Helsinki: Porilaisten marssi Iivolle!

Savon Sanomien IIVO SANOMAT oli kaunis huomionosoitus
MM kultamitalistille! postasin 3.3.2017 – samoin on luvassa 25.2.2018 50 km olympialaisten kultamitalin ansiosta.

Iäkäs valmentaja kuvaili nettilehdessä tuntojaan – odoteltu 58 vuotta!

Onnea Iivo.

Kouluaikaan pääsimme opettajan kotiin katsomaan olympialaisia. Sykähdyttävintä oikeastaan oli se, kun kultamitalin varmistuttua selostaja toteaa: Helsinki – Porilaisten marssi. Ja lähetys keskeytyy Porilaisten marssin soidessa.

Hyvin hoksattu, Savon Sanomilta – oikein hyvä, vaikka kisoja ja hiihtoa on tullut seurattua kevyehkösti, niin MM hiihtoja kuin olympialaisia nyt, niin Maammelaulu sykähdyttää aina – ja jo edellä muistelemani seikka – olympialaisissa Ylellä voittajalle soitettu Porilaisten marssi.

Päivän toinen aihe on Viro 100 v. – Onnea!

Olen hieman toisin sanoin samaa mieltä Viron suurlähettilään Yle:n haastattelussa mainitsemasta suhteistamme (lyhyt lainaus jäljempänä).

En lähtenyt tuttavieni mukaan kokous- tai kurssimatkoille 1990-luvun alussa, vaikka hintataso olisi sitä puoltanutkin. Eräs seikka oli, että kannatan suomalaista työtä ja ostamista kotimaasta, ja toinen oli se, että en neukkulalaisena maana pitänyt siellä vallitsevaa teknologiaa turvallisena noihin aikoihin. Kun keskustelin 1994 syksyllä puhelimessa helsinkiläisen tuttavani kanssa, ja kerroin tästä, etten lähtenyt Viroon muun seurueen mukaan, hän totesi lakonisesti, että oikeassahan Sinä olet – oletko katsonut päivän uutisia – kokonainen laiva on uponnut …

No onhan siellä sittemmin tullut käytyä, mutta ostokset ovat jääneet vähiin – vähäisenä viinan kuluttajana ostan ja kannan juomat lähempää.

Jossakin määrin olen pitänyt yksityishenkilönä Viroa eräänlaisena siipeilijänä – hieman samoin kuin Siilinjärven Vuorelan kylä Kuopion pohjoisen rajan tuntumassa – sen idea oli aikoinaan kerätä kuopiolaisia  työssä käyjiä siilinjärveläisiksi veronmaksajiksi hieman alhaisemman kuntaveron tiimoilta Kuopion asumalähiön kaltaiseen paikkaan;

Viro kalastelee yrityksiä ja asukkaita hieman samankaltaisin keinoin – mihin maallikko arvailuissaan on johtunut – hieman veroparatiisisaarten kaltaisesti jopa. Mukavaahan se on että on itsenäinen naapurivaltakunta, onhan näitä pienempiäkin natomaita Euroopassa – vaikka valtio ei itse itsenäisyyttään kykenekään turvaamaan, kuten jo ’40-luvulla saatiin havaita.

YLE LAINAUS

”Viron Suomen-suurlähettiläällä Margus Laidrella on toive: hän haluaisi, että suomalaiset ja virolaiset tutustuivat jälleen kunnolla toisiinsa, kävisivät kylässä ja juttelisivat. Naapurimaa on nykyisin kyllä tuttu, mutta vain päällisin puolin.

Kontaktit maidemme välillä ovat laajat, mutta syvyys puuttuu. Suomalaiset käyvät Virossa ostoksilla, kylpylöissä, teatterissa, konserteissa. Virolaiset tulevat Linnanmäelle ja teatteriin ja ennen kaikkea tekemään töitä, mutta me emme puhu toinen toistemme kanssa.

yle 24.2.Anniina Wallius

Jottaettä, eipä tuo kanssakäyminen Viron kanssa paljoa kiinnosta tai erityistä juhlinnan tarvettakaan juuri tänään ole juolahtanut mieleeni – mutta Onnea heille – kyllä se maan suunta siitä vielä löytyy!

(Siilinjärveläisille olen jo pitkään ehdotellut liittymistä Kuopioon – Viro olisi hyvä Suomen eteläisin lääni / maakuntana)