300 miljardin vahinko

Elämän hinta on marginaalinen suure.

Eri aikakausina ja eri kulttuureissa ihmisen ”hinta” tai ”arvo” on ollut – on nykyisinkin – erilainen. Ihmisarvon ja ihmisoikeuksien käsitteetkin vaihtelevat. Ajatellaanpa esim. vaikka orjan hintaa sotasaaliina tai orjaksi ryöstettäessä taikka vakuutuskorvausta – arvo vaihtelee.

Mikä olisi lapsen hinta nyt?

Poimin netistä, että vuonna 2010 ihmiselämän hinta Suomessa oli vajaat kaksi miljoonaa Liikenneviraston laskelmien mukaan. Lukema huomioi sekä tuotannolliset menetykset (kuten ihmisen tulot) että inhimillisen hyvinvoinnin menetykset.

Yhdysvalloissa vuonna 2010 ihmishengen hinta oli 6,1 miljoonaa dollaria. Ensimmäinen laskelma vuonna 1967 amerikkalaistutkimuksessa valkoisen 35-vuotiaan miehen hinta oli vajaat kaksisataakaksikymmentätuhatta dollaria, missä mukana oli vain loppuelämän tulot [1 ”Hengen hinta”, Jarmo Raivio, Suomen Kuvalehti 41/2012, Wikipediassa]

Betlehemin lastenmurha

Joulukuun 28. päivänä muistellaan Herodeksen lastenmurhan uhreja sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

Tapaninpäivän tavoin tämäkin päivä muistuttaa, että uskoon kuuluu valmius marttyyriuteen ja vaino Jeesuksen tähden voi kohdata myös sivullisia. Päivä muistuttaa lisäksi Jeesus-lapsen ihmeellisestä pelastumisesta. evl-sivustolta

He kysyivät: »Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt?

16 Kun Herodes huomasi, että tietäjät olivat pitäneet häntä pilkkanaan, hän raivostui. Hän antoi käskyn, että Betlehemissä ja sen lähistöllä oli surmattava kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat, sen ajan perusteella, jonka hän oli tietäjiltä saanut selville.

Matt. 2: 13-21: Tietäjien lähdettyä Herran enkeli ilmestyi unessa Joosefille ja sanoi: ”Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes käsken sinun palata. Herodes aikoo etsiä lapsen käsiinsä ja surmata hänet.”


 

Laskin 2010 vuoden hintamäärittelyn mukaan suomalaisten lasten kokonaisarvon, JOS Herodes määräisi surmattavaksi kaikki Suomessa syntyneet alle 2-vuotiaat lapset – tasa-arvon aikaan sekä pojat että tytöt ovat laskussa mukana – mutta muistelin kyseessä olleen 2-vuotiaan sijaan 3-vuotiaitten surmaamisen, joten ”hinta” on 1/3 suurempi, mutta arvona ehkä lähinnä oikeampaa kuin tuo 2-vuotiaitten tapaus – lapset ovat arvokkainta mitä meillä kansana on.

Koko maailman tilannetta on vaikea hahmottaa – olihan Betlehemissä syntynyt Vapahtaja luonteeltaan koko Maailman Herra – sillä alle 2-vuotiaitten lasten määrää en tässä saanut selvitetyksi – tietäneenkö tuota sinänsä kukaan. Arvio rajoittuu siis Suomeen.

Päädyin laskelmissani hieman alle 300 miljardiin.

(Tekstissä luvuista ja numerosarjoista tulee usein linkkejä, joten jätän laskimen luvun tästä pois.)

  • Vuotuinen luku olisi näin ollen n. 100 miljardia.

Onko se kansantaloudelle vähän tai paljon? on tarpeetonta pohtia sinänsä, koska luku on  jokaiselle vanhemmalle varmasti aivan liian pieni, olipa luku sitten mikä tahansa.

Puolustamme lapsiamme viimeiseen saakka ja kaikissa olosuhteissa!

Suomi on demokraattinen maa, mutta vielä on valtioita joissa näin ei ole ja joissa lapset ovat vaarassa. Tekemistä riittää.

Jätä kommentti

*