Aikakapseli 100 + 100

Kuopiolainen idea taltioida Aikakapseliin muistoja

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan muistoksi avattavaksi vuonna 2117 on hyvä. Toivottavasti kapseli säilyy ajan saatossa ja -myllerryksessä ehjänä ja siis avaamatta tavoitellun ajan.

Naapuriplogisti Liikettä liiketoimintaan kertoi idean taustoja 28.12.2017

Sosiaalisessa mediassa projektia verrattiin parviälyyn, jossa ”joukko eri alojen osaajia otti rooleja aikamatkan suunnitteluun ja toteutukseen”. Miksikäs ei. Meitä oli todellakin joukko erilaisia ihmisiä erilaisista konteksteistamme, jotka päätimme toteuttaa projektin yhdessä jalostaen ideaa sadan vuoden säilyttimestä, taiteellis-esteettiseksi säilytyskalusteeksi.

Mitä olisit sulkenut kapseliin?

Rakennusten perustuksiin on ollut tapana sulkea aikakapselin tapaan peruskiven muuraamiseen liittyen esimerkiksi tuon päivän sanomalehti, eri rahamallit, rakennuksen suunnittelutietoja, ja kuka mitäkin.

Kun valmistelin tätä juttua,

päivän lehdessä oli 12.12.2017 muun muassa istuvaa presidenttiä kannattavaksi tulkittavissa oleva juttu, missä haastateltavana oli entinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen. Hän sivusi pohjoismaista kuningasmallia jopa Suomelle sopivana hallitusmuotona … jos nyt oikein juttua tulkitsen

Tiedämme että oikeistopiirit tahtoivat Suomelle kuninkaan kansalaissodan jälkimainingeissa, ja että hanke lopulta kaatui ja silloinen valtionhoitaja joutui jättämään paikkansa Mannerheimille.

Kerrotaan että myöhemmin presidenttinä toiminut J K Paasikivi olisi perustellut myöhemmin pääministerinäkin toimineelle V Tannerille kuningashanketta sillä, että oppimattomalle tai yksinkertaiselle kansalle olisi oikeamielisesti elinikäisesti hallitseva kuningas hyvä ratkaisu, eivätkä kansalaissodan kaltaiset tapahtumat pääsisi vahvan hallituksen aikana toistumaan (yleistäen kirjoitettu, kts. oikea sanamuoto Tannerin 1917 vuotta koskevista muistelmista).

Sulkisin 100 vuotta sitten unohdetun,

ja Tiitisen lämmittämän, ajatuksen suoraan enempää pohtimatta kuopiolaiseen aikakapseliin.

Sympatian hakeminen omalle ehdokkaalleen eri keinoin on tietenkin sallittua ja demokratiassa mitä tarpeellisinta. Liitän lainauksen SS 12.12.17 nettisivulta oheen.

Eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan nykymuotoinen presidentinvaalikampanjointi on omiaan murentamaan presidentin arvovaltaa. Presidentin arvovallan kannalta olisi ollut suotavampaa ja muutenkin järkevämpää, että vaalitenttejä olisi ollut paljon harvalukuisempi määrä kuin nyt on. Ei ole mistään kotoisin, että istuva presidenttikin joutuu osallistumaan tällaiseen huutokauppaan

Kapselin arvostusta lisää se huhu, että niin sanottu Tiitisen lista on suljettu 100 vuoden ajaksi historiantutkijoille Kuopion aikakapseliin (ainakin kopio).

Tiitisen listalla muistaakseni tarkoitetaan jotakin entisen DDR:n poliittisiin tahoihin (kommunisteihin siis) liittyvää suomalaisten yhteydenpitoa jossakin vaiheessa 1970-lukua – ja että lista olisi tullut esiin tietenkin itäisen blogin muurin romahtamisen jälkeen, Saksojen yhdistyessä.

Lieneekö tuota listaa sinänsä olemassakaan, kunhan poliitikkoja laitettiin presidentin poliisin (Supo, minkä johtajana Tiitinen aiemmin toimi) arvovaltaan nojaten – etteikö olisi ollut tietyn poliittisen suunnan edustajien siirtämisestä syrjään koko jutussa? mene ja tiedä …

Kapseliin on varmasti tallennettu

kaikkea kulttuurielämäämme liittyvää ajankohtaista ja asiantuntijain valitsemaa aineistoa riittävästi.

En sinne tallentanut mitään – aika kulkee ohitse ja 2117 ihmisillä on varmasti riittävästi historiastamme tietoa, sikäli mikäli yhteiskuntamme on enää tässä muodossaan edes olemassa tai pystyssä.

Unionimme on kehittynyt reippaasti ylivaltaiseksi ja liittovaltion suuntaan sekä pääomapiirien globaalin vallan välineeksi mitä moninaisimmin tavoin, kuten eräät tahot asiaa ilmentävät. 100 vuoden kuluttua on nähtävissä, kuinka kävi.

Piirustelin teemakuvaan

Tiitisen kuningasajatuksen innoittamana Ranskan vallankumoukseen viittaavan loisten ja heidän johtamansa hallitusvallan eliminoimisen, sen symbolina tässä yhteydessä giljotiinin, mikä noihin aikoihin yleistyi rangaistusten toimeenpanovälineenä.

Ranskan kuningaskin ja liuta aatelisia teloitettiin ja menettivät päänsä. Tasavallassa meidän on tuettava tasavaltaisen kansanvallan yleistymistä Euroopassa – meillä on edelleen turhan monta kuningaskuntaa unionissamme! (ovatko kuningaskuntien asukkaat Paasikiven luonnehtimia oppimattomia ja itse demokraattiseen hallintoon kykenemättömiä, selvinnee sekin 100 vuoden kuluttua tätä selkeämmin?)

Piirsin kuvaan myös päivän uutisista elektronisen rahan ilmapallon – virtuaalisen rahan arvo taisi jo huippunoteerauksestaan laskea – ilmapallo tai kupla puhjeta? en ole asiaa seurannut.

Millainen rahoitusjärjestelmä meillä on 100 vuoden kuluttua, jää sekin nähtäväksi. Tuskinpa sentään oravannahkoihin tai luontaistuotteisiin on tuolloin siirrytty – mutta mikä automatisoituvan yhteiskunnan tila on, jää nähtäväksi.

Politiikkaan liittyy jokin oikeistolainen nuolijärjestön lakkauttaminen – käräjäoikeuden päätös tuli juttuni luonnosteluaikaan. Mitä politiikassa tapahtuu, jää sekin ajan oloon varmistuvaksi.

Olipa niin tai näin, kaikkia suomalaisia tarvitaan esimerkiksi sodan tullen, joten laittaisin kapseliin myös käytöstä poistetun lipun (oletettavasti järjestö lakkautetaan suojeluskuntien tapaan – olikos suojeluskunta rauhansopimuksen voittajien näkökannan mukaan fasistinen? mutta sinänsä Suomen itsenäisyyden puolustusvalmiuden kannalta ilmeisen tuiki tarpeellinen Talvisodan niukkuuden aikaan). Viittaan tässä oikeastaan sota-ajan rangaistusjoukkoon isänmaan vapauden turvaajana …

Teemakuvassa näyttää olevan myös 500-vuotinen Luther, mikä aate on 2117 jo 600-vuotias.

Saattaa olla, mikäli uskosta luopumisen suuntaus jatkuu, että kirkot ovat jo uusiokäytössä – ehkäpä jonkin viriilimmän uskonnon tai aatteen tyyssijoina, tai rapistuneet tyystin jäsenkadon vuoksi.

Yhtäältä, kriisiaikoina ja kansan yksinkertaistuessa on tarvittu turvaa uskonnosta kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa, joten luterilaisuuden, tai oletettavammin katolilaisuuteen haikailevan joukon tavoittelema, paluu yhteiskirkkoon on toteutunut 2117.

 

Paljon muistoja kapseliin olisi voinut tallentaa – ovatko elektroniset muistit tai suomenkieli luettavissa vuonna 2117, jää nähtäväksi. Toivottavasti ovat.

 


https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Eduskunnan-ex-p%C3%A4%C3%A4sihteeri-Seppo-Tiitinen-Ei-ole-mist%C3%A4%C3%A4n-kotoisin-ett%C3%A4-istuva-presidenttikin-joutuu-osallistumaan-t%C3%A4llaiseen-huutokauppaan/1081962