Joulu lautasella 3 € per päivä

Olethan lukenut jo naapuriblogien jouluiset kirjoitukset? Laitoin niihin moneen peukun (kerrassaan mainioita – hyvä juttu ei kommentteja kaipaa, joten kommentoin rajallisesti ja mainoksia en juuri lainkaan) … Suuntaudun tässä jo tulevaan? Jouluun liittyen ovat alennusmyynnit vielä käymättä, mutta muuten sesonki alkaa jo olla pulkassa.

Joulu lautasella teemani oli alkuaan säästöbudjetilla ruokaileminen, mutta pohdin välillä myös muita päivänkysymyksiä – tämä aihe säilyy sinänsä tuoreena vielä pitkään.

Tavoittelen pieneläkeläisen ja peruspäivärahaa saavan ruokabudjettia – etsin reseptejä ja halpoja ruokatarpeita siihen, millaisen ruuan saa 3 € per päivä. Tarvittaisiin jokin sota-ajan Korpisoturin keittokirja tai vastaava. Savon Sanomien blogisteissa on useita ravintoalan ammattilaisia, joten neuvoja saa julkaista aivan vapaasti – kun aika antaa. Monet muodissa olevat tv-kokkipalstat tuottavat      nähdäkseni kovin kalliita ruokia, joten …. neuvot ovat kalliit …  Kirjakaupassa havaitsin vain opiskelijalle suunnatun halparuokaohjekirjan – mutta sen reseptit ovat kovin nuorekkaita … löytynee niitä varmaan muitakin …

Pohdintojani        aiheesta

 • Laskeskelin joulunalla että joulukinkuksi sopii lenkkimakkara, esimerkiksi takka- tai uunilenkki vaikuttivat huokeilta. Viipaloimalla siitä saa leikkeet leivän päälle ja tarvittaessa lihakeittotarpeet tai monta muuta ruokalajia. Sopiva valmistusannos on useamman päivän aikana syötävä satsi.
 • Lisukkeeksi tölkki maitoa, mikä sekin on jaettava useamman päivän annoksiin. Kirnupiimä on myös hyvä, sillä sitä voi jatkaa vettä sekoittamalla …
 • Ruokajuomana käy tietenkin vesi, mihin voi lisätä varallisuuden mukaan sokeritonta mehua, esimerkiksi mustaherukka näyttää ja maistuu hyvältä – puolukkamehu on raikas ja sen kuitupitoisen mäskin tähteistä voi ilmeisesti keittää erilaisiin jauhoihin suurustettavaa marjapuuroa.
 • Viipale pari tummaa- tai sekaleipää – ehkä päälle ohuelti juustoa tai levitettä – sitä mitä poistomyynneissä kulloinkin sattuu edullisesti olemaan. Ranskanleipä käy mielestäni hyvin junttapullana. Juhlapäivinä siitä voi tehdä köyhiä ritareita ja laittaa päälle hilloa tai pakastemarjoja.
 • Kuinkahan tuo kotona leivottu leipä kilpailisi ostojauhoista leivottuna valmis- ja poistohyllyjen (-30 %) leipien kanssa pitemmän päälle?
 • Kaura- ja ohraryynit vaikuttivat edullisilta ja täyttäviltä. Vielä tänä jouluna keitin perinteisen ja kotoisen entisen maitotalouden alueella aattoon kuuluvan riisipuuron, juhlan kunniaksi. Siihen laitetaan yleensä voisilmä ja kanelia. (Voin korvasin eräällä edullisella levitteellä ja Valion punaisella maidolla.
 • Peruna- ja porkkanalaatikkojen tarpeet ovat varsin edullisia – kenties ne saa kesäisin särpimen jatkeeksi kasvatettuina omasta ryytimaastaan.
 • Kaali vaikutti vihreältä ja budjettiin sopivalta. Kerän saa ositettuna pienempiin paloihin, jos halvemman kaalin säilyttäminen on tilaa vievää. Erityisesti punakaalissa on paljon seevitamiinia – mainoksessa kerrotaan, että enemmän kuin appelsiinissa.
 • Hedelmistä kotimaiset omenat ovat usein syksyllä ostaen edullisia ja talvellakin mehukkaita. Jouluna ne maistuivat paremmilta kuin italialaiset muotiomenat (olivat kuivahkoja ja jauhoisia), vaikka ne joulunalla olivat selvästi kotimaisia omenoita huokeampia.

Joulun laskennallinen ruokabudjetti pysyi kohtuullisena kun kahvilat olivat jouluna kiinni – tällöin välttyi tuhlaamisen synniltä – onhan 2 euroa kupilta syntistä riistoa, ja vähävaraisessa taloudessa enemmän kuin puolet päivän tavoittelemastani ruokabudjetista – ja sillä rahallahan saa jo liki puoli kiloa murukahvia alennusmyynneistä hankkien.

 • (Poikkean jouluisin / juhannuksena, kun olen kaupungissa, aamukävelyllä jo monen vuodenaikana Kuopion Kauppakadun Ale-Pubissa, missä iso kupillinen on euron tietämissä; takavuosina kävelin sentään Niiralan Shellille / ST1:lle, mutta ne ovat sulkeneet jo ovensa. Myös torin R-kioskista ryyppäsin mukillisen kahvia iltakävelyllä – se sentään oli parasta presidenttikahvia ja alle kaksi euroa +leimakahvikorttiin.)
 • Vanhaan aikaan on kotona kasvatettu eräin paikoin esimerkiksi sitruunamelissaa, mikä kävisi ruukusta poimittuna ruuan koristeeksi.

Sähkö ja vesi ovat ruuan laitossa hinnoiltaan säästön kohteita. Tämän vuoksi jopa esikypsennetyt pikapuurot ovat kustannuksiltaan harkittavia vaihtoehtoja.

 • Keneltä puulämmitteinen leivinuuni puuttuu, sähköuuniin on muistettava laittaa mahdollisimman täysi latinki paistettaessa – tuo mikron sähkön kulutus taitaa useissa tapauksissa olla sähköliettä vähäisempi – vaikka jopa megawateista puhutaan. Lämmintä vettä kannattaa säästää – sitähän saa usein jälkilämmöllä lämmittäenkin … pieniä määriä, kuten maalaistaloissa oli tapana asioitten pesuveden osalta toimia.

Tänä vuonna jätin joulun pelkästään joulutervehdysten varaan,

joten varaa oli pieneen määrään joulukinkkua ja oikeita laatikoita sekä pakastemarjoja pienissä pusseissa välipalaksi ja kevennykseksi. – että silleen – vielä minä tuon reseptikirjan keksin ja löydän ….Kotimainen kannattaa

Niin

keksin tässä joulunpyhinä vanhoja lehtiä selaillessani ja eräiden talouselämän kirjojen innoittamina myös vanhusten palvelutalon, mistä kirjoitan tarkemmin joskus myöhemmin (tässä etukäteispoimintoja);

se palvelutalo on jokin paikkakunnalla tyhjäksi jäänyt suuri teollisuushalli, missä lastauslaitureita voi olla kaksin kappalein – toinen tulo ja toinen lähtöpuolella.

Hallin sisällä ja ulkona ulkokehällä on Kuopio-hallin tapaan rollaattori- ja kävelyrata päivittäistä liikuntaa varten.

Robotiikka on tulossa myös palvelutaloihin, joten yleisten ja oleskelutilojen lisäksi majoittuminen muistuttaa japanilaisten pieniä hotellihuoneita, kasetteja, tai saksalaisten loma-autoissa olleita linja-auton kyljestä vedettäviä vuoteen levyisiä vuodelavoja.

Kun nämä edelliset toiminnot yhdistetään varastohotellin automatiikkaan,  robotti tuo ja vie makuukasetin omaan lokeroonsa varastohotellin tiettyyn kerrokseen, ja kuljettaa sieltä ruokalaan, saunaan ja pesuhuoneeseen, ulko-ovelle, lääkäriin, sairastupaan jne., palvelutalon ja vanhustenhuollon toiminta on edullista ja tilaa säästävää – automaatio toimii.

Siis: sama sänky / lavetti toimii kuljettimena niin ruokailuun, pesutiloihin kuin ambulanssilla sairaalaan (sekä viimeiseen kylmiöön) ja on maailmalla suomalaisperäinen (uusi Nokia vientituote) standardi – siis näissä moderneissa robotiikkapalvelutaloissa. 

Kuopion joulu meni perinteisesti, on hyvä siirtyä odottamaan Uutta vuotta

pari kuvaa vielä aiheesta

Kuopion tori ja kulkurin kuusi aattoiltana 2016

Kuopion tori ja kulkurin kuusi aattoiltana 2016

 

Ison hautausmaan ristillä ja kunniavartion lähellä

Ison hautausmaan ristillä ja kunniavartion lähellä… runsaasti oli muistettu eri paikkakunnille haudattuja omaisia …

Vastaava tilanne oli Kuopion Sankarihautausmaalla, kunniavartio oli asetettu ja kynttilät valaisivat tienoon – juhlallista!