Hajotetaanko eduskunta? eipä nyt

Hallitsijalla on ollut oikeus hajottaa parlamentti, eli määrätä lainsäädäntötyö keskeytettäväksi. Tapa on periytynyt Ruotsin vallan ajoilta. Venäjän aikana valtiopäivissä oli vuosikymmenten tauko. Porvoon valtiopäivien 1809 jälkeen kokoonnuttiin vasta 1860-luvulla.

Presidentti Kekkonen hajotti eduskunnan, ja esimerkiksi Ståhlberg kun kuningasmielisten seikkailu päättyi ja kun sisällissodan vuoksi eduskunta oli tynkä, vajaa. Toki silloinkin porvarit käyttivät valtaa. Muista noita kaikkia tapauksia, mutta nykyisin presidentti voi hajottaa eduskunnan pääministerin esityksestä, ja eduskunta sitten itse päättää.

Jos parlamentti tulee kyvyttömäksi toimia, se viimekädessä hajotetaan, näin lienee ollut lainsäätäjän toive, aiemmin hallitsijan. Muutoksia vieroksuttiin, ja kansanvaltaa. Valtaa toki on markkinavoimillakin, ja sitä parlamenttien olisi säädeltävä globaalisti.

Mitäpä pääministeri tekee? Entä presidentti? Uudet vaalit vievät aikaa ja kannatusluvut ennakoivat tuloksia. Talvisodan alla Urho Kekkonen piti sisäministerinä radiopuheita yksimielisen kansan luomisesta, yhteisistä ponnisteluista, kun silloinen Neuvostoliitto (Venäjää suurempi kommunistien valtio) painosti rajoillamme ennen hyökkäystä 1939.

Talvisodan ihme tapahtui. Suomi sai tukea maailmalta, sotaankin sitä ehti hieman. Silmäilin äskettäin Kekkoskirjaa, uudehko jälleen ilmestynyt, suojeluskuntajutuista ja kotioloista alkaen on historiaa kuvailtu teoksessa. Alennushyllyssä oli myös Euroopan historiaa, jostakin syystä vain viime vuosikymmeniltä, kuitenkin alkaen ennen Suomen liittymistä unioniin. Täytyy silmäillä.

Tilanne olikin jo ohi 6 pintaan, keskustelu oli päättynyt klo 4 aamulla, uutisoi Savon Sanomat, kommentti klo 12 15.5.21 jutun juuri oli eilinen tai jo sitä aiempi – kiitos lukijoilleni!

Kommentit

 • Matti

  Elpymispakettikeskustelu venyi ennätyspitkäksi, eikä se johtunut perussuomalaisista. Jokainen saa sanoa mielipiteensä, vaikka muut puolueet ovat kautta aikain yrittäneet polkea perussuomalaiset puoluetta maan rakoon. Tätä myyräntyötä tehdessään pää-asia on unohtunut kokonaan muilta puolueilta. Siinä syy on tähän pitkäksi venähtäneeseen maratoniin. Mutta eipä hätiä mitään, kun katsoi Halla ahon leveää naurua lehden sivulla. Ja tiedoitusvälineet ovat taas ottaneet gallupit keppihevosekseen, ettei vain perussuomalaiset pääse nurkan takaa yllättämään.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos tarkkaavaisuudesta, Matti!
   Hyvä kun tuli täydennystä tietoihin. Omani ovat vähällä seurannalla koko kuntavaaleista. Markkinointia joskus opiskelleena ymmärtää, että mediahuomio on tärkeä, palstamillimetrit. Sitoutumattomat julkaisut kaiketi uutisoivat, mutta ehkä mediassa on väriä tunnustavaa politikointiakin.
   T: Eino J. (maallikkona)

Kommentointi on suljettu.