helle hellii – pidätkö?

kesä

Päätin liittyä helle hellii –jutusteluun.

Sanonta on kuvaava ja kylmässä Pohjolassa ohimenevä. Ruoka kasvaa kun on lämmintä ja muistaa kastella kasvimaan. Pellot kaipaavat suurempaa kastelua, eli sadetta. Uimarannat täyttyvät löhöäjistä ja vilvoittelijoista – näin on hyvä.

Tänä kesänä hellettä on, mutta joinakin kesinä tuskin lainkaan. Muistan takavuosilta, että joskus jopa kivitalot lämpenevät, ja niissähän lämpö siten säilyy pitkään vaikka ilma ulkona raikastuisi tavallisen kesän lämpölukemiin. Kosteus on myös osa lämpimää aikaa. Jäljempänä siitä pari riviä.

Olethan havainnut, että joskus kesällä pyykki kuivaa hyvin,

mutta kun ilmankosteus kasvaa, pyykki ei oikeastaan kuivu narulla lainkaan. Kuivausrummut tuottavat lisää lämpöä helteen lisäksi, mutta onhan paita ja muu pyykki kuivattava. (Märkä paita ja märkä lakana sinänsä viilentävät kuumuuden keskellä, kun vesi haihtuu.) Mutta pyykki kellastuu ja alkaa homehtua märkänä, joten kuivat täytyy.

Ja helle hellii

Helle hellii ainakin sunnuntaihin saakka – ja tästä osataan Savossa nauttia, kertoo Savon Sanomat (päiväys jäi ingressistä katsomatta, mutta taitaa sopia myös tälle viikolle?).

Helle hellii jäätelövalmistajia, kertoi Talouselämä sivustollaan kesällä 2018. Tuolloin oli toteutunut 50 % myynnin kasvu – ingressistä silmäiltyä. JA: Helle hellii rautakauppaakin – Ennätyksiä povataan.

Jälleen pari poimintaa Wikipediasta linkkeineen;

Helteen tukaluus tai kosteusindeksi on lämpötilan ja kosteuden yhteisvaikutusta kuvaava luku. Korkea ilman kosteus lisää helteen tukaluutta, koska se hidastaa hien haihtumista.[1 Kuuman haittojen hallinta Työterveyslaitos.]

Esimerkiksi lämpötila +25 °C ja suhteellinen kosteus 90 % koetaan yhtä tukalaksi kuin +34 °C lämpötila, jos kosteus on vain 10 %.[2 Helteen tukaluus kuvaa lämpötilan ja kosteuden yhteisvaikutusta 8.1.2015. Ilmatieteen laitos.]

W: tukaluudesta

  • 26–32 °C Pitempi työskentely ja auringossa oleminen voi uuvuttaa, mahdollisesti lämpökouristuksia jos työskentelee kauan

  • ..
  • yli 54 °C Lämpöhalvaus täysin varma

Helteen tukaluudesta löytyy Wikipedian sivusto, mistä on (tässä tarkastamattomat ja avaamatta jääneet) linkit eri kielisille sivustoille …  kuten •Simple English •Ελληνικά

Kestetään!

Kyllä me nämä lyhyet helteet kestetään – ja pitemmätkin. Puolen vuoden kuluttua saattaa nimittäin jälleen olla saman verran pakkaslukemia (celsiusasteella liikuttaessa – linkin takana kun on myös muita mitta-asteikkoja käytössä).

Iloisia hetkiä kesäisiin päiviin!