Ihana, inhottava talvi

No, nyt se on meillä! Ei, ei se k…, vaan talvi! Jo Runeberginpäivänä alettiin varoittaa lauantai-iltana saapuvasta lumimyrskystä, pakkasesta ja vaarallisista teistä. Rautatiet varoittivat etukäteen vähentävänsä junavuoroja ja virustestauspaikat ilmoittivat pitävänsä ovet kiinni sunnuntaina ja maanantaina. Myös kauppojen kotiinkuljetukset päätettiin lopettaa noilta päiviltä. Ja saman tien alkoivat kauppojen hyllyt tyhjetä!

Sunnuntaiaamuna heräsin naapureiden lasten ääniin. Pihalla oli vilskettä – ja lunta kymmenisen senttiä. Ihana, valkea maailma! Lapset yrittivät tehdä lumipalloja, mutta eihän se pakkaslumesta onnistunut. Yöllä oli ollut reilusti pakkasta ja vielä aamullakin mittari näytti neljää pakkasastetta. Lunta satoi edelleen, ja sataa vielä tätä kirjoittaessanikin. Lumisota vaihtui kelkkailuun. Mutta ei sekään oikein onnistu, kun ei täällä ole mäkiä. Niinpä katu täyttyi lasten lisäksi lämpimästi pukeutuneista vanhemmista, jotka vetivät pulkkia ja kelkkoja. Naapurin pikkukoira näki ensimmäisen kerran lunta, eikä oikein tainnut tietää, miten siihen pitäisi suhtautua – kovin se ihmeissään nosteli lyhyitä jalkojaan…

 

Uutisista kuulin, että koko maassa oli sunnuntaiaamuun mennessä ajettu teille yli 18 miljoonaa kiloa suolaa ja koko kunnossapitokalusto (546 suolausautoa ja 350 aurausautoa) oli ajanut yhteensä 163.442 kilometriä. Huimia lukuja näin pieneen maahan. Sosiaalisessa mediassa oli kuvia ojaan kaatuneista aurausautoista, sillä varsinkin pienet tiet ovat olleet todella liukkaita. Suola ei ole päässyt vaikuttamaan moottoriteillä, sillä täällä on ollut ulkonaliikkumiskielto klo 21.00 ja 04.30 välillä jo melkein kahden viikon ajan, eikä maanteillä ole siihen aikaan juuri ollenkaan liikennettä.

Tänne odotetaan myös kovenevaa pitempiaikaista pakkasta. Kaikki ei-elintärkeät kaupat ovat kiinni, mutta luistimia on voinut tilata verkosta. Luistinkauppa on käynyt hyvin! Nyt kyllä taitaa lumi olla ilonpilaajana luistelijoille, sillä varsinkaan pienemmille kanaaleille ei tule lumen takia hyvää jäätä. Mutta kaikesta huolimatta valtion viranomaiset ovat varautuneet luonnon jäällä luistelun alkamiseen: viranomaisten verkkosivulla varoitetaan muodostamasta jäälle ryhmiä, sillä koronan johdosta ryhmän maksimikoko on edelleen 2 henkeä – paitsi, jos kyseessä on samaan kotitalouteen kuuluvat henkilöt. Luisteluun kuuluvat aina myös mehua ja jotain syömistä myyvät kioskit. Niitä saa olla luistelureittien varrella, jos kunnat sen sallivat, mutta niillä ei saa olla tuoleja eikä pöytiä, sillä maassa on edelleen korona ja tartuntavaara. Myös lumisotasilla tulee viranomaisten ohjeen mukaan muistaa, etteivät yli 12-vuotiaat muodosta ryhmiä. Minua aina ihmetyttää, että kaikesta tällaisesta pitää virallisesti muistuttaa. Mutta on ihmisiä, jotka tutkivat suurennuslasilla kaikki rajoitteet ja käyttävät hyväkseen, jos jotain ei ole mainittu erikseen.

Viranomaiset ovat valmistautuneet talven tuloon, mutta esimerkiksi rautatiet eivät vieläkään. Ne ilmoittivat vähentävänsä junavuoroja. Niin vähensivät, sillä yhtään junaa ei ole kulkenut sunnuntaina! Myös bussit ja raitiovaunut ovat ongelmissa, samoin lentoliikenne kaikilla lentokentillä. Joka vuosi talvi tulee – jos se tänne tulee – yllätyksenä. Onneksi suurin osa tekee nyt etätöitä, joten alkuviikon lumikeleistä ei ole ehkä niin paljon haittaa kuin olisi normaalioloissa.

Meillä otettiin Suomesta aikanaan tuotu lumikola ja -lapio heti aamulla käyttöön. Etupihan käytävä kadulle asti on puhdistettu ensimmäisestä lumesta, mutta varmaan illalla on vuorossa toinen ja ehkä kolmaskin kierros. Asuntoalueellamme lumi jää ilmeisesti kadulle, niin kuin aikaisempinakin vuosina. Kun autot sen tamppaavat ja ajavat raiteille ja tulee kunnon pakkanen ja sen jälkeen lauhtuvaa, onkin tasapainoilua, että täältä pääsee ehyenä turvallisemmille teille.

Talvi Alankomaissa on ihana, mutta kaikki toivovat, ettei se olisi luminen – eikä pitkä.