Aika tervata vene

Päivän rukousteemaan liittyen, on mukavaa että kirkoissa rukoillaan mm. maan hallituksen puolesta – vanha perinne ja toivo, on mahdollista että hallitus tulee uskoon – tunne asiaa tarkemmin – varmaankin kuningasvallan aikana oli tarpeen, miten lienee tasavallassa, kansanvallan aikana. Päivän prexit-teemaan liittyy havainto, että paljolti viikinkien jälkeläisten Skotlannin osalta amerikkalainen elokuvateollisuus on jo pitkään käynyt briteissä yhdistyneiden kuningaskuntien hajotussotia valkokankaalla – elokuvia on tehty jo ammoin unohtuneista kansalaissodista. Suomi on onneksi sikäli pieni katsoja-alue, ettei Mannerheim-elokuva ole saanut tuulta purjeisiinsa – talvisotaa käydään muistellaan paljolti omin voimin. Voihan se suuri raha iskeä tännekin…

Päivän teemani on ajankohtaan otollinen veneen tervaus.

Ilmaiskuvassa on savolaisvenettä hieman tyyliltään muistuttava viikinkityylinen vene. Kiitos kuvasta sen tallentajalle! Muistin, että äskettäin suomalainen terva oli kyseenalaistettu unionin hallinnossa – tiedä tarkkaan asian kohtaloa. Toinen savolaisveneen uhkakuva oli se, että veneen tappi piti poistaa. Tällainen kömmähdys taisi käydä noissa kotimaisissa kikky-puheissakin, jos muistelen median kommentteja pääministerin puheista tai varmaankin vain alustavista ääneen lausutuista vatuloinneista, jotka ovat muistaakseni vasta suunnittelua. Unioni taisi edellyttää, että veneessä on oltava ehjä pohja – ei siis veden poistoon tarkoitettua reikää puutappeineen. Löytänyt tähänkään selkeää kantaa, miten lienee hankkeessa edetty? Olipa sitten niin tai näin, nyt on otollinen veneen tervausaika.

Lämmintä ja kylmää

Naapurin vanha pappa kertoi aikoinaan lapsuudessani, että vene on tervattava keväällä, silloin kun päivisin on lämmintä ja yöllä kylmää. Varmaankin vielä jonkin aikaa tänä keväänä on tällainen veneen tervaamiselle otollinen sää. Toivottavasti tervaaminen on sallittua – tapillinen vene oli käytössä käytännöllinen, sen kun nosti rannalle kuivumaan.

Taustoja

Löysin netistä Ylen sivuilta 9.7.2003, että ” Ikivanha luonnontuote terva on joutunut EU:n mustalle listalle haitallisten puunsuoja-aineiden joukkoon. Tervan käyttö veneiden, paanukattojen ja suksien suojaamiseen aiotaan kieltää unionin maissa. Tervaa saa käyttää vuoden 2006 syyskuun alkuun saakka. … Kielto johtuu tutkimustiedon puutteesta …

Suomen luontomaalin verkkosivulla ”2000-luvun alussa EU yritti kieltää Suomen kulttuurihistoriallisten kohteiden ja muidenkin rakennusten käsittely tervalla. Muutama vuosi myöhemmin syytökset kuitenkin kumottiin, eikä tervan käyttöä rajoitettu. Syynä syytteisiin saattoi olla kielellinen väärinkäsitys EU:n päättävissä elimissä…

 • eli vaikuttaa siltä, että tervaa saisi sittenkin käyttää, kannattaa itse kunkin tarkistaa …

 

Kommentit

 • plokkariukki

  Eino, tämä on varmaa, että minä ainakin käytän tervaa savolaisveneeni keväiseen kyllästämiseen (tervaamiseen) niin kauan kuin tuppi heiluu, lainatakseni kaverini lausumaa. Tervaamisen iloa ja tervan tuoksua ei tule kohdaltani kieltämään EU eikä mikään muukaan instanssi. Tulkoon linnaa ja vankeutta jos on tullakseen.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos pohdinnastasi. Niinhän sitä meillä on ikiajat tehty – minkä teet, tee kaikki tervan kanssa. Näin ne kotitekoiset reet ja kärrynpyörät kestivät … Tokkopa tuo siitään muuttuu. Lasikuituiset veneet ovat yleistyneet, mutta oikea vene – tervattuhan se on.

   Ymmärtääkseni terva on edelleen vain tervaa, joten sen hyödyntäminen jatkuu.

   Silmäilin äskettäin nettitietoja, ja ”kohu” ajoittui niinkin kauaksi kuin yli 10-vuoden taa. Eräs löytämäni sivusto selostikin asian olleen tietämättömyyteen perustunut asian väärin ymmärrys. Suomalaisella tervallahan ne Englannin ja muidenkin laivat aikanaan tervattiin – lienee toki ollut muitakin tuottajia, mutta noin ajatuksena. Meriromaaneissa tosin puhutaan usein maaleista ja kultauksistakin, jos kirjailija sitten tunsi historian paremmin. Täytyy silmäillä netistä vielä aiheesta paremmalla ajalla, kun en enää muista miten tilanne päättyi. tervadirektiiviä ei sillä haulla näyttänyt olevan …

 • Mustamies

  Kevät-ahavan aikana puusta tehyt venneet tulee tervata, muuten työ mennee hukkaan.
  Mitä tietkin, niin tie se aina oikeen tervan kanssa, Direktiivarien tisloomat litkut pannee hyvänkin venneen pilalle !
  Eräs politiikko tervattiin ensin, sitten hänet pyöriteltiin höyhenissä.
  Kukkaa ei tuntenut silloin sitä miestä, vaikka melekein kaikille savolaisille hiän ol tuttu-mies

  • Eino J. Pennanen

   KIITOS ohjeesta. Se tuo tervaaminen on ammattilaisten puuhaa.

   Höyhentäminen oli eräs presidentti Paasikiveä luonnehtiva termi (hän osasi taidon höyhentää). Netissä kerrottiin tuosta tervahöyhentämisestä amerikkalaisena ”½ tapana”. Ehkä se aikoinaan oli jalkapuuta vastaavasti hyvä, ehkä ei. Ihosta kun tulisi jäädä osa puhtaaksi hengittämistä varten – eikä taida nykyisin muutenkaan soveltua oikeusvaltioon, kitutusta?, muutoin kuin noin kuvainnollisesti puhetta hersyttämään. Joissakin kirjajutuissa asiaan liittyi myös aasi, minkä selkään häpäisty istutettiin takaperin – selkä menosuuntaan.

   • Eino J. Pennanen

    Tervaamiskelit jatkuvat – jopa paranevat lähipäivinä. Terminen kevät ei vielä ole alkanut Savossa, mutta lähestyy koko ajan.

Kommentointi on suljettu.