burka on hyvä korona-aikaan?

Hengityssuojaimia esitetään otettavaksi käyttöön esimerkiksi New Yorkissa. Moni on jo sitä käyttänytkin koronan aikana. Sen tehosta ollaan näköjään kahta mieltä; että ei ole aivan tiivis, mutta lienee tyhjää parempi? kalliitakin ovat? varastot on myyty loppuun?

Suojaimia on periaatteessa kahta tarkoitusta varten:

  1. työntekijää suojataan työltä; kylmä, lämpö, höyryt, pöly, sähkö, kemikaalit, ym.
  2. työtä suojataan työntekijältä; lika, hengitys, puolijohtavuus, sähköisyys, ym.

Yksityiselämässä suojat on itse hankittava ja töissä työpaikka hankkii. Käsineitä on käytetty esimerkiksi keittiötöissä ja siivouksessa pitkään. (Ulos pukeudutaan sään ja muodin mukaan.)

Tuli mieleeni, että itämailla käytetty (uskonnolliseksi ymmärretty vaate) purkha, naisten kasvot peittävä huntu saattaa olla näin tautien ja pärskeiden leviämisen aikana hyvä keksintö. Sen käyttö taitaa kyllä liittyä siihen, että nainen myös ulkona liikkuessaan on eristetty ulkomaailmasta, siis toisten miesten katseilta (muun kuin oman aviomiehen tai perheen ?).

Aiemmin olen jo tainnut sivuta seikkaa, että meikkivoiteilta ym. säästyttäisiin, jos tekstiili hunnuttaisi naisväen – ja olisi kaikilla samanlainen – no miljarditolkun bisneshän kauneus- ja muotituotteet ovat, että työllisyysvaikutuksiakin jutulla olisi, suuria, mutta silti.

Niin,

Ulkomaat-palstalla kerrottiin, että

Tanskassa poliisi on ensimmäistä kertaa sakottanut naista kasvot peittävän huivin käytöstä. Maassa astui elokuun 2018 alussa voimaan laki, joka kieltää kasvot peittävien huivien kuten burkan tai niqabin käytön.

Savon Sanomien  palstoilta löytyy useampikin aihetta käsittelevä juttu, muita lähteitä en nyt etsinyt.

Kasvojen peittäminen kulkueissa on muistaakseni Suomessakin kiellettyä. nyt tarvitaan myös turvaväli ja hyvä käsihygienia ym. viranomaisohjeitten noudattamista – kotona ja työpaikalla …