3 yötä NettiJouluun

Kaikki on saatavilla netissä myös jouluna. Kaupat ovat yleensä kiinni ainakin aattoiltana ja joulupäivänä, niin kahvilat ja ravintolatkin. Joulukahveille ei siis voi pistäytyä. Mitä nyt, jos sukulaisiin. Tänä vuonna tuo sulku on perusteltu – syödään omassa kotona. Liikkumista tai kokoontumisia oikeastaan on rajoitettu tänä jouluna. Määrä on viranomaissivujen mukainen (aika suuri oikeastaan!)

Joulun koristelu tehdään viimeistään aattona. Ruokia on varattu joulunalla ja viimeiset kenties vasta aattona. Ehkä lahjojakin, ketkä niitä keskenään vaihtavat. Hyvää joulua huikataan naapurille, jos eivät ole mökillä, ja satutaan kohdakkain. Ehkä tutuimmille jokin lahjan kaltainen tervehdys. Loppusilaus siivouksessa!

Joulurauha puoliltapäivin on varmaankin perinne. Työpäivinä julistus tuli sitten uutisista illemmalla, jos kohta nekin viettivät joulua aikoinaan. Viihdettä radiosta ja televisiosta. Kävely tai ajelu kaupungilla – ja haudoilla käynti – ehkä kappelissa hartaus – ja valmistautuminen saunan kautta aattoiltaan. Ehkä ateria ennen joulupukin tuloa, se illan kohokohta varmaankin, se syönti.

Perinteistä osa uudistuu, kuten kuusen kynttilät ovat nykyisin sähköiset. Muitakin valoja on runsaasti, sähköllä tai patterilla nekin. Kirjojakin on jo e-muodossa.

Vain 3 yötä jouluun…

Piti oikeastaan postata siitä, että joulusta on luovuttu ja puhutaan peitellysti lomasta, mutta toiste siitä enemmän.