Helmikuu – paljon lunta ja myyrätuhoja

Kotipuutarhuri ahkeroi talvellakin. Puutarhassa  on mukavaa tekemistä talvellakin. Hän nauttii kesän antimista lähiruokana varsin pitkään, ja hän valmistautuu kesään.

Suomalaiset omenat loppuivat kaupan hyllyltä joulun tietämissä, tai ainakin myynti paikkapaikoin. Mutta kotivarastossa omenia tarkkaillaan jatkuvasti. Pilkulliset omenat poistetaan heti ja säännöllisesti. Kypsyneimmät lajit hyödynnetään ensin. Lähiruoan hyödyntäjälle, jolle ulkomaiset omenat eivät kelpaa, alkoi siis pitkä odotus, ellei naapurikaupoissa vielä ole pieniä eriä ….

Sisäkasveja huolletaan, katso vaikkapa naapurin blogin orgideapalstalta. Olisipa kunnollinen kellari ja kylmävarasto. Aumoja pihoihin ei enää taideta tehdä, mutta ne avattaisiin vain suojailman aikana.

Pihapuita, etenkin hedelmätarhassa on syytä tarkkailla, koska kun on paljon lunta, on myös paljon lumen suojassa peuhaavia jyrsijöitä Kotipuutarhan Työkalenteri Helmikuun työohjelman mukaan (Ossian Lundén 1912).

 

Teoksessa aloitettiin jo ulkolavojen hyödyntäminen helmikuussa, varhaisvihanneksia tunnettiin jo 1912, mutta pohjoisempana Suomessa tämä puuha alkaa kirjoittajankin mukaan vasta aikaisinaan maaliskuussa.

Lämpölavan valmisteluhan aloitetaan jo syksyllä, ja se saatetaan lämpimän hevosenlannan ja pehkujen ym. avulla käytäntöön heti kun auringon valoa alkaa olla.

 

Pohjoisempana kuin kirjoittajan koti, salaatteja voi kasvattaa myös keittiön ikkunalla pitkässä laatikossa. Ruukkukasveissa on ollut perinteisesti Suomessakin jotain syötävää – kirjan ulkopuolelta muistan sitruunamelissan – jota tosin kaupan ruokatiskistä saa nykyisin säännöllisesti. Äskettäin päivälehden palstalla annettiin vinkkejä, miten pakkasella saa tuotua perunat kotiin palelluttamalla niitä kotimatkalla ostoskassissa – tämäkin on hyvä taito oppia.

 

Mitä kaikkea puutarhuri talvella puuhailee, on mukava seurata vaikka omaa puutarhaa ei olisikaan. Tässä säilyy kevyt yhteys luonnonkiertoon kun muuten kaupan tiskillä käynti siitä oikeastaan vieroittaa – samoja tuotteita lennätetään eripuolilta maailmaa, sieltä missä kulloinkin on kasvukausi, os kohta kausituotteitakin on. Lähiruokailijan on oltava tarkkana. Kuinka syödään jos jokin kriisi puhkeaa – on oltava ja suosittava lähituotteita – että niitä kasvatetaan ja viljellään Suomessa.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  uutuusvinkki:
  raportti Kari Räisänen HS Julkaistu: 7.2.

  Maatalouden selvityshenkilö haluaa suomalaiset tuotteet kaupoissa omille hyllyilleen

  ”Kaupalle Karhinen esittää myös velvollisuutta sijoittaa suomalaiset elintarviketuotteet omille hyllyilleen, jolloin nämä olisivat helposti tunnistettavissa ja löydettävissä.

  Vastaavasti ”ruokatuotteet, jotka eivät vastaa samoja suomalaiselle ruuantuotannolle asetettuja vaatimuksia”, pitäisi myös sijoittaa omille hyllyilleen, Karhinen ilmoittaa.
  11:35

Kommentointi on suljettu.