Halonjakajaksi Amerikkaan? 🇺🇲💲🏈🤠👍

Onko oikeus sokea - entä lahjonta tai kaupallinen valta?

Poliittinen muisti on lyhyt, sanotaan;

eräät ovat määritelleet sen olevan hyvin tavallisesti vain pari viikkoa. Kaiketi on asioita mitkä muistetaan kauan, mutta moni juttu unohtuu jo heti huomenna … Haastattelijalle tärkeän asian tiimoilta saatetaan kysyä: Missä olit ’silloin ja silloin’? Päivänkysymyksenä: Missä olit torstaina 7.1.2021? Miten asiat kehittyvätkin, näin saatetaan kysyä lähivuosina.

Lomapäivän aamuna laitoin television päälle ja silmäilin kuvaruutua ohimennen.

Vaikutelmaksi jäi, että saatoin valita jonkin elokuvakanavan, kun barrikadeja ruudulla oli, jokin sotaelokuva kenties tai mitä lie. Ääni oli hiljaisella edellisillan jäljiltä. Kaiketi kiehautin aamiaisen ja palailin television ääreen napostelemaan. Ylen puolikahdeksan uutiset: jokin valtaus Yhdysvalloissa … Kongressirakennus on tuttu lukuisista televisiouutisista sun muusta. Että mitä?

Hulina oli sellainen että lapsuudessani tällaisen kertomuksen yhteydessä puhuttiin kaiketi puolueettomana ohjaajana tai kylätappeluun varsinaisesti osallistumattomana halonjakajana toimiminen tuli mieleen; isommat pojat olivat tietenkin vanhemmilta kuullet juttuja kylien poikakuntien välisistä tappeluista, missä joku nerokas saattoi keksiä ajatuksen että tarvittaisiin kummallekin osapuolelle astaloita jakamaan halonjakaja.

Ehkäpä saatoin tuossa tiimellyksessä lyhyen hetken ajatella juuri noin. Kaiketi aamun uutisissa jo kerrottiin myös neljän henkilön kuolleen, ehkä päivemmällä jo viiden. Eli tuo halonjakajajuttu jäi luultavasti jo unholaan heti ensi alkuun.

Merkillistä sitä sattuu ja tapahtuu.

Suomalaisessa kulttuurissa on todella ollut kylien ja kaupunginosien klaanien välisiä tappeluja. Näistä kerrotaan eri kulttuureissa varsin yleisesti, joten näin se on ollut myös meillä Suomessa. Oman ikäni kannalta jo kauan sitten kerrottiin mediassa tarinoita aiheesta. Esimerkiksi Aleksis kivi kertoo aiheesta 1880-luvulla ilmestyneessä Seitsemän veljestä teoksessaan – parhaana tappelupukareitten aikana, jos nettihakuuni on luottamista.

Mediassa kerrottiin myös tarinaa siitä kun joku suomalainen teatterialan ekspertti oli vienyt teatteriin ranskalaisen kollegansa katsomaan Seitsemän veljestä näytelmää.

Kieltä ymmärtämätön vieras oli kysynyt esityksen jälkeen isännältään jotenkin tähän tapaan, että kuvaako näytelmä aikaa sen jälkeen kun ihminen laskeutui alas puusta? Lainaan tähän veljesrunoelmaa esittelevältä sivulta: ”

Halko on aseeni 

tuohon visapäiseen tartun minä, ja syyttäköön hän itseänsä, jonka pääkuori saa siitä päreen

 Ottakaa halkonne, pojat, ja astukaa esiin, jos on teissä miehen vastusta

Pian veljekset ottavat järjen käteen ja ryhtyvät ratkomaan asiaansa puhumalla. Olikos se naapurin Venla, jota kukin veljeksistä ihasteli? mutta naisten päältä kuitenkin. Ja perinteisesti eläinkunnan tapaan aikoi heistä joku ratkaista asian taistelemalla – vahvin voittakoon -tyyliin.

Otsikko jäi käyttämättä ja tämä postaus julkaisematta kun lomapäivälle osui kaikenlaista muuta aiemmin suunniteltua puuhaa.

Ja eikä kaikkineenkaan ole katsantokannaltaan kaikkein parasta, mutta lähentelee ensivaikutelman tuomaa mielikuvaani hämmästelyn keskellä. Tällaisia elokuvia ja romaaneja nyt on tullut nähtyä kasapäin, joten ymmyrkäisin silmin aihetta ei kovin pitkään hämmästellyt eikä aamukahvikaan siinä pahemmin jäätynyt, mutta silti: kaikkea sitä sattuu, ja mikäpä lienee oikea totuus? selkeytyneenkö tuo politiikassa koskaan?