Amerikkalaistunut Suomi 2019

Sote oli eräiden mielestä amerikkalaistyylinen hanke.

Paikattiin ehyttä säkkiä, totesi joku. Hallituksen politiikka kovensi huono-osaisten asemaa ja paransi jo muutenkin hyväosaisten, arveltiin.

Suomi oli aikoinaan amerikkalaisempi kuin he itse. Joskus Suomea mainittiin Euroopan Japaniksi, mutta sanonta taisi hiipua laman tullen. (Japani amerikkalaistettiin sotien jälkeen, hieman eri tavoin kuin Suomi, mutta silti.)

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen pitää soten kaatumista hyvänä asiana, koska hallituksen sote-malli ei olisi toiminut. Suomen järjestelmä on hänen mukaansa jo nyt maailman parhaita erään toisen jutun ingressin mukaan.  Tiesithän, että Arkkiatrit olivat Rooman keisarin henkilääkäreitä (archiatri palatini).

 

”Amerikkalainen kulttuuri levisi sodan jälkeen maahamme niin nopeasti, että Neuvostoliiton varjostamaa yya-Suomea luonnehdittiin ainakin jo 1960-luvulla Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi”, kertoi Turun Sanomat pääkirjoituksessaan 18.9.2000.

Lehden mukaan amerikkalaisuus hiipi Suomeen varsinkin sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien välityksellä. Villin lännen sarjakuvalehdet alkoivat ilmestyä heti 1950-luvun alussa ja valikoima laajeni nopeasti.”

Veli Junttila totesi myös, että Moderni mainos tuli 1950-luvulla Yhdysvalloista. .. amerikkalaiset konsultit tulivat Suomeen varta vasten opettamaan mainosihmisille markkinointia.

Muistan itsekin 1960-luvun amerikkalaiset elokuvat, lahjomattomat (K16 / 18?, Bonanzan ja monet muut lännen filmit, keskiviikkoiltojen Peyton Placen. Se oli ensimmäinen Suomessa esitetty suosittu yhdysvaltalainen saippuasarja. … ja sarjakuvalehdet swkä monet kirjatkin …

 

Kaiketi tämä oli piilovaikuttamista, ellei suorastaan Venäjän kieltämää Marshall –apua, mutta todennäköisesti todennäköisimmin kuitenkin 2. maailman sodassa vastapuolella olleen Suomen systemaattista muuttamista Japanin tapaan.

 

TS mainitsi, että

amerikkalaistumisen ilmiötä tutkinut Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen on todennut, että Atlantin yhteydellä on pitkät juuret jo mm. siirtolaisuudessa ja ennen sotia myös monina populaarikulttuurin ilmiöinä, kuten jazz, elokuva ja kirjallisuus.

Poimintoja netistä ajatusteni tueksi; Pääkirjoitus Turun Sanomat 18.9.2000 Suomi 1950 -kolumni/Veli Junttila Amerikkalainen Suomi

 

Mitäpä muuta tuohon sanoisi?

Turun Sanomien ”todisteluun” voi tutustua linkin takaa. + muutama muu linkki aiheeseen.

 

Niin, Urho Kekkosen vaalikampanjaa ja kiertelyä pitkin maata pitämässä amerikkalaistyylisiä vaalitilaisuuksia (ainakin 100) vuoden 1950 presidentinvaaleissa oli paheksuttu ja vastustettu uutispätkien mukaan. Tästä kuitenkin kehkeytyi maan tapa – minkä vaalitoiminnasta voi tänäänkin hyvin havaita.

Maininta


Tätä postausta on klikattu parin viikon aikana runsaasti: Oletko jo tutustunut?

Tuottavuuden noususta, 2 – Jalostusarvo

mitäpä olit mieltä?

(postauksen klikkauslaskuri osoittaa aikaa sen jälkeen kun vaalien alla blogilistalya poistui eniten luetut, päivän suosikit. Määrä kasvaa päivittäin 0:sta edeen, joten havaitsin, että myös kaikkia aiempia postauksia klikkaillaan. KIITOS siitä.

Kommentit

 • Risukimppu

  No nyt kyllä pitää oikaista vääriä käsityksiä Suomen amerikkalaisuudesta. On eri asia omia jostain vieraasta kulttuurista pintailmiöitä kuin olla sitä varsinaisessa merkityksessä. Amerikkalainen populaarikulttuuri ja siitä kopioidut viihdeformaatit, muoti, pikaruoka ja muu tuontitavara ei tee Suomesta Amerikkaa eikä suomalaisista amerikkalaisia.

  Yhdysvalloista katsottuna Suomi on sosialistinen (ellei peräti kommunistinen) helvetti. Jokamiehen oikeudet, sosiaaliturvaedut, kaupallinen regulaatio ja holhous ovat jotain mitä amerikkalaisten on mahdotonta sulattaa.

  Suomalainen ja amerikkalainen kansanluonnekin eroavat toisistaan kuin yö päivästä. Siinä missä amerikkalainen on tyypillisesti perhekeskeinen ja puritaaninen, avoin ja sentimentaalinen sekä henkilökohtaista vapautta peräänantamattomasti puollustava, suomalainen on apaattinen ja valtio-orientoitunut. Presidentti, puollustusvoimat ja poliisi ovat suomalaisten arvostetuimmat instituutiot jotka menevät jopa perheinstituution edelle. Amerikkalainen haluaa pitää valtion ja poliisin mahdollisimman kaukana elämästään, kun taas Suomessa viranomaisten halutaan sotkeentuvan kaikkeen.
  Suomi on nykyisellään paras mahdollinen maa useimmille suomalaisille, sillä sen järjestelmä huolehtii heistä jotka eivät itse siihen kunnolla pysty. Moisesta eivät amerikkalaiset pysty edes uneksimaan. USA.ssa kansalaisen pärjääminen on lähes yksinomaan omissa käsissä. Julkinen terveydenhoito ja koulujärjestelmä on surkeassa tilassa kuten iso osa maan infrastruktuuria.

  Amerikkalainen oikeusjärjestelmä on niin ankara ettei sitä voida Suomessa käsittää. Kovia tuomioita kopsahtaa tuomarin nuijasta helposti, kun taas Suomessa pahimmasta mahdollisesta rikoksesta, eli henkirikoksesta voi ensikertalainen selvitä parilla vuodella joista istuu puolet. Yhdysvalloissa on mm. kuolemanrangaistus voimassa joissain osavaltioissa, vankilolot ovat usein hirvittävät eikä kunnollisesta vankien rehabilitaatio-ohjelmasta ole tietoakaan.

  Turvallinen, holhoava ja säätelevä Suomi saattaa vaikuttaa tylsältä coolin ja jänskän Amerikan rinnalla, mutta toisaalta, jos Suomi muutettaisiin Amerikaksi yhdessä yössä, niin yhtäkkiä puolet tästä kansasta asuisi kadulla ja asesurmat pomppaisivat hurjiin lukuihin.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos kommentistasi Risukimppu!
   – kommentoijat varmasti tarkistavat kaikki sanomiset, joten keskustelua kaivataan.
   – 3.8.2021 (postaus 8.4.2019)

   Kirjoittelin 8.4.2019: Sote oli eräiden mielestä amerikkalaistyylinen hanke. .. Paikattiin ehyttä säkkiä, totesi joku. Hallituksen politiikka kovensi pääministeri Sipilän aikana huono-osaisten asemaa ja paransi jo muutenkin hyväosaisten, arveltiin. JA kyselin kommentteja.

   Työehdoista sopiminen on esimerkki Suomen kyvyistä, konsensustaito siis. Yhteiskunta on kyllä alkanut jakautua (jälleen, 2021 havaintoja), mihin yhteistyöhön tulisi pureutua laajemmin. ja velkaongelmaankin

Kommentointi on suljettu.