Euroopan tiellä – Suomi pelastettavissa

Luonnollisesti Euroopan unionin kansalaisilla ja erityisesti sen yritystoiminnalla on vapaa liikkuvuus yhteisön alueella, kun unionin myötä näin päätettiin ja kansallisvaltioista luovuttiin. Tämän merkiksi meillä on esimerkiksi yhteinen passi. Integraatio syvenee kaiken aikaa.

Eurooppalainen yhteistyö alkoi hiilen ja teräksen yhteisomistuksesta, ja on edennyt yhä syvällisemmäksi. Myös liiketoiminnan edunvalvonnalla ja sen vastavoimilla on pitkät perinteet Euroopassa. Yhdentymisessä pian olisi ollut edessä yhtenäistää brittien ja norjalaisten öljyvarat – hiili- ja höyryvoiman sijaan panssarit tarvitsevat sodassa polttoainetta teräksen ohella. Britit jättävätkin yhteisön pian. Suomen metsät kiinnostavat yrittäjiä pitkin maailmaa – kansallinen voimavaramme on varsin suuri.

Kaikki tiet vievät Roomaan – sanottiin aikoinaan Rooman valtakunnassa. Nyt tiet ja rahat kulkeutuvat unionin keskuksiin. Unionin budjetti on sinänsä vähäinen, mutta kuitenkin jäsenmaksu on huomattava menoerä. Pääomapiirit tosin huolehtivat omista varoistaan.

Rooman aikaan keisarin hallinnon päätehtävä oli huolehtia keisarin (yksityis)omaisuudesta ja hänen eduistaan – siis eräällä tavoin keisarin kauppakamarista. Sellainenhan tämä unionikin oikeastaan on, kauppakomppania, jossa huolehditaan pääoman tarpeista ja siinä sivussa työvoiman tarpeista jos se on pääomapiirien tai vapaan kaupan intresseissä, noin yleistäen.

Suomea teollistettaessa entisajan patruunat rakensivat työväelleen kylät – asunnot, kaupan, koulun ja kaiken tarpeellisen. Nykyisin tämä puuha on jäänyt kunnan ja työväen itsensä asiaksi, yritys on näistä (itse ottamistaan) velvoitteistaan vapaa – maksaa kantokykynsä mukaan tietenkin veronsa, ellei sitten ole rekisteröitynyt jonnekin muualle veroparatiiseihin tai huonotuloksinen. Lasten- ja vanhustenhuollon sekä kaikki muun on jonkun rahoitettava – ostettava yrityksiltä. Tähän valtio ja kunta, siis työväki yleensä, soveltuu oikein hyvin – tuottamaan vakiotuloja.

Viime vuosina on meillä Suomessa elvytetty varsin hyvin valtion toimesta, kun sellaiseksi lasketaan siirtotyövoiman asuttaminen – pakolaiset kaikkineen. On järjestetty asunnot, päivärahat, koulutusta ja muuta pientä. Yhteiskunta on rahoittanut toimintaa muun budjetin ohessa. Keräysvarojakin toiminnassa varmasti liikkuu, mutta miljardikuluista tai tukiaisista myös puhutaan. Toiminta vaikuttaa selkeästi myös vuokra-asuntojen hintaan, sillä vuokrat ovat monin paikoin nousseet – asuntojen vuokrat on maksettu poikkeusoloissa ilmeisen nurkumatta. Osa nousupaineesta tietenkin johtuu asuntojen liikakysynnästä, tai asuntojen alitarjonnasta. Pienempi asuntomäärä tuottaa oikeastaan paremmin.

Varsinaisesti tämän päivän teemani oli, että Suomi on pelastettavissa ja pelastuvien listalla.

Ajattelin alkuun, että muotoilen sanoman samaan tyyliin kuin raamatullinen Sodoman ja Gomorran tarina; siinä Lootin vaimo jähmettyi suolapatsaaksi kun Herran enkelit tuhosivat kaupungin … Niin, tarina muistui oikeastaan mieleeni siitä, miten paljon Itsenäisyyspuolue sai Kuopiossa ääniä. Muistamme alakoulun tunneilta, että paheellisiksi kerrotut kaupungit säästettäisiin tuholta, jos niissä asuisi edes muutama hurskas oikeamielinen. Aabraham tinki Herralta säästämään kaupungin oikeamieliset – syyttömät, 50, 40, entä jos … ”Niiden kymmenen takia jätän sen hävittämättä.” Ajatus liittyy sinänsä hieman hatarasti vaaleihin, mutta mielikuva selittyy jäljempänä.

Niin, Suomi on vielä pelastettavissa sillä Itsenäisyyspuolue sai varsin runsaan kannatuksen kunnallisvaaleissa – vaikkakaan Kuopiossa ei aivan tuota Herralta tingittyä 40 rajaa saavutettu, taisi jäädä neljä vajaaksi – mutta siltikin. Itsenäisyysjulistuksen satavuotisjuhlan vuonna tämä varmasti riittää osoittamaan itsenäisyystahtoamme jo sinänsä. Täytyy lukea puolueen ohjelmat, mutta jo pelkästään nimensä puolesta johduin tarinoimaan.

Suomen jäsenmaksulla, ja jo sillä osalla mitä ei saada avustuksina teiden tai muiden rakentamiseen, tekisi ihmeitä – päätökset voisimme tehdä itse, sen mihin rahat kohdennetaan; yliopistotutkimukseen, koulutukseen, lapsiperheille, soteen yleensä jne. Rakentaisimme rahoittamispäätöksillä maatamme. Ajatus on kiitettävä ja on mukavaa että näitä itsenäisyyden elementtejä maassamme vaalitaan – varmaankin tähän pyritään valtapuolueissakin, mutta tuo itsenäisyysajatus on hyvä keksintö politiikassakin, että pysyy uskontojen tapaan asia mielessä.

. . . .
kertomus Sodomasta löytyy esim. evl.fi sivustolta,

  • Herran katselmuskäynti on 1. Mooseksen kirjan luvussa 18 ja
    1. toimenpiteen oheisen linkin takana luvussa 19

      (http://raamattu.fi/1992/1Moos.19.html)