Gasa tyhjennettävä? Pyhän maan rauha

Sotaa ja kapinointia on niin Raamatun historiassa kuin myös sen jälkeen Palestiinassa.

Ei siis mitään uutta ’länsirintamalta’. Entisajan juutalaisten kuninkaat läksivät keväisin sotaan, milloin minnekin ja ketäkin vastaan. Noin yleispiiretin ilmaisten – kevät oli siis sotaan lähdön aika ja talvisin huollon sekä levon aika.

Historiallisissa romaaneissa Egyptillä oli jo varhain sillanpääasema Välimeren rannalla nykyisten palestiinalaisten Gasassa. Laaja oli faraoiden Egypti, kuten sitä suurempi Rooman kaupunki aikoinaan. Juutalaiset pyrkivät rauhaan, mitä Raamatun pääsiäiskertomuksetkin ilmentävät, mutta kaikki sihen eivät halunneet. Juutalaisten karkotuksesta muinaiseen Babyloniaan saakka taitaa olla niin, että aluetta hallinnoivat milloin ketkäkin. Arabit täyttivät tyhjiön ja viimeisin valtias oli turkkilaiset – varsin pitkään.

Uskontotunnilla Pyhän maan nimitys oli entisaikaan Palestiina,

vanha karttakin alueesta iäkkäällä opettajalla alakoulussa oli; historiallisesti Palestiinaan on luettu nykyisen Israelin alue sekä osa Jordaniaa, Libanonia ja Syyriaa. Bongasin netistä myös, että

  • britit saivat I Maailmansodan jälkeen alueen hallintoonsa, sisältäen myös nykyisen Jordanian.
  • historiallisesti Palestiinaan on luettu myös nykyisen Israelin alue sekä osa Jordaniaa, Libanonia ja Syyriaa.
  • Brittien alue oli Mandate for Palestine   המנדט הבריטי על פלשתינה א” لانتداب البريطاني على فلسطينהמנדט הבריטי על
  • hallinto päättyi 1948

Palestiinalaisten eksodus alkoi juutalaisvaltion perustamisen jälkeen,

heitä muutti kaiketi muslimimaihin suurin joukoin. YK siis perusti Israelin valtion. Kaiketi se oli jonkinlainen hyvitys juutalaisten kohtelulle II Maailmansodan aikaan?

  • netin perusteella Israel perustettiin hieman samaan tapaan kuin aikoinaan Intian jako; Intian muslimit saivat valtiokseen Pakistanin ja muut uskontokunnat Intian, kun britit jättivät keisarikuntansa intialaisille ja Gandhille.

Saattaisi siis olettaa, että

YK:n perustama ja ’jakama’ Israel pysyisi jatkossakin juutalaisvaltiona JA toiset uskontokunnat elelevät rauhallisesti (muuttavat)  Jordaniassa tai muissa maissa, ehkä mieluiten muslimihallintoisissa maissa. Matkailihan myöhemmin presidenttinä toiminut Jasser Arafat Afrikassa ja kaiketi muuallakin sotilaineen – kaiketi karkotettuna, mutta silti.

Nykyisiä palestiinalaisia ei näköjään suvaita ympärysmaissa,

kun netistä poimitun havainnon mukaan heille ei myönnetä kansalaisuutta näissä maissa?

Porua on noussut siitä, kun Myanmarissa on karkotettu toisuskoisia siirtolaisiksi, niin porua siitä varmaan nousisi, jos Israel tyhjentäisi Gasan ja nykyisen palestiinalaisalueen rajansa ja rauhansa turvaamiseksi. Muistelen kuitenkin, että Israel on solminut rauhanomaisia sopimuksia ympärysvaltioittensa kanssa aivan viime aikoina, joten ehkä juutalaisten hävitysvimma muslimimaiden taholta on jo laantunut – 5 päivän sota taisi aikoinaan rauhoittaa aluetta kummasti, näin jälkikäteen arvioiden.

Juutalaisvaltiota kannattaa länsimaissa suojella -sieltä on aina tullut mm. hyviä Jaffa-appelsiineja talven tuimimpina aikoina!