🇫🇮 4.6.

Menin armeijaan kesäkuun erässä ja pääsin siviiliin toukokuussa, joten lippujuhlan päivän paraati 4.6. jäi kokematta. Muita paraateja kertyi varusmiesajalleni, jopa lippujoukkueessa.  Saimme silloin ensimmäisenä ikäluokkana käyttöön otetun sinisen puvun kanssa valkoiset säärystimet Helsingin kunniakomppanialta lainaan. Yleisö kehui ja olihan se kirkossakin mieleen jäävä tapaus.

Mika Waltari ja Kalle Päätalo ovat tehneet kirjan omasta armeija-ajastaan. Ja moni muukin. Ne kuvaavat omaa aikaansa intissä.

Waltarilla 1931 ajoistaan nimenä oli Missä miehiä tehdään. Silloin vietettiin itsenäisen Suomen alkuvuosia, Päätalo oli muistaakseni jo sota-aikojen tuotos. Hän kehitti aikoinaan voinappikoneen, mikä on kirjasta jäänyt mieleeni. Miesten koulutuslaitoksena Waltarin käyttämä nimi oli yleinen pitkään armeijasta puhuttaessa Рetenkin vanhemmat naiset sitä nuoruudessani käyttivät.

Nyt kuulun jo ruutiukkojen armeijaan – ken muistanee¬†sen nimisen tv-sarjan. Ruutiukot (Dad’s Army) oli YLEn esitt√§m√§ brittil√§inen BBCn komediasarja,¬†1968‚Äď1977. Sarja uusittiin¬†uusittiin 2005. Kannattaisi l√§hett√§√§ Tankki t√§yteen sarjan tapaan viel√§ kerran, vaikka Hardwick nyt ei puikoissa olekaan – tai tehd√§ oma suomalainen. ¬†

Muistamme, että Ruutiukot seikkailivat toisen maailmansodan aikana Walmington-On-Sean merenrantakaupungissa Рodottivat ja torjuivat maihinnousua.

Ministerinä Häkämies oli esittänyt armeija-ajan koulutuksen painottamista Suomessa kodinturvajoukkojen suuntaan. Huru-ukot ja -akat voisivat ehkä meilläkin olla näissä ruuti-joukoissa vaikkapa 80:een ikävuoteen, tai niin kauan kuin jaksavat rollaattorilla harjoituspaikalle. Tuossa tv-sarjassa nimittäin seurattiin joukon toimintaa, he olivat joko armeijaan liian vanhoja tai nuoria, mutta kelpasivat kodinturvajoukkoihin.

Komediassa oli tietenkin toilailuja kotirintaman puolustuksessa. Täytyypä kehitellä ideaa РSuomen puolustaminen on yhteinen asiamme.