1. Tuntemattoman agentin hauta

Jossain Kuopiossa

Kesäinen lämpö hellii ja vieno tuuli liplattaa aaltoja laiturin pylväitä vasten. Varpaita on mukava huljutella laiturin reunalla istuskellen. Perinteinen agentin loma kaukaisessa Suomessa on alkanut. Kiireetöntä aikaa. Pakollinen karanteeni kotoisissa oloissa on juuri sopiva lomajakso, mihin muuten agentilla ei olisi aikaa. Samalla voi hieman silmitellä tekemättömiä töitä, kirjoitella raportteja, joita joskus tarvitaan.

Toisaalla Kuopiossa

Tänä kesänä on suunniteltu perinteistä vieraan valtion agenttijahtia tositoimin, siihen osallistuvat kaikki. Tietenkin kaikessa hiljaisuudessa tapahtuva urakka, suorastaan siivous.

Kesällä on tarkoitus järjestää jo perinteinen agenttien kokous Suomessa. Siis erikseen kotimaisille ja erikseen ulkomaalaisille yhteistyökumppaneille. Nykyisin heitä alkaa jo olla runsaasti. Ystävyysvierailuja järjestetään ety-kokouksen hengessä – tai tapaan.

Tilaisuus alkaa kunniakäynnillä tuntemattoman agentin haudalla. Niin no, tämä on vain sellainen salamyhkäinen rituaali. Perinteisestihän meillä Suomessa vierasagenteista on tehty minkin rehua, jos sanonta sallitaan, eli paremminkin: sotkettu suohon. Eikä päiville osallistu suoranaisesti kaikki ety-kokouksen jäsenvaltiot, eipä niin.

Ennen lomia on siis rutkasti tehtäviä. Onneksi netti pelaa näin koronavuosinakin. Tietoa voi louhia jo heti aamutuimaan, tai kun siihen on aikaa. Harjoitellakin pitää, opiskella. On osattava tunnistaa tämän päivän agentit ja uhkat. Maailma muuttuu silmissä. Töitä onkin erityisesti kesällä. Talvilomien aikaan on vahdittava hiihtokeskuksia, mutta kesällä koko Suomea rantamökkeineen ja ulkosaaristoineen, joten hommia agenteille riittää.

Kesän ehkä odotetuin vieras on tulee olemaan James Bond. Takuulla erilainen kuin parhaillaan tusinauusintoina jälleen pyörivät bond-elokuvat. Mutta, eipä niistä paljon huudella. Kokouspaikkakin on hämärän peitossa, ja tilaisuus on suojattu ja suljettu.

sankaripuiston rauhaa