autotallista navetta ➕ puutarhaan multaa

Naapuri kertoo postauksissaan puutarhan hoidostaan, luen jutut innostuneena. Kesä 2020 oli suosittu puutarhakausi – kesä 2021 näyttää tulevan edellistä tavoitellumpi, kerrottiin eräällä sivustolla.

Seurasin takavuosina puutarhan vuosikalenterin kulkua. Keväällä suunnitellaan tuleva kasvukausi, mitä kasvatetaan. Korjataan kasvihuone ynnä muuta. Hevosenlantaa käytettiin aikoinaan varhaisten kasvulavojen alustassa lämmittämään maaperä kylminä kevtpäivinä. Tuohon tarkoitukseen varmaankin soveltuu nykyisin sähkö.

Monessa autotallissa on varastoituna tarpeetonta roinaa, mitä kertyy vuosien saatossa. Julkisen liikenteen kehityksen myötä autoa ei siellä saata olla, tai se ei enää sinne mahdu roinan vuoksi. Entäpä jos autotallin käyttötarkoitus muutetaan, ja siitä tehdään kaupunkinavetta? Ajatusta tukee esimerkiksi SS Lukijan Sanomat 11.2.2021

”Monissa kehitysmaissa maaseudun köyhän väestön ruokahuolto nojaa hyvin vahvasti kotieläimiin. Jos perheellä on lehmä ja muutama vuohi, heillä on mahdollisuus selvitä, jos viljassa käy kato”, kirjoittaja, kotieläintieteen emeritusprofessori Esko Poutiainen muistuttaa. " 
Otsikko: Emeritusprofessori ottaa tuotantoeläinten pidon etiikkaan kantaa: "Jos perheellä on lehmä ja muutama vuohi, heillä on mahdollisuus selvitä, jos viljassa käy kato"

Siinäpä se. Yhtäältä, kotieläimet vaikuttavat lapsuudessa ennalta ehkäisevästi erilaisiin aikuisiän allergioihin ja astmaankin, näin muistan kerrotun. Autotallin karjan lanta olisi erinomainen lisä kotipuutarhaan – ehkä kompostoituna, mutta kaikkiaan luomun veroista! Pieni hajuhaitta naapurille kenties koituisi, mutta juustomaidon (ternimaidon) hinkki vuosittain ehkä lievittäisi asiaa. Naapurille riittäisi kaiketi myös lantaa kukkapenkkiin – ja hänellä autotallissa kasvaisi ehkä vasikoita taai lampaan villaa, joten harrastus saattaisi olla naapuruston lasten keskuudessa yhteinen.

Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin kävelyttää puistoissa lehmää? Koiran sijaa siis. Käydä aamulla varhain ja illalla töiden jälkeen lypsyllä, rokkimassa kotilemmikit ja luomassa lanta vaikkapa puolinaiseen lietekaivoon tai oikeaan lantala-liiteriin ... rhua voisi ostaa naapurien kanssa yhdessä ja sopivina erinä. Joskus postasin myös korttelinavetasta, mikä kerrostaloalueella olisi ainoa vaihtoehto, ehkä autotallikerros voisi toimia kerrostalossakin navettana. Tai Toriparkki Kuopion keskustassa?

Muitakin hyötyjä kotieläimistä on. katso esim. SS 16.6.2018

”A2-maito voi tarjota avun maitoallergiasta kärsivälle..”

Iisalmelaisella tilalla lypsetty maito ratkaisi lapsen allergiaoireet – Maailmalla A2-maito on jo iso juttu

Mikäpä ei maksaisi, SS 11.12.2018 Kevytmaidon hiilijalanjäljestä vajaa puolet aiheutuu lehmästä. Valio pyrkii hiilineutraaliin maitoketjuun vuoteen 2035 mennessä.

SS Teemat 23.2.2010 Riitta Hyvönen Harrastuksena suomensukuiset lehmät 

Aloitimme karjanpidon sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 1999. Anoppi aikoinaan oli jo ostanut kaikkia suomensukuisia lehmiä. Oli lapinlehmiä, itä- ja länsisuomen karjaa. Niillä me sitten aloitettiin. Nytkin meillä on vielä kaikkia laatuja. Vaalimme näitä harvinaisia lehmärotuja. Suomen lehmät ovat mielestämme terveempiä ja pitkälypsyikäisempiä kuin esim. ay-lehmät. 

Kuva: Lähiseudun pienviljelijän myyntipöydältä Kuopion torilla