”hätkähdyttäjiä” yhteiskunnassa

niinpä; yhteinen hyvä on oikeastaan konsensus. Antiikin älyköt keksivät kyllä demokratian, eli yhteisesti päätettävän politiikan ja kansanvallan – mutta siihen tietenkin liittyy vähemmistö sekä etuoikeutettujen valtaa tai ostettavaa valtaa. Mikä siis on yhteinen hyvä? jos siitä päättämiseen tarvitaan äänestys – vai voimmeko luottaa asiantuntijaamme, kuten entisaikaan viisaisiin ja tietäjiin? Tieto kun kehittyy sekin.

Jokaisen on tietenkin päätettävä, mihin uskoo ja harkintansa mukaan, mitä tietää – siinäkin on ainakin kolme tasoa; tietää tietävänsä, luulee tietävänsä, tietää luulevansa, luulee luulevansa … ja mitä niitä variaatioita noista sanoista saakaan? varmaa tietoa ei ole, tai sitten on; Maa kiertää Aurinkoa ja muita vastaavia; 1 + 1 = 2 jne.

Mutta mistä sitten rokotevastaisuus kumpuaa? Pelkoako on, vai tietämättömyyttä? Huomiontavoittelua tai vallan? Kaiketi joku tietää.

Joskus pohdiskelin Venäjän hyvää kikkaa pitää hallitusmuoto pystyssä. On kaiketi meillä Suomessakin vastaavia, mutta niitä ei juuri havaitse, tai ei ole törmännyt niin syvällisiin seikkoihin?

Tällainen kikka lienee sikäläinen käsite ulkomaalaisen hyväksi toimivasta kansalaisestaan, tai yrityksestään. Venäjällä säädettiin laki ulkomaisesta agentista, sellaisesta joka saa rahoitusta ulkomailta. Aika hyvä? eikö vain.

Poimin Wikipediasta, että ”Vuoden 2021 alusta Venäjä hyväksyi useita tarkennuksia ulkomaisen agentin määritteleviin lakeihin. Ulkomaiseksi agentiksi julistaminen edellyttää ’poliittisen toiminnan’ harjoittamista Venäjällä ja lisäksi ulkomailta saatua rahoitusta tai muuta tukea.”

Onko Suomessakin – demokratian / sananvapauden rajoissa siis – ulkomaisia agentteja? Hyvässä uskossa toimivina, mutta jostakin omaksuneena tai syötettyinä poliittisia tai vastaavia kampanjan ajatuksia? jäänyt koukkuun tai tullut rokotetuksi näillä vähemmistön tai pienryhmän ajatuksilla , ettei sanottaisi: aivopestyksi? (keksin salaliittoteorian, mistä muistaakseni aamulähetyksessäkin puhuttiin) …

hätkähdyttäjiin lienet joskus törmännyt – muunnettua totuutta – markkinapuhetta tai jotain? saattoi olla jopa Amerikan presidenttikin sellainen äskettäin?