📜 🎄 ♥️ 🎅 💟 🆗

Joulun kaunis tarina saa loppiaisena lisäkseen ulkomaiset tietäjät. Muitakin juhlanaiheita perinteisiin on maailmalla kertynyt. Eräin paikoin tiedetään kolmen itämaantietäjän nimetkin, paikoin heitä on ollut vähemmän tai muutama enemmän. Erään tarinan mukaan he olivat kuninkaita. Ja eri mantereilta.

Missä tiede on nykyisin? tietokoneella netissä, mutta kammioita tietenkin löytyy, minkä koronarokotekin osoittaa. Tähtiä tutkittiin etenkin idässä, mutta myös lounaassa Egyptissä, missä oli käytössä jo ammoin vuosikalenteri. Roomalainen Ceasar kopioi sen roomalaiseen kalenteriin ja sieltähän se sitten saapui meillekin. Siis esimerkiksi juutalaisten kuukalenterin korvannut aurinkokalenteri. Itämainen lääketiedekin oli arvossaan ja kysyttyä noihin aikoihin.

Itämaiden viisaudesta lammaspaimenten antiikin ajan kansaan nähden voi vain arvailla. Viisaus ilmenee siis juuri loppiaisena. Tällöin muistellaan joulutähden johdattaneen tietäjät kuninkaallisine lahjoineen Rooman maakunnan Betlehemiin. Samoin muistellaan kuningas Herodeksen yritystä pitää niskuroiva kansa kurissa estämällä uuden vallan leviäminen – varmuuden vuoksi tapettiin kaikki vastasyntyneet. Mooseksesta ja parista muusta tapauksesta oli kaiketi siis opittu jotain. Uusi aika kuitenkin joulun tarinassa alkaa. Loppiaisena vain lopetetaan tuo syntymätarinan juhlinta. 

Aikoinaan jouluaika Suomessa jatkui vielä kotvan, mutta nykyisin on töitä ja kuusi viedään pois (alkaa se jo kuivua muutenkin). Pitkä lomailu joulun tiimoilta väistyy ja arki alkaa. Kinkutkaan eivät kuulemma mene kaupaksi edes alennushintaan kerrotaan netissä. Mutta, odotellaanpa taas seuraavaa joulua … Joulumieli säilyy juhlan myötä ja saa uusia kannattajia.

Elämä jatkuu…

Kommentit

 • Arja Hakala

  Niinhän se menee, että varsinkin sianlihakinkkujen käyttö on vähentynyt merkittävästi nyt ja viime vuosina. Ja yleensäkin punaisen lihan käyttö.

  Lihaa ei muutenkaan suositella joka päivä syötäväksi.
  Itse käytän ruokavalmistuksissa broilerinlihaa, jo niin tehnyt 16 vuoden ajan.
  Veren kolesteroliarvot pysyvät ihanteellisina.
  Toki siihen vaikuttaa muun muassa rasvojen käyttö.

  Taaplataan tervettä vuotta 2022!

  • Eino J. (maallikkona)

   Taaplataan tervettä vuotta 2022!
   Kiitos kannustavasta kommentistasi. Muistelen, että tuo broileri luetaan vähärasvaisena terveellisiin aineksiin. Onkohan se sekin tätä ’punaista lihaa’?

   Sinänsä olen havainnut nuo lihatuotteitten terveystiedotteet, ja myös jonkinlaista liikehdintää vihreän ruoan puolesta. Kotimaisia juureksia on saatavilla talvisin, omenat loppuvat kaupasta kevättalvella, ja suomalaisia tomaatteja sekä kurkkua saa hieman kalliimmalla hinnalla kuin ulkomaiset, vaikka jokunen yrittäjä ilmoitti sulkevansa kasvihuoneensa kallistuneen sähkön vuoksi. Muhennoksia tulee suomalaisista tuotteista laitettua, mutta kuten olen pohdiskellut, valmistuksessa käytän pääasiassa vain em. kotimaisia raaka-aineita. No, ehkä mandariineja tulee osteltua ja tietysti kahvia, kun ne eivät vielä viihdy Suomen kesässä.

   Lueskelin tuosta lihasta äskettäin erään evoluutiobiologin teosta, missä kerrottiin mm. että esivanhempien aivot kasvoivat silloisia (nykyisiä) apinalajeja suuremmaksi, kun metsästyksestä saatiin paremman ravintoarvon omaavaa liharavintoa. Nykyihmisen suolistokin on lyhentynyt tämän sekaravinnon ansiosta tuon miljoonien tarkasteluvuosien kestäessä. Ruoan kypsennys, juurekset ja niistä tehdyt sekaruokamuhennoksetkin, lisäsivät ja parantavat samoista aineksista ravinnon saantia – kypsennettäessä kun ravinteet irtoavat vaivattomammin. Sinänsä nykyisin ylipainosta ja liikalihavuudesta uutisoidaan runsaasti, saamme, tai sanotaanko: syömme aivan liikaa nykyisin monipuolisesti saatavilla olevaa ruokaa.

Jätä kommentti

*