Alankomaissa järjestetään 22. marraskuuta parlamenttivaalit (kansanedustajat alahuoneeseen). Mikä puhuttaa sen lisäksi, että lyhyessä ajassa syntynyt uusi puolue NSC (Nieuw Sociaal Contract) on kimmonnut heti kannatuskyselyiden yhdeksi johtavista puolueista? No, äänestyslipun koko!
Äänestyslipun kokoosta on keskusteltu jo vuosikausia. Vuonna 2017 lippua jouduttiin suurentamaan, jotta kaikki 28 puoluetta saatiin mahtumaan paperille. Vuonna 2021 kirjasinkokoa jouduttiin pienentämään, jotta ennätysmäärä (37) puolueita saatiin mahtumaan lippuun. Vaikka tulevissa vaaleissa on mukana “vain” 26 puoluetta, äänestyslippu on valtava.
Alankomaissa nimittäin paperiselta äänestyslipulta löytyvät kaikki vaaleihin osallistuvat poliittiset puolueet ja ehdokkaat, joita voidaan äänestää. Tällä kertaa ehdokkaita on yhteensä 1.126. Kukin puolue esittää vaihtelevan määrän ehdokkaita, joissakin tapauksissa jopa kahdeksankymmentä. Äänestyslippu on kooltaan melkein kuin Savon Sanomat ennen vanhaan!
Äänestäjälle suuri äänestyslippu on katastrofi. Äänestyskoppiin mennään tiiviisti taitetun paperin kanssa. Paperi avataan kopissa, jota ei ainakaan meidän kunnassamme voi edes sulkea eli kuka tahansa halukas voi olan yli seurata tätä askartelua… Sitten listalta etsitään haluttu puolue ja tämän puolueen ehdokas. Sen jälkeen väritetään punaisella lyijykynällä se ympyrä, joka on valitun edustajan nimen kohdalla. Ja sitten yritetään taittaa suuri lippu uudelleen siististi niin kuin se oli alunperin taitettu. Tämän jälkeen lippu viedään vaaliuurnaan, joka on yleensä suurikokoinen jätesäiliö, sillä pienempään laatikkoon nuo jättiläisliput eivät mahdu.
Äänestystapahtuma on melkoinen haaste vanhuksille, näkö- ja muille vammaisille sekä henkilöille, joilla on huono lukutaito. Mutta suuri äänestyslippu tuo haasteita myös äänestyspaikalla toimiville vapaaehtoisille. Viimeisen äänestäjän lähdettyä vaalitilasta alkaa lippujen avaaminen ja lajittelu. Ensin etsitään sitä punaista pistettä ja sitten aloitetaan puolueille ja ehdokkaille annettujen äänten laskenta. Tähän kaikkeen kuluu valtavasti aikaa ja työ vaatii keskittymistä ja tarkkuutta. Ei ihme, että äänestyspaikoille on vaikea saada vapaaehtoisia! Kun on kerran ollut ääniä laskemassa, ajattelee: “Ei koskaan enää.”
Sanomalehden kokoinen äänestyslippu johtuu sitä, että Alankomaissa on melko helppo osallistua parlamenttivaaleihin. Uutena puolueena rekisteröidytään vaalineuvostoon (Kiesraad). Sitten tulee kerätä kaikista vaalipiireistä (yhteensä 20) äänestäjiltä 30 allekirjoitusta ja maksaa 11.250 euron takuumaksu, jonka puolue saa takaisin, jos vaaleissa saadaan vähintään 75 % yhteen paikkaan tarvittavista äänistä.
Ensi vuoden europarlamenttivaaleissa neljä pientä kuntaa on saanut luvan kokeilla uutta äänestyslippua, joka on noin A-3 -kokoinen paperi ja jossa yläosassa luetellaan kaikki puolueet logoineen ja alaosassa numerot yhdestä kahdeksaankymmeneen (enimmäismäärä ehdokkaita/puolue). Äänestäjä värittää sitten kaksi ruutua: ensin puolueen ja sitten ehdokkaan numeron. Ehdokaslistat löytyvät äänestyskopista. En ole asiantuntija, mutta voin jo kuvitella, millainen soppa siitä syntyy…