B & B – Kesäranta

Kukapa ei olisi kuullut puhuttavan ulkomaan reissujen kuulumisina aamiaismajoituksesta, miten kielitoimisto on B&B – toiminnan nimennyt Suomessa. Kotoaan moni vuokraa majoituksen, tyhjä huone ja aamiainen yöpyjälle aamutuimaan.

Onhan sitä tullut oltua yökylässä, joskus lomilla tai jopa työreissulla tai kokousmatkalla. Perinteisesti yömatkarahaa on sanottukin kukkarahaksi, kun eräisiin majoituksiin liittyy viemiset, ja ne on puhekielessä näin nimetty, ajateltu että kukkasilla siitä yökylästä selviää. Saattaa olla. Tuon B&B:n hintaa en tiedä, mutta hotelliaamiainen sisältyy huoneen hintaan, mutta hinnoitellaan se myös erikseen, jos aamiaiselle vaikka kutsuu kokousvieraita tulokahvin sijaan.

Ajatus kävi polveilemaan, ja veikin useamman päivän kuulostelun, ennen kuin hoksasin mistä kenties Kesärannan aamiaikeskustelussa tarkoitetaan puhuttavan. Oikeastaan kulostelen vielä, koska en tiedä. Puhetta on. Veroista en tiedä tältä osin. Sain joskus pienen korvauksen pöytäkirjojen laadinnasta, ja se oli verollista. Kun palkattomat vapaat otetaan mukaan, kyseessä oli harrastus. Ja puhelinkulut ja aika iltapuhteella. Saa ministeri palkkaa ja näemmä kulukorvausta, joten on palkkarenki tavallaan. Saattanee olla isäntärenki, jollaisia herraskartanoissa kaiketi oli, ja leskeksi jääneelä vaimoväellä. Pehtoori.  Talon ruuassa, kuten palvelusväki lienee taloissa olut, rengit ja piiat siis.

Täytyy siis rauhallisesti odotella tietäjien kommentteja – jääneenkö tuo vaalien jälkeen kuultavaksi, vai jo ennen, jää nähtäväksi. Vaaleja asiaan ei ole liitetty, mutta siihenhän se pitäisi liittää. Eikö vain? Kun asia on varmaan näkynyt budjettikirjoissa jo vuosien ajan, vaikka me maallikot emme ole osanneet asiaa ounastella, ja kun kaikki pääministerit eivät Kesärannassa liene edes asustelleet, ehkä joskus vain yöpyneet tai vain kokoustelleet ja kuskanneet sinne valtiovieraita. Odotusta siis…