Demokratia kannattaa

Seikkailin kouluikäisenä Napoleonin sodissa brittien mukana. Napoleonin luoma sotilasmahti kukistettiin viimein noin 200 vuotta sitten. Sodassa kuoli yli 500.000 sotilasta. Siviiliuhrien määrää voi vain arvioida.

Myöhemmin ymmärsin, että Ranskaa ympäröivät monarkit hyökkäsivät heille vaarallista vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa vastaan. Kun suinkin, kannatan nykyisin Suomea talvisodassa tukenutta Ranskaa.

Terrorituhot Ranskassa ovat valitettavia mutta vielä vähäiset, kun esimerkiksi muistaa, että I maailmansodassa kaatui kuusi miljoonaa sotilasta, joista puolitoista ranskalaisia ja miljoona brittiä. Kun maailma jaettiin uudelleen II maailmansodassa, hinta oli yli 20 miljoonaa sotilasta ja paljon siviiliuhreja. Nykyarvio lienee kaikkiaan noin 60 miljoonaa kuollutta. Voi vain arvailla, paljonko yli seitsemän miljardin asukkaan Maapallolla uhreja kertyisi III maailmansodassa aiempaa tehokkaammilla aseilla.

Ranskan miehitys ja yli miljoona sotavankia II maailmansodassa jätti sotatrauman. Ranska kulkee politiikassa paljolti omia teitään. Ranskan esittämä EU:n perussopimukseen viittaava tukipyyntö oli lähinnä huvittava. Valtiolla on oltava kyky pitää yllä laillinen järjestys. Vastaiskuihin on varauduttava. Ranska aloitti terrorismisotansa omin päin, ja jo ennen terroriksi luokiteltuja tapahtumia, joten toiste valtioiden myötävaikutus puuttuu.

Naton ja EU:nkin turvalausekkeiden taustat ovat paljolti säästöissä, tietenkin tavoitellaan myös yhteisvoimaa. Jos eurooppalaiset armeijat on supistettu paraatijoukkojen tasolle, odotetaan että joku toinen valtio hoitaa sodat. Pieni armeija sitoutuu muutoinkin sisäisiin tehtäviin. – Entä jos hyökkäyksiä on pitkin unionia? (Tämän ovat Ruotsin porvaritkin havainneet Nato-jäsenyyttä äskettäin puoltaessaan).

Terrorismin sytyke Lähi-idässä on ollut pääasiassa läntinen elämäntapa. Tämä vapaus vetää sinänsä samalla myös pakolaisia pois vanhoista traditioista. Lyhytkestoisista vaikuttimista (kiihokkeista) tunnetaan, että kohu lisää esimerkiksi saatanallisten säkeitten ja uskonnollisten pilakuvalehtien myyntiä.

Netin mukaan viime talvena Pariisissa tuhotun uskonnollis-valtiollisia pilakuvia julkaisseen pariisilaislehden levikki kasvoi miljooniin? Jos Ranskassa terrorin syy on sanomalehtien ylemmyydentuntoiset vitsit, viihdetottumusten muutos on ilmainen.

Kuten edellä jo totesin, lännessä demokratian kehitys oli hidasta ja kohtasi vastustusta, niin myös idän kuninkaat pitävät kiinni vallastaan. Miehet päättävät ja naisen paikka on kotona perhettä hoitamassa. ”Kolmannesta kiihokkeesta”, tai ehkä ensiarvoisimmasta,  on aiheellista kysyä: Eikö nuori mies puolusta etuuksiaan polvesta polveen vaikka asein? Näin oli lännessäkin ennen tasa-arvon aikaa.

Laajasti ajatellen: sotia käydään luonnonvaroista, ja jopa sisäpolitiikassaan heikkojen hallitusten vuoksi. Erikoista on, että teollisuuspatruunat ovat lietsoneet kansoja sotaan voittoja tavoitellessaan. sota on kauppapolitiikan jatke … ollut sitä erittäin usein.

Suomen presidentin lupailema apu lisää kaikkiaan turvallisuuden tunnetta ja lieventää paniikkia. Poliisien yhteistyötä tarvitaan väkivallan torjunnassa ja rauhan edistämisessä. Sodan sijaan ihmisistä on saatava ystäviä keskenään, näin vihollisuudet lakkaavat. Toinen ilmainen neuvoni ranskalaisille on, että Suomessa presidentti ja ministereitä on tuomittu vankeuteen, joten sama onnistunee Ranskassakin, jos kansa katsoo presidenttinsä menetelleen Syyrian sotatoimissa väärin.

Suomen siirtolaispolitiikka on ollut pidättyväistä. Humanitääristen seikkojen rinnalla on korostettava myös turvallisuusnäkökohtia.

Poliitikkojen kannustaessa ovat eurooppalaiset viranomaiset päästäneet maahan hallitsemattoman pakolaistulvan. Keitä he kaikki lienevät? Kun esitin uuden Troijan rakentamista Lähi-itään pakolaisten turvakaupungiksi, johdatin lukijan ajattelemaan, että Eurooppa voi olla tarujen Troija. Sen asukkaat toivat kaupunkiin puuhevosen, jonka sisällä oli vihollisen sotilaita. Mietimme viimeaikojen turvallisuusraportteja kuunnellessamme, onko pakolaisvirta terroristien luoma Troijan hevonen?

Demokratian ja tasa-arvon omaksuminen vie oman aikansa Lähi-idässä ja maailmalla yleensäkin. Tohtinee todeta, että 30-vuotinen sota olisi lyhyt tähän kaikkeen – mutta ystävällisyys edistää yhteisiä asioitamme.

Euroopalla on tilaisuus vaikuttaa suuren pakolaismäärän ansiosta demokratian ja ihmisarvoisen elämäntavan kehittymiseen niin Lähi-idässä kuin Afrikassakin – kotimaata unohtamatta. Kotiin palatessaan täällä käyneillä on oltava viemisinään arvokkaita tuliaisia: Demokratia kannattaa!

Eino J. Pennanen

Kuopio

omistettu alkuaan Savon Sanomille ja heidän kauttaan vapaalle sanalle 19.11.2015