asutko valuma-altaassa?

kesä

Joki määritellään nykyisin valuma-alueen pinta-alan mukaan. Aikoinaan määritelmä perustui joen leveyteen, mm. siihen, mahtuiko soutamaan.

Valuma-alue kerää sadevedet jokiuomaan. 1 mm sadetta tarkoittaa että neliömetrille sataa litra vettä. Jos sataa 50 mmm, vettä kertyy 50 litraa, jne. Valuma-altaan koko kertoo, paljonko ’astiaan’ kertyy vettä koko sateen aikana. Mereenhän se päätyy, miten joki kykenee virtaaman purkamaan. Tulva tulee kun sadeveden kertymä on suurempi kuin joen virtauskyky. jotenkin näinhän se menee.

Pohjanmaan tulvat tapahtuvat keväällä hetkessä, koska latvavesistön metsät ja pellot on ojitettu. Perinteiset luonnon vesivarastot on kuivatettu pelloiksi tai metsiksi. Poudan jälkeen maa ei ime vettä, eivätkä kaupunkien päällystetyt kadutkaan, joten vesi virtaa alamäkeen ja syvänteisiin, siis notkoihin. Purot ja ojat johtavat vedet järviin.

Tiheään asutut alueet on tietenkin ojitettu ja kanavoitu, siis uomat on padottu vesiliikennettä varten, kanavoitu. Mutta mainitsemani Pohjanmaan ojitustiheys, ja kosteikkojen puute, johtaa tulviin kun viemäröinti ja kanavointi eivät vedä vettä riittävän nopeasti. Pengerrykset näyttävät vyöryneen veden voiman murentamina monin paikoin uutisten mukaan. Surullista, mutta minkäs teet.

Raamatussa kerrotaan vertauksessa hiekalle rakentamisesta, usko on siinä kallio. Ikävästi vertaus näyttää toteutuneen Euroopan tulva-alueilla. Kalliokaan ei vesivyöryltä tietysti pelasta, mutta tulipahan mainittua.

Kesällä 2018 juhannuksena 25. kesäkuuta pohdiskelin myös vedenpaisumusta. Kopion osan tekstistä oheen.

Vedenpaisumuksen ajankohtaa

ja todenperäisyyttä on pohdittu usein.

  • Tuhoisa tulva osui pohjoisen pallonpuoliskon kevääseen, todennäköisimmin toukokuun 10. päivän tienoille vuoteen 2807 eaa, arvioi Tiede 4.6.2008 / Jari Lyytimäki (Suomen ympäristökeskuksen tutkija)
  • Meriarkeologi Robert Ballard kertoo löytäneensä todisteita, jotka viittaavat Raamatun vedenpaisumuksen perustuvan todelliseen tulvaan. Kirjoituksessa ajankohdaksi arvioidaan noin 5000 eaa. IS Tiede 11.12.2012
  • Raamatun kertomuksissa on Wikipedian mukaan: Vedenpaisumus on ollut tavallisen tulvan sijaan luomisen peruutus (lähteeksi on merkitty Bandstra: Reading the Old Testament, s. 61.)

Miten vesi paisuu?

Ilmatieteenlaitoksen pohdintoja ovat:

Viimeaikaisesta havaitusta meren pinnan kohoamisesta vajaa puolet on aiheutunut jäätiköiden sulamisesta ja reilu puolet meriveden lämpölaajenemisesta.

ilmasto-opas 500 cm (kun pohjoisen lämpötila on +8 ⁰C),