7 kiveä

Suomessa on painettu kirjoja jo 1640-luvulta alkaen. Suomi nousi kirjallisuuden valtakieleksi vasta Aleksis Kiven aikana 1800-luvun jälkipuoliskolla. Tähän vaikutti kaiketi eniten 1800-luvun tärkein suomalaisajattelija J. V. Snellman, jonka kotimuseo on Kuopiossa. Vuonna 1863 keisari antoi kielimanifestin, joka oli alkusysäys suomen kielen virallistamiseen.

Seitsemän veljestä on 150 vuotias.

Karl Jacob Gummeruksen Ylhäiset ja alhaiset alkoi ilmestyä jatkokertomuksena jo Kiven vihkosia aiemmin, joten romaaneista ensisija ainakin jaetaan heidän keskenänsä.

Tiettävästi Tuohikirje numero 292 on varhaisimpia millään itä­meren­suomalaisella kielellä kirjoitettuna tekstinä. Se on kirjoitettu 1200-luvun puolivälissä tuon ajan karjalan kielellä tai sitä läheisesti muistuttavalla kielellä kyrillisin kirjaimin.

Runokokoelma tai elämän ohjeita Huoneen-speili ilmestyi 1. kerran 1699 anonyyminä (Jonas Andreae Mennander, Pirkkalan kirkkoherra.

 

Perniönseudun lehti kertoo, että

latinan kielinen  Missale AboenseTurun messukirja” on Suomen vanhin kirja.  Se painettiin Lyypekissä vuonna 1488. (Audejev-Ojanen, Pirkko: 500-vuotiaan kirjan pitkä tie Jyväskylään)

 

Tekniikanmaailma kertoo, että

Maailman vanhin painettu, päivätty ja kokonaisena säilynyt kirja on Luoteis-Kiinasta löydetty Timanttisutran kiinalainen käännös. Timanttisutra painettiin 868, eli peräti 587 vuotta ennen kuin Johannes Gutenberg painoi latinankielisen Raamatun 1455.

 

Muistamme historiasta, että

Kustaa Vaasa nousi valtaan 1521. Hänen johdollaan Ruotsi irtaantui Tanskalaisten  Kalmarin unionista. Ruotsin ja Lutherin reformaatio korotti kansankielen jumalanpalveluksen kieleksi. Tästä alkoi  suomen kirjakielen ja suomalaisen kirjallisuuden synty; hallinto suuntasi suomen kielen käytön ensisijaisesti hengelliselle alueelle. Hallintokielen asema vakiintui vasta vuosisatoja myöhemmin.

Vaasan ehkä tärkein idea sivumennen oli, että kirkon valtio valtiossa -asema oli tuhottava ja sen omaisuus oli takavarikoitava kruunulle.

suomi24 keskusteluissa kerrotaan:

Ensimmäinen uskonnollinen kirja on Egyptistä vuodelta 2400 eaa. Vanhimmat käännöksiin käytetyt sanakirjat ovat Akkadien valtakunnasta vuodelta 2300 eaa. Vanhin lääkintään ja sairauksiin liittyvä kirja on Mesopotamiasta vuodelta 2100 eaa. Yhtä vanha on vanhin lakikirja. ”

Kirjoitusta on siis ollut olemassa pitkään – sangen lyhyen ajan ihmiskunnan historiassa – muualla hieman kauemmin kuin meillä Suomessa. (aikakirjoja saa korjata, jos lähteissä on virheitä)

JK:

Entisaikaan kynttilänpäivänä vietiin kynttilät kirkkoon siunattaviksi, siitä päivä onkin saanut nimensä. Kynttilänpäivä päättää kirkkovuodessa joulun juhlajakson. Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin ja Simeon siunasi hänet. Tuolloin ajateltiin, että jokainen esikoinen kuuluu Jumalalle, ja hänet lunastetaan Jumalalta.

Kynttilöiden siunaamistapa ei ole käytössä protestanttisissa kirkoissa.

ONNEA SEITSEMÄN VELJESTÄ!