Ay-liikkeen joukkovoima herää USA:ssa

Odotan palkansaajien ja köyhällistön aktivoituvan ja järjestäytyvän Yhdysvalloissa.

Siellä palkoista neuvotteleminen on ollut eräs huonoimmista. Tuttavani tiesi kertoa etä palkkataso Yhdysvalloissa on säilynyt lähes samana 50 vuoden ajan, mutta kulutaso ja inflaatio ovat edenneet länsimaiseen tapaan. Eipä siis ihme, että köyhyyttä on runsaasti – dokumenttien valossa monet tekevät kahta tai kolmeakin matalapalkkaista  työtä – pimeistä halpatyömarkkinoista puhumattakaan (niistähän on vain arvailuja).

Suomalainen konsensusmalli on hyvä vientituote. Lait ja toimintatavat kohentuvat ainoastaan joukkovoimalla neuvottelemalla. Konsultit kehiin!

Tähän kaavioon olen viitannut sangen usein:

Työmarkkinajärjestelmät 18 maassa Christian Brat Timo Kauppinen STK

Kaaviosta näkee, että USA on ja on ollut järjestäytymisasteen ja sopimusten heikkouden osalta heikoimmalla tolallaan jo pitkään. (Teoksesta Työmarkkinajärjestelmät 18 maassa, muotoilu EJP) Uudempaa versiota en ole pitkilleen nähnyt, mutta kapitalistinen vallankaappaus näyttää etenevän, ellei kansainvälisesti palkansaajapuolella ryhdytä toimenpiteisiin aktiivisesti.

Tsemppiä USA:n  kansalle.

Kommentit

 • Veikko Huovinen

  Suomea ollaan viemssä samaan suuntaan. Ammattiliittojen demonisointi ja syyttely ovat mediassa jokapäiväistä aivan kuten venäjä pelon lietsonta ja natotus. Medialukutaitoinen huomaa kyllä mihin suuntaan valtaeliitti maata on viemässä. Poliitikoilla on suuri vastuu kansansa edustamisesta ilman takapirujen lahjontaa. Työväen yhdistyminen ja omiensa puolen pitäminen on erittäin tärkeää myös tässä maassa. Sieltä se nimittäin tulee se hyvinvointovaltio kun kansalainen voi itse maksaa elämisensä. Välistävetäjille ja järjestelmän hyödyntäjille kovemmat tuomiot maanpetoksesta.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos kommentista! Paljolti samoja ajatuksia olen käynyt juttujani valmistellessa läpi – osa ajatuksistani olen julkaissutkin. Monipuolinen kommentti – maallikon mukaan hyvin perillä olevasti koottu. Varmuuden vuoksi yliviivasin tuon viimeisen sanan kun sen liittyminen tekstiin jää avautumatta – ehkäpä ”lainausmerkit” unohtuivat – tai oikeusoppineemmat tietäisivät tuon sanan sisällön minua paremmin. Jos ajatellaan hyvinvointivaltion alasajoa maan etuna, valtion etua tulee arvioida seuraavissa vaaleissa – päätöksiähän voi purkaa ja ratkaista uusin voimin uudelleen.

   kommentti jäi huomiotta tätä aiemmin, mistä kommentoijalle pahoitteluni julkaisuviiveestä. Linjaan ajatuksiani tarvittaessa – sinänsähän on hyvä, että politiikassa on aktiivisia toimijoita, kuten perusajatuksenani aina alkuun totean.aika näyttää, miten hyvinvointimme kehittyy – tai keille.

Kommentointi on suljettu.