varastoista – tai ostaa uusia, kuten hyvin monet tekevät. Tavallisesti ensimmäiset joulukuuset ilmestyivät myyntiin 6.12. Tänä vuonna kuusikauppa alkoi jo kaksi viikkoa aikaisemmin ja ensimmäiset kuuset myytiin alta aikayksikön. Moni halusi varmistaa aikaisin kuusen saantinsa, vaikka pelkäsikin, että ennen joulua oli vielä ehkä etsittävä uusi kuusi…

Minuunkin iski pelko, että jos odottaisimme pari viikkoa, kauneimmat, tällaisen suomalaisen nirppanokan kriittisen katseen kestävät kuuset olisivat jo loppuneet. Siispä suuntasimme kuusikauppaan yhtenä sateisena päivänä. Siellä sitten käytiin viileässä ulkoilmassa ja kaatosateessa läpi sopivan kokoisten kuusten valikoimaa. Sen olen täällä oppinut, että kuusen pitää olla valmiiksi isossa ruukussa, jolloin siinä on vähän juurta mukana. Silloin se normaalisti säilyy kauemmin tuoreena. Normaalisti… jos saa tarpeeksi vettä… eikä ole liian lämpimässä.

Sopiva kuusi löytyi ja mahtui vielä autoonkin. Kotona kuusi odotteli muutaman päivän ulkona, tuotiin sisälle ja koristeltiin. Koristeita meillä riittää, sillä koko 40 vuoden täällä oloni aikana olen ostanut joka vuosi jotain uutta, eikä mitään ole heitetty pois… Hyvä olikin, että on vanhoja koristeita, sillä jos nyt pitäisi ostaa kuuseen koristeita, kaupoista löytyisi mm. lenkkimakkaran ja sandwichin näköisiä kuusen koristeita ja kaikkea muuta, mitä en kuuseemme ripustaisi, vaikka siitä maksettaisiin!

Mutta nyt on koti taas koristeltu perinteisesti punaisilla ja hopean värisillä joulukoristeilla. Joululiinojen kanssa tuli ongelma. Olemme remontoimassa yläkertaa ja sitä varten mm. liinavaatekaapit jouduttiin tyhjentämään ja viemään kaikki niiden sisältö muuttolaatikoissa muualle varastoitavaksi. Remontin keston olimme tietenkin arvioineet väärin, joten kaikki joululiinat menivät varastoon, kun ajattelimme, että kyllä kaikki ennen joulua jo valmista olisi. No, hyvä, jos pääsiäiseksi valmistuu… Mutta ”oikeat” pöytäliinat korvattiin nyt upouusilla, punaisilla kertakäyttöliinoilla. Oikeastaan ihan kätevää: parille pöydälle on jo uusittu liinat, kun niihin tuli tahroja.

Joulukuusi komeilee vakiopaikallaan olohuoneessa, omassa ruukussaan ja vielä kertakäyttöliinalla päällystetyssä vesiämpärissä ja saa riittävästi vettä. Tai ainakin sai siihen asti, kun vesi alkoi tulvia ämpärin reunoilta yli ja pikkupuroja virtasi pitkin olohuoneeen lattiaa. Nyt kuusella on pieni kuivaustauko. Mutta siitä se ei näytä tykkäävän, sillä oksien päät roikkuvat kovin oudosti alaspäin ja joulupallot ovat vaarassa pudota. Pahoin pelkään, että meillä on neulaton kuusi jouluna – tai uusi, jos niitä vielä löytyy. Ehkä ensi vuonna ainakaan meillä ei aikaisteta joulun alkua! Ja ei, muovikuusta meille ei tuoda.

Hyvää joulua kaikille lukijoille ja onnea alkavalle vuodelle 2022!