18 vai 400 kuntaa?

räystäät tippuu ja lumet painuu

nyt on jo syntynyt henkilö joka elää 1000 vuotiaaksi, tiesi eräs tuttavani kertoa. Hän oli lukenut ennustuksen jostakin. Ehkä, ehkä ei vielä, mutta yhteiskunnan kehitys kyllä tätä ennakoi. Onhan meillä uhkia ja rasitteita, mutta parempaan ollaan monessa suhteessa menossa. Täytyy muistaa osallistua ja käydä äänestämässä.

Takavuosina pyhitin vaalivuoden ehdokkaille

– tarjosin harvoin mielipiteitä Lukijan Sanomiin, jos lainkaan. Puolueettomana ihailen henkilöitä jotka tahtovat hoitaa pyyteettömästi yhteisiä asioita. Tottahan siitä on eräille tullut läpi elämänuran kantava ammatti ja eräille sivutoimi tai lähes harrastus, mutta kaikkineen. Oikein hyvä. Yhteistyökykyisimmät ja tunnetuimmat varmasti näissäkin vaaleissa menestyvät – kaikki paikat täytetään. Vaalipöhinää on sinänsä ollut mukava seurata vuosikymmenten aikana – ehkä se on mukavampaa kun itse  ehdokkuus. Sivusta on helpompi antaa ”neuvoja” – etenkin kun on käynyt joka kerran äänestämässä.

Äskettäin on ollut hyvä paikka ”extra” jutuille.

On ollut useita teemapäiviä tai muuta innoittavaa. Olen ehtinyt lukea ja kommentoida myös naapurien postauksia – harvakseen, mutta silti. Kannattaa lukea, ovat sujuvasta kynästä mitä ilmeikkäimmin. Kantaaottavimmat pohdintani ovat odottaneet aikaansa. Ehtiihän tässä vielä moneen, jos noin kerran viikossa pohdiskelee maailman menoa.

Tästä maakuntauudistuksesta on väkisin joutunut pohtimaan,

toteutuuko tässä suurkuntahaave. Eräillä tahoillahan on jo aiemmin ollut ajatus siitä, että suuri kunta ja vähän kuntia on hyvä tavoite. Hiipuvatko nykymuotoiset kunnat maakuntien aikana, jää nähtäväksi. Mielikuvani antiikin kaupunkien demokratioista on, että niissä toteutettiin äänestyksissä villitsemällä kansaa vallankaappauksia uusille elimille. Vanhat instituutiot jäivät kyllä olemaan, mutta vain seremonialisiin tehtäviin. Tällaisia nykyaikana voisivat olla esimerkiksi kirkko, joka aikoinaan oli keskeinen osa kuninkaan (suuriruhtinaan) läänin- ja paikallishallintoa.

Täytyy seurata paikallisia vaaliteemoja ja valita oma ehdokkaansa!

ja käydä äänestämässä