naapurissa vihreämpää – syntyvyyden finpulpit

Syntyvyys ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat Suomessa laskeneet enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.  (Savon sanomat 4.2.2020)

Millaisia eroja Pohjoismaiden kesken sitten on? Suomi on jollakin mittarilla maista onnellisin, joten  poimin netistä muutamia seikkoja pintapuolisesti.

Niin, kun muistaa, että maailmassa väestökasvu on räjähdysmäisesti kasvanut, finpulpit syntyvyydessä on oikeastaan vain hyvä asia. Suomi on muiden edellä tässäkin? Tuota ostovoiman vertailua täytyy pohtia joskus toiste, mitä kruunulla tai eurolla saa.

Yleinen havainto tietenkin on, että

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Pohjoismaiden kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa, (UM sivusto)

Pohjoismaissa terveydenhuolto rahoitetaan pääosin verovaroin ja sen järjestämisestä vastaa jokin julkinen taho. (julkari-sivusto) Sosiaaliturvasopimuksen tarkoitus on helpottaa ihmisten liikkumista Pohjoismaiden välillä. (Kela-sivusto)

Sivumennen pohtien;

Toisinaan oma ruoka maistuu paremmalle kuin toisen laittama, vaikka yleensä valmiille aterialle on mukava käydä. – Johtunee palvelluksi tulemisen tunteesta, ja nälkäkin siihen varmasti vaikuttaa, ammattikokkien ruoanlaitosta nyt puhumattakaan.  Eräät loihtivat tavallisilta vaikuttavista tarpeista herkkuja aivan käden käänteessä – mistähän tuo johtuu? Saattaa olla heillä paremmat perunat??

Tuohon syntyvyyteen liittyviä poimintoja

Jo 1980-luvulta lähtien Suomessa on tehty keskimäärin vähemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin muissa Pohjoismaissa. Pohjoismaissa tehtiin vuonna 2011 noin 80 500 raskaudenkeskeytystä, mikä on noin 13,9 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti. (Väestöliiton sivulla, Tilastoraportti 8/2013. Suomen virallinen tilasto.)

Entäs naapurit?

Naapurin ruoho on vihreämpää – saattaa sekin olla totta, helteellä ja ehkä muutenkin, jos naapuri on ammattilainen ja tällä keinoin puutarhurina parempi.

Mutta,

käytännössä naapurin ruohon vihreyshavainto on yleensä näköharha, sillä katselemme omaa nurmikkoamme ylhäältäpäin, jolloin juuriston multa saattaa näkyä ja vaalea tyven korsi, kun taasen naapurin nurmikkoa katsellaan sivulta, jolloin lehden vihreä osa näkyy kokonaan ja kuvakulmassa parhaiten.

(Netistä silmäilin myös joukon naapuria vähätteleviä kommentteja, mutta että naapurissa vihertävää sanontaa käytetään sangen runsaasti.)

Poimintoja sattumanvaraisesti;

Pohjoismaissa on yleisestikin Euroopan pienimmät palkkaerot, kertoi stat-sivusto, suurimmat ovat Saksassa, talouselämä-sivuston mukaan

”Pankkialan keskipalkat ovat muissa Pohjoismaissa lähes 1 000 euroa kuussa enemmän kuin Suomessa” etla-kertoo

Suomen ja Islannin keskimääräinen elintaso on alkanut jäädä selvästi jälkeen Ruotsista ja Tanskasta (omassa luokassaan porskuttavasta Norjasta puhumattakaan).

Ruoka ja alkoholittomat juomat ovat Suomessa 19 prosenttia, ja Ruotsissa 24 prosenttia kalliimpia kuin EU-maissa keskimäärin. (sverigeradio-sivusto) Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan hinnat ovat Suomessa samalla tasolla kuin muissakin Pohjoismaissa, kertoo Tilastokeskus TS-sivuston mukaan

Elintarvikkeiden hintataso Suomessa oli vuonna 2010 noin 7 % korkeampi kuin keskimäärin Euroopassa (EU15). Suomen suhteellinen hintataso on merkittävästi alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa (Norjassa +56 % verrattuna eurooppalaiseen tasoon, Tanskassa +29 % ja Ruotsissa +10 %).( pty-sivusto)

Sähköpulan riski kasvanut Pohjoismaissa – Suomeen aiempaa vaikeampaa saada tuontisähköä talven kulutushuipuissa. (fingrid-sivustolla)

HS vertaili autoilun kuluja Pohjoismaissa – Suomi lähestyy jo Norjaa (HS-sivusto)

Suomalaisen korkeakouluopiskelijan saama opintotuki on 200 – 400 euroa kuukaudessa pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Myös opintotuen saajan tulorajat ovat Suomessa alhaiset.

Muissa Pohjoismaissa poliiseja samaan aikaan lisätään. yle-sivusto

Rakentaminen yhä kasvussa Pohjoismaissa. rakennusteollisuus-sivusto

Sveitsissä Euroopan suurimmat palkat, Suomi yhdeksäntenä  (IL-sivusto)

Mustien mehiläisten pelastusoperaatio Pohjoismaissa alkaa kesällä. Mustat mehiläiset hävisivät maapallolta lähes kokonaan 1900-luvun puoliväliin mennessä. (yle)

Pohjoismaissa asuvat romanit ovat yhdenvertaisia muiden kansalaisten kanssa ja heitä koskevat samat yhteiskunnan järjestelmät kuin valtaväestöäkin. stm-sivusto

vanhustenhoivasta vuosi kohusta Professori sanoo suoraan: ”Meillä on nähty tämä alue vähemmän arvokkaaksi kuin toisissa Pohjoismaissa” mtvuutiset –sivusto

Kommentit

Kommentointi on suljettu.