Puijolle rikkaitten rinne – turvakaupunki

turvallisuutta Kuopioon ...

Maailman talous edellyttää että tärkeät henkilöt asuvat turvallisesti.

Nykyisin yhteiskunnalle tärkeät ihmiset ovat samalla meistä rikkaimmat. Väestöstä heitä on prosentti tai pari. He pyörittävät maailmalla globaalia taloutta, tai ainakin paikallista. (kuluttajia ja ostajiakin tarvitaan, mutta noin yleistäen)

Pienin satsauksin Puijo on muutettavissa rikkaitten asuma-alueeksi, samoin kuin monissa kaupungeissa jo on muurein eristettyjä vartioituja alueita vauraammalle väestölle. Tämä eristäytyminen valtaväestöstä on koettu tarpeelliseksi varmasti turvallisuussyistä – mellakat ja rosvoilu on yleistä.

Päivän lehdessä Puijon kaavoitus oli jo esillä, uusiin tarkoitukseen (?), arviona kerrotaan alkavan hotellin rakentamisesta. Siihen voidaan majoittua pitempiä aikoja kerrostalon tapaan, mutta tarvitaan myös omakotitaloja varmasti – vain muutama tietenkin – voitaisiin alueelle alkuun myös kaavoittaa. Vain muutama, sillä harvalla siihen lienee varaa ja siihen voisi moni suostuakin. Ehkä jokin rakennusyhtiö tai suoranainen bulvaani saattaisi sijoittaa tähän tarkoitukseen varoja ja edistää asiaa? ostaa alueelta maata.

Puijon turvallisuus on taattu

Puijo olisi hyvä vartioida ja tarpeen tullen myös puolustaa. Entisaikaan jokaisen kaupungin laidalla oli linnavuori tai jopa linna. Sieltä vieritettiin kiviä hyökkääjän niskaan, jne. Moni kaupunki oli myös ympäröity muurilla. Kuopiossakin tuosta suljetusta ajasta on muistona Tulliportinkatu.

Kuopion Puijon kallioon voitaisiin rakentaa alhaalta hissi ja louhia tarvittavat kellari- ja suojatilat kaikille uusille asukkaille – jokaiselle yksityiset tietenkin.

Puijon kaava uudistuu

Saa nähdä kuinka kaavoitusasiat etenevät – ja kuinka laajasti – uskoakseni sitä kuitenkin vakaasti edistetään, pieni pala kerrallaan. Täytyy muistaa: Lehtoja ja närreikköjä nyt on maailmalla muuallakin, joten Puijon rakentamisen aika on käsillä – Kuopion malli taitaa olla se, että etsitään korvaavia alueita muualta. Missähän on Puijon korvike?

Siirtolaiskaupunginosat?

Maailmalla kukin kaupunginosa on saanut omanlaisensa asukkaat. On kiinalaiskortteleita, korealaisten ja vastaavien alueita. Toiset asuma-alueet ovat toisia levottomampia. Eräille ei edes poliisi kuulemma uskalla mennä.

Eräässä amerikkalaisuutta selvittäneessä tutkimuksessa kirjoittaja kertoo, että jos alueella oli sopusuhtainen mustien ja valkoisten väestö, alue profiloitui vähitellen toisen ryhmän asuma-alueeksi, kun toista ryhmää olevista yksi muutti pois – poismuutto yleistyi ja samanhenkiset muuttivat alueelle entistä runsaammin. Mitkä alueet Kuopiossa olisivat sopivat intialaisille? kiinalaisille? ranskalaisille? jne. kannattaa pohtia myöhemmin.

Puijo saattaisi kuitenkin sopia kaikista rikkaimmille? Tämä lisäisi Kuopion vetovoimaisuutta maailman rikkaitten keskuudessa – Kuopio olisi turvallinen jatkossakin entistä useammalle. Eikö vain.