heinäkuu – luonnossa

Pohjoisella pallonpuoliskolla heinäkuu on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi. Eteläinen Eurooppa on parhaillaan 2.7.2019 läkähtymässä kuumuuteen. Edesmennyt sukulaiseni oli syntynyt vuonna 1901. Ylpeillen hän vanhana kertoi olevansa ”poutakesän korppi”. Kesä oli ollut paikkakunnalla ikimuistoinen.

Illan uutisissa kuvailtiin 2.7.2019, että hellepakolaisia rynnii Suomeen solkenaan, no muutama ainakin on ostanut matkalipun viileälle seudulle Pohjolaan.

Suomessa kerrotaan olevan heinäkuussa 2019 keskimääräistä viileämpää. Oma sananparteni on vuosien saatossa ollut, että Oikea kesä on kylmä ja sateinen – mitä parhaillaan eletään todeksi. Joinakin kesinä näin on, mutta usein kesällä kuitenkin jokin kuukausi on suorastaan helteinen.

 

Lukijani osasi jo odottaa, että sivuan postauksessani vuoden 1912 Kotipuutarhan Työkalenteri -teoksen antimia. Tärkeimmät työt keittiökasvitarhassa mainitaan olevan:kitkeminen, pöyhiminen ja kastelu. Rikkaruohot on muistettava kitkeä ennen siementämistä. Puutarha on pidettävä siistinä – siis edustavana. Yhtäältä, heinäkuu on varmasti se kesän kuukausi, jolloin omasta pihasta nautitaan (ja mökittömät tai muut kaupunkilaiset kaupungin puistoista).

 

Heinäkuu Suomessa ansaitsisi kaupunkilaiskulttuurin yleistyttyä uuden nimen. Monikaan meistä ei enää osallistu heinäntekoon – siis korjaa karjalle kuivaheinää talven rehuksi – ei niin.

Mikä olisi hyvä suomalainen nimi heinäkuulle? Aikoinaan roomalaiset nimesivät heinäkuunsa Julius Caesarin kunniaksi ja muistoksi uudelleen. Caesar määräsi nk. juliaanisen kalenterin otettavaksi käyttöön. jaa nykyisin meillä on nk. Gregoriaaninen kalenteri karkausvuosineen.  No, kalenterista on monta kirjaa, joten siirrytään eteenpäin.

Mikäpä olisi se paras nimi heinäkuulle, kun kesäkuu jo on annettu nimeksi edelliselle kuukaudelle?