ApinaSerkun ötököitä ruokapöytään?

Uutisessa kerrotaan filosofian maisteri Vilma Lehtovaaran väitöstyöstä, että

”Erästä Itä-Afrikassa ja erityisesti Ugandassa merkittävästi ihmisravinnoksi käytettyä hepokattilajia on mahdollista kasvattaa laboratorio-olosuhteissa.” SS 22.10.2019 Muistaakseni Suomessakin on jokin hepokattilajike? (Oli hepokatti maantiellä poikittain … jala jallallalalei … tai jotain)

 

Hyönteisravinto pulpahti puheenaiheeksi äskettäin.

Eipä silti, maailmalla on paljon aliravitsemusta ja nälänhätää – ainakin jos keräysmainoksiin on uskominen.

Keräyksiä taitaa parhaillaankin olla useita eri kohteisiin – hieman eri alueille ja eri tarkoituksiin. Uskoisi, että juuri noilla lämpimien maiden alueilla hyönteisten laitoskasvatus olisi otollisinta. Silmäilin, että hyönteisten ravintoarvo riippuu siitä mitä ne syövät. Mitä ne siis syövät?

 

Joku taisi kuvitella jo kalakukon, mikä kalojen sijaan oli hyönteisistä valmistettu. Ilmeisesti valokuva oli kuitenkin lavaste?

Maallikkona toivoisi että kinkkua, perunaa ja lanttua riittäisi, jotta että ei tarvitsisi vanhoilla päivillään ryhtyä apinoitten eväitä syömään. Kauraa ja ohraa voisi olla puuroaineksiin ja leipiin tarjolla myös. Kukahan se huolehtisi siitä että maatalous toimii Suomessa vastakin?

Poimin otteita 2017, jolloin Eviran sivulla kerrotaan, että

 

  • ”Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri hyönteislajien turvallisuus elintarvikkeena pitää ensin varmistaa. Hyönteisten tulee ennen markkinoille pääsyään käydä läpi turvallisuusarviointi ja saada myynnille ja markkinoinnille Euroopan komission lupa. linkki

 

” Ihmisravinnoksi tarkoitetut hyönteiset EU:n ulkopuolelta tuotaessa ovat komission päätöksen 275/2007 mukaisesti eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen toimitettavia tuotteita.

 

  • ” Hyönteiset kuuluvat uuselintarvikelainsäädännön (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 258/97) piiriin. Jos niillä ei ole ollut merkittävää elintarvikekäyttöhistoriaa EU:n alueella ennen vuotta 1997, niitä pidetään uuselintarvikkeina ja niille vaaditaan komission uuselintarvikelupa. toivoa sopii
  • Ihmisen käsi on peräisin miljoonan vuoden takaa, joten miksipä ei se oppisi keräilemään uudelleen hyönteisiä lautaselleen – marjastamisen tapaan? Sinänsä mietin, JOS ötökät olivat ihmisravintoa menneinä vuosituhansina, mitä ”uutta” niissä on? VAI eivätkö ne oikeastaan enää sovellu sivistyneen maailman ravinnoksi … ?

 

Kommentit

Jätä kommentti

*