Sen pituinen se

Toinen koronakesä alkoi meillä koronatartuntojen ja sairaaloiden potilasmäärien laskulla. Viikko toisensa jälkeen tilastojen käyrät osoittivat parempaan suuntaan: tartuntakäyrät alas ja rokotuskäyrät ylös. Kesäkuun alussa koronarajoitteita höllennettiin mm. sen verran, että kotiin saikin kutsua jo neljä vierasta päivässä aikaisemman kahden sijasta. Ja kun tilanne näytti vaan paranevan, virkaatekevä hallitus teki radikaalin päätöksen ja poisti juhannuspäivänä suurimman osan rajoitteista. Lehdistötilaisuudessa pääministeri ja terveysministeri toivottelivat kaikille mukavaa, vapaata kesää.

Melkein kaikki oli taas sallittua. Tärkeintä oli noudattaa perussääntöjä eli huolehtia edelleen hyvästä käsihygieniasta ja noudattaa kaikkialla 1,5 metrin turvaetäisyyttä. Kasvomaskeja ei tarvinnut enää käyttää kuin siellä, missä tuota turvaetäisyyttä ei voitu noudattaa, esim. julkisessa liikenteessä. Suuret tapahtumat olivat sallittuja ja niihin pääsi, jos pystyi näyttämään negatiivisen testituloksen tai rokotustodistuksen.

Siitähän vilske syntyi! Kuin karjalaumat olisi päästetty kesälaitumelle! Kaupat täyttyivät ostoksia himoavista asiakkaista ja puistot suurista, ”vapautta” juhlivista nuorisojoukoista. Testipaikoille jonotettiin, että päästiin taas festivaaleille. Testitodistuksia väärennettiin, jos ei ollut omaa käytettävissä. Ja festivaalipaikoilla ja muissa suurtapahtumissa oli täysin mahdotonta tarkastaa jokainen.

Virusmuunnos, joka oli saatu jo melko hyvin hallintaan, luurasi tilaisuuttaan ja saikin sen nopeasti. Varmaan moni osasi odottaa tartuntojen lisääntymistä, mutta kukaan ei osannut odottaa, että tartunnat lisääntyisivät niin nopeasti. Kesäkuun loppupuolella tartuntojen määrä oli alhaisimmillaan noin 500 päivässä, kaksi viikkoa myöhemmin yli 11.000. Suurin osa tartunnan saaneista oli nuoria. Sairaaloissa tilanne oli ollut jo hyvällä mallilla, mutta nyt niihin alkoi tulla nuoria potilaita, myös tehohoito-osastoille.

Hallitus joutui jo ennen heinäkuun puoliväliä perumaan puheitaan ja ottamaan ilta- ja yöelämää koskevat rajoitteet uudelleen käyttöön. Yökerhot ja diskot suljetaan puolilta öin. Kaikissa tapahtumissa sisällä ja ulkona, samoin kuin ravintoloissa ja baareissa, tulee olla jokaiselle istumapaikat ja niissä tulee huolehtia 1,5 metrin turvaetäisyydestä. Monipäiväisiä tapahtumia ja festivaaleja ei sallita ollenkaan. Nämä rajoitteet ovat voimassa ainakin 13. elokuuta asti. Silloin hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen terveydenhoitoalan asiantuntijoiden kanssa – jotka muuten viimeksi jo varoittivat vakavasti kaikkien rajoitteiden yhtäaikaisesta poistamisesta, mutta eihän hallitus kesälaitumet mielessään sellaista kuunnellut. Tätä virhettä pääministeri on jo pariinkin otteeseen pyydellyt anteeksi.

Nyt sitten ollaan taas Euroopan koronakartalla punaisena maana. Moni vielä rokottamaton lomalle lähtijä odottaa sydän syrjällään, millaisia sääntöjä mihinkin lomakohteeseen tulee alankomaalaisille. Jotkut lähtivät lomailemaan ulkomaille heti, kun kuulivat, että maat mahdollisesti kiristäisivät maahantuloehtojaan.

Loppukesän festivaalijärjestäjien ilo oli lyhytaikainen ja nyt he elävät jännityksessä, onnistuuko tapahtumien järjestäminen vai joudutaanko kaikki taas perumaan. Mutta kukaan ei ole vielä protestoinut. Virus kaikkine muunnoksineen on osoittanut vahvuutensa.

Kommentit

 • Arja Hakala

  Virus lymyää
  Ampaisee
  Joukkoon hiipii, oottaa
  ….
  Tarttuu yhteen, toiseen
  Ryminällä etenee
  Välinpitämättömiä vaalii
  Maskittomiin matelee
  Rokottamattomiin rakastuu…

Kommentointi on suljettu.