Gaasan tukikohta on osa Israelia

Gaasa oli Egyptin tukikohta

jo 3300 vuotta sitten historiallisessa Mika Waltarin Sinuhe romaanissa. Hänen tietonsa olivat paria pikkujuttua lukuun ottamatta oikeita, joten näin lienee ollut. Tukikohta se näyttää olevan nykyisinkin – organisoidut levottomuudet jatkuvat.

Luvattu maa ansaitsisi rauhansa.

Miten rauhan saisi aikaan,

kun entisen Rooman tapaan sodat ovat kuuluneet alueen kulttuuriin aina kylvö- ja puintiaikojen lomassa? Siinäpä pulma.

YK perusti juutalaisvaltio Israelin uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Lupaus nro 2.

Muslimivaltio Palestiina taisi tulla perustettua samalla kertaa, vaikka sen alue muistaakseni oli epäitsenäisenä osa Jordaniaa? Kaanaanmaan ohella koulukartassa alueen nimenä oli Palestiina – taisi olla vuosiluvultaan ennen sotia tuo kartta.

 

Viidenpäivän sodassa

1967 ympäröivät muslimivaltiot aikoivat valloittaa Israelin ja kumota näin YK:n lupaaman valtion olemassaolon. Syyria tukijoineen havitellee sitä vieläkin kun maat eivät ole solmineet rauhansopimusta – kumpiko lienee rauhantilan este.

Mietin joulunalla alueen tilannetta

”öljyä laineille Jerusalemissa” postauksessani. Kriisiytymistä pohdin:

Ymmärtääkseni Israelille tarjoutuu oiva tilaisuus karkottaa palestiinalaiset alueiltaan jos ja kun levottomuudet kasaantuvat ja yltyvät. Näinhän kävi Jasser Arafatin joukoille aikoinaan; heidät karkotettiin sotavoimin, muistaakseni, Libyan erämaihin vuosikausiksi rauhoittumaan.

Pelkästään teknisesti ajatellen: Kuudenpäivän sodan muiston perusteella palestiinalaiset voitaisiin heittää sekä Syyriaa että Jordaniaan – hekin olivat aikeissa hyökätä Israeliin aikoinaan. Maitten kesken lienee ainakin hienoinen rauha muistaakseni Syyriaa lukuun ottamatta, Israel kun vei siltä Golanin kukkulat joilta Israelia alvariinsa tulitettiin … Syyriaan on valtaapitävät raivanneet elintilaa karkottamalla omaa väkeään pakosalle, joten tilaa taitaisi sieltä arabiväestölle löytyä – ehkä töitäkin kun ilmeisen saman henkisiä kaukaa maallikkona katsoen ovat?

(Lisäisin tänään, että myös lounaaseen Egyptiin.)

Muodollisesti ottaen

Gaasa on osa Palestiinan valtiota, mutta sen kuuluisi sotilaallisessa ajattelussa olla osa Israelia. Kannatin tätä Gaasan alueen tyhjentämistä nk. palestiinalaisista ajatusrakenteena vielä pääsiäisen aikaan,

mutta

ajatus on hiipunut

kun Israel väläytti siirtolaisten karkottamista länsimaihin. paranee miettiä asiaa uudelleen.

Se että israelilaisten tapaan suuren liikaväestön syntyvyyden maista väkeä kelkottaisiin tai laivattaisiin Välimeren yli Eurooppaan, ei ole pysyvä ratkaisu,

jos kohta,

ei sekään, että ehkäisy toteutetaan jälkikäteen asevoimia käyttäen tai niitä uhmaten, vaikka naapuruskansat rajoillaan kiivailisivatkin – kun maiden johtajat eivät Palestiinassa ja Israelissa taikka edes YK:ssa keksi asiaan poliittista ratkaisua.

Noista historiallisista seikoista johtuen, ja vuosisataisen juutalaisvainojen vuoksi, Luvattu maa ansaitsee kansainvälisen rauhan ja suojelun – ilman muuta. Tämä olisi pysyvän ratkaisun osa.