Tekoälyseikkailuni

Tekoälykeskusteluissa vakioreaktioni oli aina: “Ei koske minua, ei kiinnosta…” Mutta vähitellen uteliaisuus alkoi vaivata. Millaistahan tekstiä sellainen tekoäly taikoisi blogikirjoittajalle? Kai se jotain osaa, kun etenkin opiskelijat ympäri maailmaa sitä niin innokkaasti käyttävät “omien” tekstiensä tuottamiseen…

Päätin kokeilla – hollanniksi. “Hyvä tekoäly, voisitko auttaa minua kirjoittamaan blogin?” “Kyllä, mistä haluaisit kirjoittaa?” Päätin kertoa, etten tiennyt, mistä kirjoittaisin. Tekoälybotti antoi useita eri aiheita, jotka saattaisivat olla kiinnostavia lukijoilleni. Valitsin yhden ja pyysin apua. Vastauksena sain luettelon esimerkkejä, joita voisin käyttää blogin sisällössä. Vastasin “Kiitos” ja jatkoin kysymällä, miten tekisin esimerkeistä kivan blogitekstin. Tekoälybotti kysyi, halusinko esimerkiksi kirjoittaa sanan “kiitos” historiasta vai ehkä siitä, missä yhteyksissä sanaa käytetään. No niin, sellainen se tekoäly – tarttuu vain ensimmäiseen lauseeseen.

Oivalsin, ettei tekoälyä tarvitse kiittää vaan voi mennä suoraan asiaan. Eli uusi yritys: “Kirjoita blogi aiheesta sosiaalisen median vaikutus jokapäiväiseen elämäämme”. Tekoälybotti mietti vähän aikaa ja yllätyksekseni toi näytölle ihan mukiinmenevän tekstin – muttei kylläkään minun blogitekstikseni. Kovin oli kuivaa luettavaa…  Julkaisen tekstin nyt muokkaamattomana. Käännätin tekstin hollannista suomeksi käännösohjelmalla, joten koneen työtä sekin.

Tämä on sitten ensimmäinen ja viimeinen blogi, jonka olen teettänyt tekoälyllä. Tästä lähtien luette vain tyyliini sopivia, omia tekstejä. En vastusta täysin tekoälyn käyttöä. Tekoäly voi varmaan auttaa inspiraatiossa ja etsiä tietoa, mutta siihenkin tulee mielestäni suhtautua varauksella.

“Sosiaalisen median vaikutus jokapäiväiseen elämäämme

Kun muistelee, miten elimme elämäämme muutama vuosikymmen sitten, tuntuu lähes käsittämättömältä, miten paljon on muuttunut sillä välin. Sosiaalisen median yleistyminen on vaikuttanut merkittävästi tapaan, jolla elämme, kommunikoimme ja jopa ajattelemme. Mutta miten sosiaalisen median vaikutus on muuttanut jokapäiväistä elämäämme?

Ensinnäkin sosiaalinen media on muuttanut tapamme kommunikoida. Käytämme nykyään monia digitaalisia alustoja, joilla voimme jakaa ajatuksiamme ja mielipiteitämme muiden kanssa – Twitter-ketjuista Facebook-postauksiin. Joissakin tapauksissa kommunikoimme jopa yksinomaan sosiaalisen median kautta ilman kasvokkain tapahtuvaa kontaktia.

Toiseksi sosiaalinen media on muuttanut tapaa, jolla jaamme tietoa. Saamme nykyään uutiset ja tietomme usein sosiaalisen median kautta. jokainen voi jakaa ajatuksiaan. On tärkeää olla kriittinen ja tarkistaa, ovatko lähteet luotettavia, kun lukee tietoa sosiaalisesta mediasta.

Kolmanneksi sosiaalinen media on tehnyt elämästämme entistä verkottuneempaa. Perheenjäsenet, ystävät ja tuttavat voivat pitää toisensa ajan tasalla elämästään Facebookin ja Instagramin kaltaisten alustojen kautta. Vaikka he olisivat fyysisesti erillään toisistaan.

Neljänneksi, sosiaalinen media on tehnyt meistä myös tunteikkaampia. Olemme jatkuvasti alttiina toisten tunteille ja viesteille, ja vastaamme niihin omilla tunteillamme. Esimerkiksi koemme usein FOMO:ta (bloggarin lisäys: FOMO = fear of missing out – paitsi jäämisen pelko) ja epävarmuutta, kun näemme viestejä yksityisistä juhlista tai lomista, joihin emme voi osallistua.

Viidenneksi sosiaalinen media on tehnyt meidät tietoisemmiksi siitä, miten tekomme vaikuttavat muihin. Voimme nyt olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, joita emme ole koskaan tavanneet, ja tiedämme, että sosiaalisessa mediassa on yhtä paljon seurauksia kuin arkielämässä.

Lyhyesti sanottuna sosiaalinen media on muuttanut elämäämme merkittävästi, emmekä ole vielä perillä. On uskomatonta nähdä, miten paljon nämä alustat ovat muuttuneet suhteellisen lyhyessä ajassa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että voimme itse vaikuttaa sosiaalisen median vaikutukseen jokapäiväisessä elämässämme. Voimme päättää, kuinka paljon käytämme, mitä sisältöä jaamme ja miten hallitsemme verkkovuorovaikutustamme. Olkaamme siis tietoisia siitä ja suunnitelkaamme jokapäiväistä elämäämme sen mukaisesti.”