Onnea kansallispäivänä 8.4.

Romanien kansallispäivää vietetään ympäri maailmaa maanantaina 8. huhtikuuta.

Yle:n sivulla on romanikansan lipun esittely. Siinä oleva ympyrä kuvaa vankkurien pyörää, ja on samanlainen kuin heidän alkuperäisen kotiseutunsa Intian lipussa oleva keskiö. Sininen kuvaa taivasta ja vihreä osa maata (kts. tarkka heraldinen selostus netistä).

Vielä lapsuudessani 1950- ja 1960-luvuilla liikkui kotikyläni teillä, esimerkiksi kotipihani ohi kulkeneella ns. entisajan karttatiellä mustalaisten hevospelikulkueita. En tiedä, mistä he olivat tulossa tai minne menossa. Kaiketi hevoskyytiläiset tiesivät vanhastaan nämä vanhat tieurat, koska liikenne jo noihin aikoihin ohjautui oikeille teille ns. valtateitä pitkin.

Muistissani on, että eräät heistä saattoivat poiketa taloon ostamaan leipää tai juomavettä, tai myymässä esim. virkkaustöitään. Jotain ostettiinkin, tyynynpäällisiä tai vastaavia …

Myöhempinä aikoina heitä matkalaisia kierteli jo autokyydeillä myymässä käsitöitä tai vastaavaa pientarviketta. Yleensä he olivat puheliaita naisia. Mieleeni ei ole jäänyt, että miehet olisivat poikenneet sisälle.

Hevoskärrit olivat samanlaiset istuinkärrit kuin mitä kotonani oli silloin kun meillä vielä oli hevonen. Saattoi myös olla, että eräät ajopelit olisivat olleet nk. kolukärrejä, eli tuon lippuaiheen kaltaisia puusta valmistettuja raudoitettuja kärrynpyöriä käyttäviä rattaita. Kyydissä oli paljon väkeä ja ilmeisesti kaikki tarpeellinen.

Tarkoitin sanoa, että

Lämpimät Onnittelut!

8.4.2019

 


– lähinnä suomalaisille romaneille

– taida täällä lukualueellamme juuri muita kansan edustajia ollakaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10720778

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Romanien-kansallisp%C3%A4iv%C3%A4n%C3%A4-kerrotaan-v%C3%A4hemmist%C3%B6n-kulttuurista-ja-historiasta/963213