avoauto vähentää päästöjä!

Muistaakseni Suomessa valmistettiin, tai ehkä vieläkin valmistataan, avoautoja.

Silmäilin muistin virkistämiseksi netistä, mistä löytyi parikin linkkiä. Vaikutti klikkaamatta että Saab-merkki voisi olla yksi ja Mersu? Muistelin tätä aloittaessani että se olisi ollut tuo mersu.

Mutta että päästöjen vähentämiseen, siis nuo CO2 -päästöt.

Jokainen uskoo todeksi sen, että autoilu vähenee ja sen mukana päästöt, kun autoiksi hyväksytään vain kopittomat avoautot. Muistanemme kuvista selostukset 1900-luvun alkupuolen autoista, joissa oli vain tuulilasi ja avokärry istuimineen. Muistamme. Autot olivat sinänsä maavaraltaan korkeat, joten niihin tuli nousta kuin hevosvetoisiin kärryihin.

Niin, talvella pakkasella tarvittaisiin rekiturkki, paksut käsineet ja lämpimät jalkineet sekä kunnon vällyt polvien päälle, jotta autoillessa tarkenisi. Entäpä kesällä sateinen sää? tietenkin hyvät sadevarusteet ja äyskäri veden poistamiseen jalkatilasta jne.

Ymmärtääkseni tuli todistettua se, että päästöt vähenisivät avoautojen myötä – ja tarpeeton liikkuminenkin.

Asutuskeskuksissa ja lähiöissä tukeuduttaisiin julkiseen liikenteeseen, joissa junissa ja linja-autoissa olisi lämpimät korit. Lentokoneetkin saisivat olla tiivisrunkoisia, kuten nykyisin on jo tapana.

Mitäs sanot?

Tuossa teemakuvassa on häkäpönttöauto, minkä voima perustui pilkkeitten tuottamaan häkäkaasuun – kotimaiseen puuhun. Sota-ajoilta tuo kuva on kun bensiiniä oli niukasti saatavilla.