Heikoimpia kannattamaan

Uusimpien mielipidemittausten mukaan ovat hallituspuolueet hukanneet leiviskänsä muutamassa kuukaudessa heti vaalien jälkeen. Kun puolueisiin sitoutuattomana luottamusmiehenä opin aikanaan olemaan vähäisimpien apuna, on aika varmaankin siirtyä mielipidemittausten mukana pienimpien puolelle – kannattamaan hallitusta. Oppositio on sinänsä kohtuullisen erilaista joukkoa, joten jää vielä mietittäväksi, ketkä tukea tarvitsevat – pieniä puolueita on runsaasti.

Aikomukseni on talven hiljaisina hetkinä tutustua hallituksen ohjelmaan sekä eri puolueitten tavoitteisiin. Perehdyin puolueohjelmiin vaalikelpoiseksi tullessani, mutta siitä on jo vuosikymmeniä. Tuolloin havaitsin, että poliittiset puolueet olivat ohjelmiltaan lähestyneet toisiaan autonomian ajoista 1970-luvulle tultaessa. Nykyisin vaikuttaa jopa siltä, että erot ovat lähinnä kosmeettisia. Niin vasemmisto kuin oikeistokin on ollut mukana myymässä pitkään verovaroista säästettyä valtion omaisuutta, ja viimeisiä parhaillaan viedään.

Kreikassakin on valtion omaisuus saatu irrotettua ja siirretty roskapankkiin. Taitaa olla niitä viimeisiä euroopan maita, joissa näin on käynyt. Vielä Suomessa on valtion metsät valtion hallussa, mutta eivät nekään pitkään, kun irtoavat juuriltaan. VR on seuraamassa perässä ja YLE on jo saanut ukaasin.

Perussuomalaisten ahdinko vaikuttaa olevan tällä hetkellä aidoin – jos mittauksiin on uskomista – kun eivät ole manipuloituja tai entisajan television viihdeohjelman Valehtelijain klubin tuotoksia – joista piti arvata, kuka puhuu totta – joten kenties ensimmäisenä pohdin tämän puolueen kantoja. Vaalikassissa sain nimittäin keväällä uunituoreen kirjan, missä käsiteltiin Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa, ja oltiin Kansankodin haudalla (tai jotain). – Jotenkin teos kesän kestäessä ajankohtaistui, joten luen sen uudelleen.

Kokoomus taasen keräsi toissavaaleissa pisteitä bussimatkallaan ”jonnekin parempaan” – kenties olisi kerättävä bensarahaa, jotta jokin veroparatiisi – tai missä se maa onkaan – ottaisi heidät vastaan ja pääsisivät perille – kun Suomesta ei näytä heidän opeillaan tätä onnelaa tulevan. Sipilöinti pikemminkin on viemässä meidät Kreikan tielle.

Niin, tässä oli joitakin kehiteltäviä teemoja, joita vastavuoroisesti osaksi paheksun, kun siirryn pienempien puolelle – jos niin päädyn analyysissani hiljaisina hetkinä.