Pulloista ja panteista

Alankomaalaiset ovat tunnettuja siisteydestään – tai ainakin ovat olleet. Yleiskuva kaupungeissa ja maaseudulla näyttää siistiltä. Mutta jos katsoo tarkemmin, huomaa, ettei kaikki olekaan ihan niin kuvankaunista kuin miltä ensisilmäyksellä näyttää.

Koronarajoitteiden lukittua ympäröivän maailman löysimme ulkoilumahdollisuuden aivan lähellä olevasta laajasta puistosta. Siellä on melko rauhallista, sillä alue on osa sairaala-aluetta ja vain lähiseudun asukkaat tietävät sen olevan auki myös ulkopuolisille. Puiston reunassa kulkee tie, jota käyttävät niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin autoilijatkin. Vuosi sitten, koronan juuri alettua, tienvarsi oli suhteellisen siisti. Nyt tienvarsiojassa ja sen takana olevissa pensaikoissa loistaa auringonvalossa joka päivä erilaisia juomatölkkejä ja –pulloja. Eikä niitä ole vain yksi tai kaksi vaan kassikaupalla – jos joku alkaisi kerätä.

Mutta kukas niitä keräisi, kun ei niistä saa edes taskurahaa. Alankomaissa maksetaan tällä hetkellä pantti vain uudelleen täytettävistä lasisista 0,25 – 0,5 litran olutpulloista ja yli 0,75 litran virvoitusjuomapulloista. Suomessa ja monissa muissa maissa pullot ja tölkit on kerätty talteen jo ties kuinka kauan. Oli siinä minulle ihmettelyn aihetta, kun ensimmäisen kerran – jo vuosia sitten – tajusin, ettei täällä pieniä pulloja ja tölkkejä kierrätettykään. Ilmankos olivat moottoriteiden varret täynnä tölkkejä!

Vuosittain myydyistä 2 miljardista tölkistä yhä edelleen 150 miljoonaa päätyy ympäristöön. Roskaamista on yritetty vähentää lisäämällä kaikkialla roskakorien määrää. Liikennevalojen lähelle pystytettiin jopa niin sanottuja tölkkihaaveja, mutta mikään ei ole auttanut. Viime vuonna ympäristöön heitettyjen tölkkien määrä vieläpä lisääntyi 27 prosentilla.

Asiaan on vaadittu korjausta jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hallitus on antanut tarpeeksi aikaa sektorille ongelman ratkaisuun, mutta vuodesta toiseen on epäonnistuttu. Mutta nyt on tapahtunut ihme. Vastuussa oleva ministeri on päättänyt, että kun mikään ei auta, on aika kovemmille toimenpiteille. Tölkeille tulee 31.12.2022 alkaen 15 eurosentin pantti ja jo tämän vuoden heinäkuun alusta alkaen saman suuruinen pantti otetaan käyttöön puolen litran muovisille juomapulloille. Supermarketit ja kierrätyslaitokset joutuvat suurten investointien eteen hankkiessaan uusia pulloautomaatteja ja puristuslaitteita.

Hallituksen päätös auttaa varmaan pitämään ympäristön siistimpänä. Alankomaissa näkee rannoilla ihmisiä, jotka keräävät kaikkea meriveden rannoille huuhtomaa tavaraa. Kesällä varmaan alkaa puistoissa ja teiden varsilla näkyä pullonkerääjiä. Me ainakin toivotamme heidät sydämellisesti tervetulleiksi!