Etsivä Poirot on parempi kuin komisario Palmu

Taustatietoa ja salapoliisityötä edellyttää YLEn uutissivujen 24.1.2021 pohdinta:

Tiedätkö mitä eroa on sokerittomalla, sokeroimattomalla ja vähäsokerisella tuotteella?

Jutun lukemalla tuo selvisi, ja olikin hyvä varmistaa. Lieneekö noita sokerittomia tuotteita sitten olemassakaan, tai suolattomia, – etsivä löytää.

Samoin tarvittaisiin taustatietoa, mitä vain oikeilla salapoliiseilla on, ehkä kunkin alan ammattilaisten lisäksi, myös Helsingin Sanomien uutinen presidentti Paidenin virkaanastujaisten ohjelmasta, missä kerrotaan kansallissäveltäjämme Sibeliuksen musiikin (lainaamisesta, pätkän kopioinnista, pätkän sovittamisesta pätkän sitaatista, tai mikä oikea termi onkaan);

”… teos oli kylmän rauhallisesti merkitty merijalkaväen majurin (xxx nimi poistettu tässä) sävellykseksi nimeltä Godspeed. … Sävellyksessä oli tietysti muitakin aineksia, mutta Sibeliuksen Finlandia oli siinä hyvin keskeisessä roolissa. …”

Uutisissa kerrottiin että komisario Palmu palaa valkokankaalle Renny Harlinin ohjauksessa. On sinänsä mukava juttu.

Jos tilanne sallii, tulee taas käytyä elokuvissa. Ehkäpä saavuttaa kotimaisen vuoden ennätyksen – ehkä ei aivan Poika ja ilves -elokuvan tasolle, mutta muuten varmasti menestyy hyvin.

11.11.2009 Savon Sanomat: ”Agatha Christien rakastettu salapoliisihahmo Hercule Poirot pääsee seikkailemaan julkisuudessa vielä yhdessä tarinassa.” Ullakolta oli lööytynyt tarina koiran pallon tapauksesta. Asiantuntijat muistanevat, eikös siitä jo ollut elokuvakin … ?

Kumpi poliisihahmo on mielestäsi parempi suomalainen Mika Waltarin Palmu, vai englantilainen Agatha Christien Poirot?

Christiellähän on lisäksi neiti Marple. Alkuaan otsikoin, että Poirot on parempi kuin neiti Marple, mutta kehittely toi Palmun mukaan. Saas nähdä miten suomalaiset dekkarit kehittyvät.

Suomalaista kirjallisuutta tulisi markkinoida enemmän ulkomaille.

Ruotsalaiset ovat kaiketi onnistuneet paremmin, heillähän on ainakin Wallander, ja niin, myös Martin Beck – kuvitteellinen poliisi.

Teemakuva liittynee lähimmin brittiläiseen kulttuuriin, kun Poirot toimittaa useita rikollisia hirttotuomiolle – oliko meilläkin Palmun aikaan käytössä kuolemanrangaistus, täytyy sekin tarkastaa, mutta nykyisinhän siitä jo on luovuttu sivistysvaltioissa (ehkä aiheetta jos raaimpia rikoksia äkkiseltään pohdiskelee?).

Jätä kommentti

*