Jatkosota – kansan syy

Suomi liittyi Saksan elintilan laajentamispyrkimyksiin kesällä 1941. Jatkosotaan syyllisiä johtajia, ylipäällikköä lukuun ottamatta, rangaistiin taannehtivasti sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä, ja koko Suomen kansalle langetettiin mittavat sotakorvaukset sekä jälleenrakentamisurakat siirtolaisineen – sodassa menetettyjen alueitten tai kaatuneitten hintaa ei voi edes laskea.

Kansanäänestystä jatkosodasta ei järjestetty.

Alkuun nk. välirauhan aikana ylin johtomme salli saksalaisten joukkojen asettumisen Suomen maaperälle. Kysymyksessä oli kauttakulku miehitettyyn Norjaa. Puolueeton Ruotsikin salli. Talvisodan tiimoilta valtakunnanjohtaja Hitler varmaankin laskeskeli, että suomalaisten asenne Jatkosotaan Saksan rinnalla on myönteinen kun Neuvosto-Venäjä hyökkää Talvisodassa Suomeen, silloin vielä Saksan rauhankumppanina.

Valtioneuvos Paasikivi toteaa päiväkirjoissaan, että Suomelle myönteisten valtioiden tukijoukkoja tai -laivoja ei Saksa olisi päästänyt Talvisodan aikana Suomeen – olimme siis yksin (vähäinen ruotsalaisten tuki ja rahoitusta, mutta käytännössä).

Toisinkin olisi voinut käydä.

Jos Saksa olisi toimittanut Suomeen V-raketteja ja vastaavaa teknistä tukea, sodan lopputulos olisi saattanut olla kokonaan toinen. Saksasta saatiin talous- ja ruokahuoltoa maailmansodan tiimellyksessä, kun muista maista se rauhanoloissakin olisi Saksan estämänä mitä ilmeisimmin jäänyt saamatta – ja myös sen vuoksi, että maat kävivät sotaa ja tarvitsivat esimerkiksi elintarpeet omille joukoilleen.

Kenties puolueettomalle Suomelle olisi esim. Yhdysvallat voinut toimittaa huoltoa pohjoista reittiä, kuten tehtiin liittolaisille Neuvosto-Venäjälle, mutta ajatus on hieman hankala – miksi olisi. (ehkä myös Neuvosto-Venäjä olisi antanut apua naapurilleen, entä yya-sopimus jo tuolloin?)

Saksan teknologian ylivoima

Saksa rakensi eri dokumenttiohjelmien lisäämän tiedon mukaan suunnattomat sotilasrakenteen, puolustuslinjoja, natsiorganisaation, korkeaa teknologiaa; laivoja, sukellusveneitä, panssarivaunuja, suihkukoneita, ja muita konventionaalisia aseita jne., mitkä pelkästään rauhan teknologiana olisivat vieneet Eurooppaa ja erityisesti Saksaa mittavin harppauksin eteenpäin, kun sodan tulos valtaosiltaan hävitti saavutukset ja saattoi ne voittajien haltuun hyödynnettäväksi esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Sotasyylliset 1

Suomalaiset suur-Suomi-ideologian innoittamina hyväksyivät valtaosiltaan käydyn politiikan, jos kohta maksoivat korvauksetkin ja saattelivat isänmaan multiin vainajansa. Sotasankareita juhlitaan edelleenkin, mikä olosuhteista johtuen on tietenkin isänmaallista, nyt ja aiemmin. Tästä lisää hieman myöhemmin.

Mikä on Suomen tuleva suunta, jää nähtäväksi.

 

Kommentit

 • Pertti Kaven

  Molotov-Ribbentrop sopimus sinetöi Suomen sotaan joutumisen. Stalin sai Suomen ja mm. Puolan itä-osat, Hitler koko muun Puolan. Lisäksi Hitler sai varmuuden siitä, ettei N-liitto iske selkään hänen käydessään Ranskan kimppuun. Puhdasta poliittista kaupankäyntiä, jossa pienten maiden kohtalot lyötiin lukkoon.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos tarkkaavaisuudesta!
   Se oli tuo Talvisota salaisen pöytäkirjan linjauksia, mitä ilmeisimmin. Ajopuuteoriastakin on puhuttu…

   Jatkosota sitten on pohdittava erikseen, miksi ja miten siihen ryhdyttiin tai jouduttiin – oliko aihetta siirtää rintamalinja ja taistelut rajalta … Liittoutuneet määräsivät hävinneille, tai sodan aloittaneille, rangaistukset (jos kohta, suomalaiset saivat itse tuomita omansa – Japanissa taisi toimia liittoutuneitten tuomioistuin … ainakin siitä oli elokuva)

 • plokkarukki

  Meidän sukuumme sota ei tuottanut sankareita ja Mannerheimristin-ritareita, sankarivainajia sensijaan useita ja nippu evakoita. Sukumme oli pakko sopeutua ”ryssinä” savolaiseen kieleen ja ei aina niin suvaitsevaan ”pakolaisasenteeseenkin”. Tuli meistä kuitenkin lopulta ihan kunnollisia veronmaksajia uudelle paikkakunnalle ja niin ”mie kuin siekin” ovat kohta taakse jäänyttä elämää. Vanhemmiten alkaa ymmärtämään sodan mielettömyyden. Syyllisiä on vaikea löytää ja osoittaa. Jo tuolloin toimivat sensuuri ja salassapito, eikä kansa tiennyt sotaan johtaneista syistä kuin propakandistisista uutisista ja huhuista. Tälläkin hetkellä tutkimus toisensa perään löytää aina uusia ja erilaisia syitä ja motiiveja vihan pitoon. Olisi edes jotakin opittu, jotta sotimatta paras. Katin kontit opittu, aina joku hullu kavereineen mahtuu lietsomaan vihaa eri tavalla ajattelevia kohtaan ja kohta soppa on valmis.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos aikalaiskommentista; noinpa se taitaa olla pääpiirteissään
   Lieventäviä asianhaaroja näyttää kansan syyllisyyteenkin kertyvän, mutta yhtälailla, demokratiassa kansa valitsee päättäjänsä, joten loppupeleissä veroista ikäluokkasi sotakorvaukset maksoi – ja kenties oikeat henkilöt sotasyyllisinä / sijaiskärsijöinä tuomittiin – ketkä tosiasiassa olivat minkin asteisia myötävaikuttajia sotaan, on todellakin eri näkemysten peittämä. Luin joskus esimerkiksi Risto Rydin puolustuspuheen kirjaversion, mistä oikeudenkäynnissä ei saanut esittää kaikkea … että tiedä sitten:

   Valitettavia tapauksia mainitsemasi suvun kaatuneet – osanotto näin sivusta ja jälkikäteen – evakkotuttavani, lapsia tuolloin – ovat hekin iloisia ja kunnon kansalaisia, tehneet työnsä ja maksaneet veronsa sekä kasvattaneet lapsensa – tekevät hyviä piirakoitakin.

Kommentointi on suljettu.