Etelän muotia – pakkasella

Äskettäin julkisuudessa oli jokin liike tai ryhmä, jonka kannattajat pohtivat kestävää vaatetusta – siis pitkäikäistä. He olivat turhautuneet jo pitkään vallinneeseen muodin kausien vaihteluun, tai vastaavaan, ja eritoten halpatuotantoon (jos ymmärsin uutispätkän oikein). Meillä on syys-, talvi, kevät- ja kesämuoti. Ehkäpä vielä enemmänkin tai vuosi pienempiin osiin pilkottuna.

 

Toisaalta , meillä on työvaatteina haalarit, kumisaappaat, sekä juhlavaatteina mm. tumma puku, frakki ja vastaavat ns. ”viralliset” vaatteet, jotka ovat kutakuinkin samat kuin entisaikaan. Vaatteet eivät nykyisin kestä kovin kauan – tämähän on markkinayhteiskunnan idea, oikeastaan se, että myytävää on oltava jokaiselle kauppapäivälle – jos teimme aikoinaan vaatteet itse kotona viljellystä pellavasta, niiden oli syytäkin kestää pitkään – elimme omavaraistaloudessa.

 

Tämän pohdinnan jälkeen pääsenkin siihen, mistä aioin talvimuodin osalta todeta, tai kysyä.

Onko suomalaisen valmistuksen hiipuminen johtanut siihen, että Suomessa markkinoidaan etelämaalaisten muotia? Tarkoitan kysyä, että ovatko talvivaatteemme nykyisin liian ohuita tai sanoisinko, pakkasta pitämättömiä?

  • Saattaahan olla niinkin, että esimerkiksi nuoriso, ja vanhemmatkin, kulkevat talvipakkasella päällystakki avoinna – siis napit auki – muotivalokuvien vuoksi; muotisivuilla päällystakki jätetään auki, samoin kuin näyteikkunoissa, jotta alla oleva paita tai puvun takki näkyvät samalla kertaa.
  • Vaatteen pitäjän asiana on viiman iskiessä napittaa takki ja laittaa kaulus kiinni – eikö vain.
  • Ehkäpä vaatteen käyttäjä ei ole hoksannut tätä, että napit tai vetoketju pidetään ulkona pakkasella kiinni, ja pikkutakissa tai puserossa komeillaan sisällä, kun päällystakki on naulakossa tai vaatekaapissa? Ehkä, mutta ihmetyttää se, jos on hoksannut.

 

Lämpimistä ja tarkoituksenmukaisista vaatteista oli äskettäin artikkeli myös Savon Sanomissa, joten en pähkäile tämän enempää.

  • Muoti on mitä ilmeisimmin lämpimiltä seuduilta – ja pakkasmuoti on kotimaassamme jo hieman väistynyt – maalla sentään piti tulla toimeen kautta vuoden – säällä kuin säällä, joten vaatetus osattiin valmistaa oikein.

 

Teemakuvassa on sota-ajan vartiomies turkissaan, ja lapikkaan kaltaisissa pieksuissaan, joita voitiin käyttää varpaallis-suksen siteitten kanssa hiihtokenkinä ja talvisin myös työjalkineina sekä kesälläkin saappaina. Tuossa köyhänaputoiminnassa (oikealla oleva kuvaleike) on havaittavissa kunnon vaatteita vielä vuonna 1939. Kaiketi vastaavia löytyy vielä nykyisinkin, ehkäpä jopa Kuopion tammimarkkinoilta?