Fiilistelemään Nilsiän herättäjäjuhlille 7.-9.7.2017

Päivänkysymyksenä on Savon Sanomissa  su 11.12.2016 komea juttu Nilsiän herättäjäjuhlista. Aiheena on tällä kertaa vielä puuttuvan talkoorahoituksen hankkiminen. muistan lukuisia juttuja vastaavista tilanteista aiempien tapahtumien osalta. Pitäjäläiset olivat yhdessä asialla, kuten nytkin. Arvokas suurjuhla siitä tulee. Tapahtuma on körttikansan kunniaa hehkuvalla tantereella – Ukko-Paavon maisemissa – kotipitäjässä.

Juhlilla täytyy poiketa kuuntelemassa, miten aate on iskussa vuosikymmenien jälkeen. Edelliset juhlat Nilsiässä taisivat olla 1980-luvulla. Körttiläisyydestä olen postannut aiemminkin – aate oli Suomen ensimmäisiä puolueita – näin tuumailin.

Teemakuvassa on leikkeitä vuoden 1952 herättäjäjuhlien muistolehtisestä.

Sain vihkosen lahjaksi aikoinaan Kuopion torilla keräilykirjojaan myyneeltä kauppiaalta. Annoin sen lahjaksi hänenkin tuntemalleen herättäjäjuhlien suurkuluttajalle, henkilölle joka käy vuosittain juhlilla rouvansa hyvän vaikutuksen ansiosta. Nilsiän kirkon kansikuvan jätin tästä leikekokoelmasta varoilta pois, kun nilsiäläinen valokuvaaja on tietääkseni vielä vahvassa voinnissa ja saattaisi pahastua tekijänoikeuksista.

Täytyy tutkia tuota varainkeruuta – pienehköistä summista vaikuttaa olevan kysymys noin suuren aatteen kohdalla, joten eiköhän se maakunnan karttuisa käsi jostakin hae sijaa toiminnalle. Vuoden 1952 vihkosessa oli runsaasti nilsiäläisten kauppojen ja yritysten mainoksia, joten varmaan yritykset ovat kilvan hankkeessa mukana.

Esitteestä teemakuvaan poimittu Raamatun lause kertokoon tapahtumasta omalta osaltaan vielä tänäänkin.

 


 

Ehättäydyin postaamaan jo aamukahvin aikaan, jotta pääsemme juhlille kesällä 2017 …

Kommentit

Kommentointi on suljettu.