Romanttinen kynttiläillallinen – valot sammuu

Uutisissa on kerrottu kohtuullisen uusista rikoksista Suomessa. Arvokuljetuksia on varmaan ollut aina, mutta kuljetusautoja on ryöstetty nähdäkseni vasta viime vuosina. Niin ikään Suomessa pistäytyjien rikokset ovat uusi ryhmä. Tämä palautti mieleeni syksyn 1994, jolloin Kalevi Sorsa piti Kuopiossa Euroopan yhteisöön liittymistä puoltavan puheen. Hänen viestinsä oli, että jäsenyyden myötä rikollisuus ei merkittävästi kasva. Eräs tuolloin tunnettu tuomari johtui kysymään, mikä sai Kalevi Sorsan puhumaan juuri tästä aiheesta. Vastaus on jo unohtunut, mutta ilmeisesti hän hillitsi rajojen avautumisesta tämän vuoksi aiheutuneita pelkoja ja minimoi vastustavia ääniä. Onko näin?

Maallikon silmin Suomen Tilastokeskuksen rikostilastot , taulukot ja tiivistelmät näyttävät rikosten vähentyneen. Löysin myös useita eri aiheista kirjoitettuja juttuja. Eräänkin mukaan rikosten määrä on Suomessa vähentynyt 1900-luvun alusta alkaen, ja että 2014 monet rikoslajit olivat vähentyneet edellisvuodesta jne.

Joitakin hyppyjä on joissakin rikostyypeissä / -tapauksissa – mutta noin yleensä – valtiomiesten joukkoon kohonnut Suomen pitkäaikaisin pääministeri Kalevi Sorsan ennustamalla suunnalla kuljetaan?

Kun valot sammutetaan tunnin ajaksi, ja Suomessa käynnistetään ”Maailman suurin kynttiläillallinen”, on tapahtuma tietenkin vapaaehtoinen.

Entäpä, jos valot sammuisivat pitemmäksi aikaa – vesi ja moni puu pysähtyisivät?

Toimitusvarmuutta parannetaan kaiken aikaa, mutta noin teoreettisena kysymyksenä? Järjestelmät elpyvät ja yhteiskunnat kestävät koviakin rytinöitä, mutta pitemmän päälle saattaisimme siirtyä lähemmäksi ”kivikautta” kun mikään ei toimisi eikä voisi ostaakaan mitään.

Eräs äskettäin lukemani kirjailija toteaa tietokoneverkoissa toteutettavan sodankäynnin kyberhyökkäystä kuvatessaan myös sen, että rikollisia tarvitaan – yhteiskunta hyötyy heistä. Rikoksesta tietenkin rangaistaan sen tekijää, mikä sekin oli teoksen viesti, mutta yleisemmin rikoksen yhteiskunnan hyöty on se, että kukin porsaanreikä opitaan tukkimaan ja tehtyjä rikoksia estämään. (Muistaakseni arvokuljetusryöstö jäi viime kerralla vain yritykseksi, vakoilutapauksia paljastuu ja palvelunestohyökkäyksiinkin on paljolti varauduttu.)

Palatakseni valojen sammumiseen, edellä mainitussa romaanissa sen päähenkilö asui ja seikkaili Manhattanilla New Yorkissa modernin tietoverkkojen kautta tapahtuneen kyberhyökkäyksen sattuessa. Sähköt ja vedet sekä kauppaliikenne pysähtyivät tyystin. Oli kova pakkanen ja lumimyrskyt, ruoka loppui, ihmisiä paleltui. Laaja taantuma lähes kivikaudelle tapahtui lähes hetkessä (kirjailija on esittelyn mukaan po. kybertiedon asiantuntija, joten lukuelämys on tietenkin sen mukaisesti odotettu).

Piirsin teemakuvaan ajattelemiemme välimatkojen pituudesta (joskus 1970-luvulla lukemani teoksen kaavion muistelu) .

Lähellä olevat paikat ovat liki yhtä kaukana kuin kauimmaiset kohteet. Kaavio mallintaa tässä pohdiskelussani myös lähipalveluita ja lähiruokaa – sitä mitä esimerkiksi kävelymatkan päästä voi käydä hakemassa.  Kysymys kuuluukin: Entäpä silloin jos rekat ja junat tai laivat eivät kulje – mistä ruoka silloin saataisiin. Siis se, mitä illan teema tarkoittaa: Maailman suurin kynttiläillallinen

Pääsiäisen lähestyessä kannattaisi lanseerata ajatus, että aina kun sytytän romanttisen kynttiläillallisen kynttilät, teen sen Maapallon säilymisen puolesta!

Asenneilmasto kehittyy

Luonnonsuojelu on hyvä esimerkki ja valojen sammuttaminen muistutta meitä tästä; Pohdin joskus, että huonoja esimerkkejä taitaa mediassa olla viihteen puolella enemmän kuin hyviä? Kirjoitin äskettäin jopa väkivaltaviihteestä. Viihde on jonkin huomioitsijan mukaan sitä väkivaltaisempaa mitä rauhanomaisempaa aikaa elämme. Kyberviihde (lukemani romaani) tosin mallinsi, kuinka pian voimme vajota kivikaudelle kun yhteiskunta pysähtyy ja palvelut romahtavat.

Hyvä esimerkki löytyy esimerkiksi vaikkapa täältä: Earth Hour on WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa eri puolilla maailmaa sammutetaan valot samana päivänä samaan kellonaikaan. http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Content38567A

Ja Hyvää Minnan päivää myös!