Aku Ankka 70 v

MTV uutiset on nelikymppinen ja Aku Ankka 70 vuotias. Varhaisimmat Akun numerot ovat keräilykappaleita, josko niitä on markkinoilla lainkaan. Luultavasti en ole nähnyt ensinumeroa. Jos niin nuorempana sen arvoa tuntematta jossakin tuttavien uunin sytykekasassa. Jotain on numerosta kerrottu.

Ennen lukutaitoa, katselin Akua keskiviikkoisin, muistelen sen saapumisajan olleen tuo. Sukulaiset tilasivat lehden kummipojalleen. Kysyin veljeltäni, miten kuvia luetaan, ylhäältä alas, vai sivusuunnassa. Päättelin tapahtumista tarinan etenemisen tavan. Lukuisia vuosikertoja on tullut luetuksi, joskaan ei enää viime vuosikymmeninä. Joskus olen ostanut pokkariversion.

Kymppiuutiset ja seitsemän kuului aikanaan päiväohjelmaan. Nykyisin vain toisinaan. Aamuohjelma samoin. Vuosia seurasin talousuutiset ja niiden jälkeen piipahdin kuntosalille. Talousuutiset luettiin seitsemänuutisten jälkeen. Uusi omistaja lopetti talousuutiset, tai syy oli jokin muu. Tapahtumasta on jo vuosia, joten vaikuttimet ovat unohtuneet, josko asiaa pohdittiinkaan sen kummemmin. Olihan Savon Sanomillakin oma taloustoimitus aikoinaan. Nykyisin toimitukset ja tieto toimitetaan paljolti keskitetysti. Moni taloustieto muuttuu jo kesken päivää, joten nettisivut ymmärtää päivitettynä uutena toimintana.

Printtilehti on luettava päivittäin. Nettiäkin tulee selailtua, mutta Aku Ankka on aina lehti, netti on sarjakuvaa, josko Aku edes on netissä. Lehti sen olla pitää. Mainostelevisio on jo värillinen ja vain yksi kanavien joukossa, mutta niitä viimeisiä suomalaisia. Oikein hyvä.